Menu

Drie minuten stil voor Amerika

In heel Europa is vrijdag om 12.00 uur het openbare leven tot stilstand gekomen. Toen de trein op het nabij gelegen spoor met piepende remmen tot stilstand werd gebracht en door de luidsprekers op het perron de reden werd verteld, bogen de Ajacieden het hoofd. De spelers en trainers van Ajax 1 en Jong Ajax en de geblesseerden vormden een kring op het trainingsveld en waren drie minuten met hun gedachten bij Amerika.

Voor Co Adriaanse was de gezamenlijke drie minuten stilte vanzelfsprekend. ,,Voor de groep is het belangrijk en naar buiten toe is het belangrijk. We hebben een publieke functie. Daarnaast zijn we als sportgroep ook een mikpunt. We zijn bekend."

En Ajax heeft een internationale groep. ,,We hebben ook Arabische jongens in de groep. Zij zijn bang dat de mensen denken dat zij ook staan te juichen bij de aanslag. Terwijl dat helemaal niet zo is. Ze zijn bang dat iedereen over een kam wordt geschoren."

In de Ajax-selectie staat ook een Amerikaan onder contract, John O'Brien. ,,Hij was niet mee in Hoenderloo", vertelde Adriaanse. ,,Ik heb hem dus pas vrijdagochtend kunnen vragen hoe het is. Ik weet dat zijn familie in Los Angeles woont. Zijn familie was er dan ook niet bij betrokken."

Adriaanse gaf ook aan dat iedere speler anders met de gebeurtenis omgaat. ,,Sommigen kijken even naar de televisie en gaan dan wat anders doen. Anderen zijn er heel erg mee bezig. Dat zie je in de maatschappij ook. Dat moet iedereen ook voor zich weten. Het is niet aan mij om er over te praten. Ik voel me niet geroepen om geschiedenisles te gaan geven."