Menu
Droom Ten Cate niet uitgekomen

Droom Ten Cate niet uitgekomen

Aan de samenwerking tussen Henk ten Cate en Ajax is maandag een einde gekomen. Onder de Amsterdamse trainer veroverde Ajax de KNVB Beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal. Op internationaal gebied vielen de resultaten tegen.

,,Ik begin met een heel goed gevoel aan deze klus”, zei Henk ten Cate in mei 2006 toen hij door Ajax werd aangesteld als nieuwe hoofdcoach. ,,Ajax moet zijn positie in de top zien te heroveren, en dat moet gebeuren met veel elan en vereende krachten.” Mooie dappere woorden, zoals het hoort bij een nieuwe trainer van Ajax. Na anderhalf jaar kan geconcludeerd worden dat Ajax onder Ten Cate nationaal gezien zijn plaats in de top heroverd heeft.

Dat de internationale top niet zo maar wordt bereikt, werd al heel snel na de komst van Ten Cate duidelijk. Ajax werd in augustus 2006 door FC Kopenhagen uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League: het was de eerste echte kater die Ten Cate te verwerken kreeg als hoofdcoach van Ajax. Het mislopen van het kampioenenbal en de latere uitschakeling in het UEFA Cuptoernooi door Werder Bremen lieten zien dat Ajax internationaal kwetsbaar was.

Ten Cate tekende in mei 2006 zijn contract bij Ajax. Ten Cate tekende in mei 2006 zijn contract bij Ajax.

Op nationaal niveau deed Ajax het in het eerste jaar onder Ten Cate beter. Het kampioenschap werd op één doelpunt misgelopen, maar daar stond wel winst in de KNVB Beker, Johan Cruijff Schaal en de play-offs tegenover.

Voor het seizoen 2007-2008 waren de doelstellingen meer dan duidelijk. De Champions League moest dit seizoen wel worden bereikt en ook het landskampioenschap was een ‘must’. Helaas redde Ajax het weer niet in de voorronde van de belangrijkste Europese competitie. Slavia Praag was in augustus over twee duels de meerdere van de Amsterdammers. Donderdag viel ook het doek in het UEFA Cuptoernooi. Ajax verloor met 2-3 van Dinamo Zagreb en verspeelde zo de voorsprong die het had opgebouwd in Kroatië (0-1). In de competitie staat Ajax er nog goed voor. Maar de droom van Henk ten Cate, kampioen worden met Ajax, zal niet uitkomen. Zondag zat hij tijdens de uitwedstrijd tegen Sparta (2-2) voor het laatst op de bank.