Menu
Droomkoppel zet Roda JC opzij

Droomkoppel zet Roda JC opzij

Ajax startte aarzelend in de thuiswedstrijd tegen Roda JC. Mede gesterkt door de klasse van een nieuw koningskoppel sloten de Amsterdammers de thuiswedstrijd toch simpel winnend af. Ajacied van de Wedstrijd – en maker van een uniek doelpunt – Mounir El Hamdaoui was met zijn twee treffers een grote meneer in de ploeg van Martin Jol. Zo waren er meer uitblinkers en opvallende Ajacieden.

De returnwedstrijd tegen Dinamo Kiev wierp zaterdagavond zijn schaduw vooruit. Het belangrijke play-offtreffen móet kwalificatie opleveren voor de Champions League. Tegen Roda JC was het devies daarom, naast ‘gewoon’ winnen, absoluut geen fysieke schade oplopen. De Ajacieden begonnen aarzelend aan de tweede thuiswedstrijd in de competitie. Tegen het sterk op zijn defensie leunende Roda JC maakte de thuisploeg het eerste half uur een bleke indruk. Een spaarzame échte kans nam Siem de Jong de eerste dertig minuten voor zijn rekening. Knap door de lucht bereikt door Vurnon Anita (de woensdag geschorste linksback legde de bal knap achter de Roda-defensie, panklaar bij De Jong) mikte de middenvelder de bal van dichtbij over.

Vergeleken met de laatste wedstrijd, bij Dinamo Kiev, keerde Toby Alderweireld terug in de basisploeg. Oleguer moest weer genoegen nemen met een plek op de bank. Luis Suarez werd vlak voor de aftrap alsnog gehuldigd voor zijn honderdste officiële Ajax-treffer. De Uruguayaan kreeg een exclusief paar adidas-kicksen – met daarop een speciale herinneringsinscriptie - overhandigd. Na de huldiging betraden twee ‘Suarezen’ het speelveld richting middenstip. Papa Suarez droeg zijn kersverse dochter Delfina met zich mee. De Ajax-aanvoerder gaf zijn spruit tellen voor de aftrap vliegensvlug persoonlijk, in de gracht, af aan zijn geblesseerde ploeggenoot en vriend Nicolas Lodeiro. Suarez keerde tegen Roda JC na een schorsing in de competitie terug in het Ajax-elftal.

De Limburgers verdedigden vooral, maar kwamen er voor rust ook driemaal – drie keer kort achter elkaar – levensgevaarlijk uit. Eerst stuitte Willem Janssen op Maarten Stekelenburg. De doelman was twee minuten later nét eerder bij de bal dan oud-Ajacied Laurent Delorge. Nog in dezelfde minuut tikte ‘Steek’ een knap ingeschoten volley van Ruud Vormer over. Ajax had het die fase lastig, maar hield het hoofd koel. ,,We gaven een beetje het initiatief weg'', blikte Martin Jol terug op de persconferentie. ,,In de tweede helft speelden we beter als team en werden de ruimtes voor Roda kleiner. Ook defensief ging het beter.''

Het koningskoppel liet zich voor het eerst aan eigen publiek zien. Het koningskoppel liet zich voor het eerst aan eigen publiek zien.

Het ‘koningskoppel’ Luis Suarez-Mounir El Hamdaoui deed in de 34ste minuut voor het eerst van zich spreken. Voor het eerst samenspelend voor eigen publiek verzorgde Suarez de voorzet vanaf rechts. De bal maakte vervolgens een merkwaardige carambole via Eric Addo en Sebastian Svärd. El Hamdaoui kon vervolgens simpel inschieten: 1-0. De matige start leverde de Amsterdammers alsnog een voorsprong op. De twee aanvallers leken gaandeweg de avond steeds beter op elkaar ingespeeld te raken. Na een prima een-tweetje met El Hamdaoui had de Uruguayaan zelfs de 2-0 op zijn schoen. Suarez mikte de adidas-bal voorlangs. Kort voor rust liet Anita nogmaals van zich spreken. De verdediger leverde weer eens nuttig werk door de doelpoging van Morten Skoubo, vlak voor het Ajax-doel, te blokken.

Ook pal na rust schoot Suarez net niet secuur genoeg in. Een afstandsschot zeilde naast het doel van Tyton. Nog in dezelfde minuut was het wel raak voor de captain en trotse vader. De combinatie met El Hamdaoui bracht Suarez opnieuw (schuin) voor het Roda-doel. Suarez schoot ditmaal wel in de roos: 2-0. Het verzet van de Kerkradenaars leek daarmee definitief gebroken. Desondanks bleef de ploeg van Harm van Veldhoven uiterst behoedzaam opereren en defensief voetballen.

Nadat El Hamdaoui Ajax aan de 3-0 had geholpen (en daarmee en passant de 50.000ste Eredivisie-treffer sinds 1956 maakte), vonden de Amsterdammers het welletjes. Er werd een tandje lager geschakeld en Eyong Enoh (vervangen door debutant André Ooijer), Urby Emanuelson (Christian Eriksen) en El Hamdaoui (Miralem Sulejmani) gingen voortijdig naar de kant. Krachten die gespaard konden worden, werden tegen Roda JC logischerwijs gespaard. Suarez was met een messcherp genomen vrijetrap nog heel dichtbij een vierde Ajax-treffer. Tyton bokste de inzet naast. De Ajacied mikte de bal bovendien van afstand nog eens op de paal. Afgelopen seizoen scoorde Ajax in de ArenA vier keer tegen de Limburgers. Suarez was toen verantwoordelijk voor het kwartet Ajax-doelpunten. Zaterdag bleef de teller steken bij 3-0. De eerste wedstrijd van dit seizoen waarin Ajax geen tegendoelpunt incasseerde. Bovendien nestelde de ploeg zich, in elk geval voor een dag, aan kop van de ranglijst. Aan de vooravond van een belangrijk Champions League-kwalificatieduel een resultaat om tevreden over te zijn. ,,Dit was onze zoveelste wedstrijd in zoveel dagen'', besloot Jol op tevreden toon. ,,We blijven toch fit. Ondanks dat we onze problemen hebben gehad in de voorbereiding, gaat het er op lijken.''

Houd Ajax TV in de gaten voor een samenvatting van Ajax – Roda JC en de reacties na afloop

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/ Gerard van Hees

Delfina Suarez in de armen van papa Luis voor de aftrap. Delfina Suarez in de armen van papa Luis voor de aftrap.
Gregory van der Wiel had een niet al te moeilijke avond. Gregory van der Wiel had een niet al te moeilijke avond.
André Ooijer maakte zijn officiële debuut in Ajax 1. André Ooijer maakte zijn officiële debuut in Ajax 1.
Miralem Sulejmani begroet vak 410 bij zijn entree. Miralem Sulejmani begroet vak 410 bij zijn entree.
Siem de Jong was tegen Roda JC ongelukkig in de afwerking. Siem de Jong was tegen Roda JC ongelukkig in de afwerking.
Jan Vertonghen is net te laat om doelman Tyton te verschalken. Jan Vertonghen is net te laat om doelman Tyton te verschalken.
Maarten Stekelenburg hield voor het eerst dit seizoen 'de nul'. Maarten Stekelenburg hield voor het eerst dit seizoen 'de nul'.