Menu
Dromen Boilesen komen uit

Dromen Boilesen komen uit

Nicolai Boilesen maakte vijf maanden geleden zijn officiële debuut in het eerste elftal van Ajax. In het thuisduel met Heracles Almelo kwam de 19-jarige verdediger pal voor rust binnen de lijnen voor de geblesseerde Daley Blind. Zes weken later vierde de Deen als basisspeler de dertigste landstitel van Ajax. Dit seizoen wacht hem zijn debuut in de UEFA Champions League.

,,Het laatste halfjaar is snel gegaan en veel dromen zijn uitgekomen”, vertelt Boilesen, die deze zomer ook in Denemarken enkele mijlpalen beleefde. Zo was hij vaste waarde bij de Deense beloften tijdens het EK U-21. Begin augustus maakte hij zijn debuut in het Deense nationale team. ,,Als ik dit seizoen ook nog in de Champions League mag spelen is het helemaal een fantastisch jaar. Met wat speeltijd in Bernabéu tegen Real Madrid zou er bovendien weer een droom uitkomen.”

Ajax werd namelijk vorige week bij de loting van de Champions League opnieuw gekoppeld aan Real Madrid. Met de nederlagen (2-0 en 0-4) uit de vorige jaargang nog op het netvlies treffen beide teams elkaar voor het eerst op 27 september in Estadio Santiago Bernabéu. Dertien dagen eerder start de regerend landskampioen in de ArenA het miljoenenbal tegen Olympique Lyon. Een ploeg die door Boilesen op waarde wordt geschat. ,,Ik kijk niet zoveel Frans voetbal, maar ik zie ze altijd wel in de Champions League spelen. Ze doen het daarin altijd heel goed. Aan de andere kant speelde Ajax vorig jaar tegen Auxerre en dat was ook niet onmogelijk”, doelt de Scandinaviër op de 2-1 winst in eigen huis en het onnodige uitverlies (2-1).

Na het veroveren van de landstitel wacht Boilesen nu een nieuw hoogtepunt: de Champions League. Na het veroveren van de landstitel wacht Boilesen nu een nieuw hoogtepunt: de Champions League.

Verrassend genoeg heeft Boilesen ook de nodige kennis over de derde opponent, Dinamo Zagreb. ,,Ik heb ze op de Zweedse televisie zien spelen tegen Malmö in de laatste kwalificatieronde. Ze speelden niet zo goed, maar waren wel gevaarlijk in de omschakeling. Als we door willen moeten we van hen natuurlijk zes punten pakken. Maar het is zeker geen slechte ploeg.”

Voor Boilesen, die nog niet eerder actief was in Europees verband, was het volgen van de loting al een belevenis op zich. ,,Ik zat thuis op de bank met wat familieleden te kijken. Dat was heel leuk en spannend. Vooral omdat het voor mij de eerste keer wordt dat ik in de Champions League ga spelen. Ik vind in elk geval dat we spannende ploegen hebben geloot.” Hoewel zijn vader Kenny ontbrak onderhield Boilesen nauw contact met hem. ,,We zaten tijdens de loting met elkaar aan de telefoon en hadden het erover dat we graag tegen FC Barcelona, Manchester United of Real Madrid wilden spelen.”

Met de Champions League in het vooruitzicht heeft Boilesen vrijdag tegen Vitesse net op tijd weer wat speelminuten gemaakt. ,,Dat was heel lekker al sta ik natuurlijk liever iedere week in de basis”, klinkt hij gedreven. ,,Er is natuurlijk veel concurrentie en ik kom bovendien net terug van een blessure. Daarom moet ik het nu rustig opbouwen en op de trainingen en in wedstrijden laten zien dat ik in de basis thuishoor.”

Tegelijkertijd beseft de jonge international dat zijn coach Frank de Boer zuinig met hem omspringt. ,,Ik vind het ook alleen maar goed dat de trainer goed op me past, want dat is heel belangrijk voor mijn ontwikkeling. Ik ben nog heel jong en kan natuurlijk nog geen 55 wedstrijden in één seizoen spelen. Het moet ook niet te snel gaan, want dan kun je juist blessures oplopen.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Pro Shots (boven)