Menu
Drie op een rij voor Ajax?

Drie op een rij voor Ajax?

Ajax begon de afgelopen twee seizoenen met winst in de Johan Cruijff Schaal. Beide keren waren de Amsterdammers te sterk voor PSV. Zaterdag staan de twee ploegen opnieuw tegenover elkaar in de ArenA. Wordt het drie op een rij voor de Ajacieden?

Ajax kan zaterdag voor de derde keer op rij de Johan Cruijff Schaal winnen. Net als de twee voorgaande jaren is PSV de tegenstander van de Amsterdammers. Ajax kan zaterdag voor de derde keer op rij de Johan Cruijff Schaal winnen. Net als de twee voorgaande jaren is PSV de tegenstander van de Amsterdammers.

De winst in de Johan Cruijff Schaal biedt helaas geen garantie op een fantastisch seizoen. Dat werd de afgelopen twee jaar duidelijk gemaakt. Onder trainer Danny Blind veroverden de Amsterdammers in 2005 de schaal die vernoemd is naar de bekendste Ajacied aller tijden. PSV werd in de ArenA met 2-1 verslagen. Wilfred Bouma zette de Eindhovenaren in het begin van de tweede helft op voorsprong, maar dankzij treffers van Nourdin Boukhari en Angelos Charisteas was de eerste prijs van het seizoen voor Ajax. Na afloop lachende gezichten bij Blind en zijn assistenten. Maar die glimlach maakte in de maanden daarna snel plaats voor wat somberder gelaatstrekken. Ajax overleefde nog wel de voorronde en de groepsfase van de Champions League, maar deed in de strijd om de landstitel nooit mee. Uiteindelijk sloot de ploeg de competitie af op de vierde plaats met 24 punten achterstand op PSV. Hoewel Ajax daarna nog wel de KNVB Beker en play-offs won, leidden de magere competitieresultaten tot het ontslag van Blind.

Henk ten Cate werd afgelopen zomer aangesteld als de opvolger van Blind. De van Barcelona overgekomen coach begon het seizoen net als zijn voorganger met winst in de Johan Cruijff Schaal. Opnieuw werd PSV geklopt. Het werd 3-1 dankzij doelpunten van Mauro Rosales, Kenneth Perez en Wesley Sneijder. Phillip Cocu scoorde namens PSV. Opnieuw lachende gezichten, maar opnieuw geen écht topseizoen. Ajax werd in dezelfde maand nog door FC Kopenhagen uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. Op nationaal niveau verliep het een stuk beter. Het landskampioenschap werd op één doelpuntje gemist, maar er was wel weer winst in de KNVB Beker en de play-offs.

Perez en Sneijder scoorden in 2006 voor Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Perez, indmiddels PSV-er, ontbreekt zaterdag vanwege een blessure. Sneijder is geschorst. De Ajax-middenvelder reikt in de rust wel prijzen uit aan de beste jeugdvoetballers van het seizoen 2006/2007. Perez en Sneijder scoorden in 2006 voor Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Perez, indmiddels PSV-er, ontbreekt zaterdag vanwege een blessure. Sneijder is geschorst. De Ajax-middenvelder reikt in de rust wel prijzen uit aan de beste jeugdvoetballers van het seizoen 2006/2007.

Ajax kan zaterdag in de ArenA voor de derde keer op rij het seizoen openen met een overwinning in de Johan Cruijff Schaal. Als dat lukt is het een evenaring van het record van PSV, dat van 1996 tot en met 1998 de JC Schaal won. Beide ploegen verschijnen zaterdag niet compleet aan de aftrap. Ajax moet het doen zonder Wesley Sneijder (geschorst) en zonder Edgar Davids, Leonardo, Nicolae Mitea, Laurent Delorge, Robbert Schilder, Jan Vertonghen en Edgar Manucharyan (allen niet fit). Bovendien is het nog onzeker of Ten Cate Jaap Stam wil laten beginnen aan de wedstrijd. En achter de naam Ismael Urzaiz lijkt ook nog een vraagteken te staan. De Baskische spits trainde deze week voor het eerst mee met de groep, maar het is nog niet zeker of de pinchhitter al helemaal wedstrijdfit is. PSV mist in de zo goed als uitverkochte ArenA de geschorste Danko Lazovic. Ook bijna de gehele voorhoede van de Eindhovenaren ontbreekt. Jefferson Farfán en Kenneth Perez zijn geblesseerd en Arouna Koné is nog herstellende van malaria. Het wordt dus een strijd tussen twee redelijk gemankeerde elftallen. Natuurlijk hoopt Ajax die strijd te winnen, en dan maar afwachten of dit seizoen de eerste klap wel een daalder waard is.Ajax in de Johan Cruijff Schaal:

1996 Ajax - PSV 0-3

1998 Ajax - PSV 0-2

1999 Feyenoord - Ajax 3-2

2002 Ajax - PSV 3-1

2004 Ajax - FC Utrecht 2-4

2005 PSV - Ajax 1-2

2006 Ajax - PSV 3-1

Ajax in de voorlopers van de Johan Cruijff Schaal:

1993 Feyenoord - Ajax 0-4 (PTT Telecom Cup)

1994 Ajax - Feyenoord 3-0 (Super Cup)

1995 Ajax - Feyenoord 1-1 (Super Cup, Ajax wint met 2-1 na golden goal)