Menu
Droomscenario komt uit

Droomscenario komt uit

Het gedroomde scenario kwam uit. AZ deed op zaterdag het voorwerk door PSV te kloppen en Ajax zette op zondag rivaal Feyenoord met 4-1 opzij. De race om de landstitel is weer open.

In de topper tussen Ajax en Feyenoord in een zinderende ArenA was de thuisploeg duidelijk de sterkste. Feyenoord-coach Erwin Koeman vond - terecht - dat het verschil tussen beide teams niet zo groot was als in de heenwedstrijd in Rotterdam, maar Ajax domineerde het grootste gedeelte van de eerste helft. Ajax-trainer Henk ten Cate zorgde voor een verassing in de opstelling door Klaas Jan Huntelaar op de bank te houden, Leonardo een basisplaats te geven en Ryan Babel als diepste spits op te stellen. ,,Klaas Jan is even minder in vorm'', verklaarde Ten Cate zijn keuze. ,,Babel en Huntelaar zijn beide spelers van het Nederlands elftal, deze keer koos ik voor Babel. We hebben geluk dat we voor de spitspositie twee van deze spelers hebben. Ik denk dat Ryan het goed gedaan heeft, hij bereidde de tweede en derde goal voor.''

Ajax mag zich ook gelukkig prijzen met de komst van Edgar Davids. Hoewel de ervaren middenvelder nog wedstrijdritme mist, speelde hij in zijn 'debuutwedstrijd' meteen een belangrijke rol. Ten Cate: ,,Het was lang geleden dat Edgar negentig minuten heeft gespeeld. Ik vroeg nog of hij wilde wisselen, maar hij wilde per se de wedstrijd afmaken. Edgar is een stuwende kracht, hij was meteen aan het coachen, aan het praten. Daar voelden de andere spelers zich goed bij.'' Dat was vooral te merken aan Wesley Sneijder. Met Davids en de onvermoeibare Gabri achter zich, was de Utrechter vrij om nadrukkelijk de aanval te zoeken. Dat hij, wellicht geïnspireerd door Davids, ook voortdurend als aanjager en balafpakker fungeerde, maakte hem nog waardevoller voor zijn ploeg dan hij met zijn drie treffers al was. Bij zijn eerste goal, waarna Ajax de schroom van zich afgooide en Feyenoord overklaste, had Sneijder nog hulp van de tegenstander. Zijn vrije trap werd door de muur van richting veranderd en doelman Henk Timmer was kansloos. Na een mooie combinatie met Babel rondde Sneijder van dichtbij voor de tweede keer af. Twee minuten later leek Ajax op een monsterzege af te stevenen toen Babel na een duel met Serginho Greene knap op de been bleef en rechtsbuiten Tom de Mul vond, die na een fraaie beweging binnenschoot: 3-0 na 34 minuten.

Met de ruime voorsprong op zak nam Ajax even gas terug, zo ruimte gevend aan ex-Ajacied Angelos Charisteas om iets van spanning in de wedstrijd terug te brengen door ongehinderd de bal binnen te tikken. Uit de tegentreffer, vlak voor rust gemaakt, putte Feyenoord moed en de Rotterdammers zetten aan in de minuten vlak na de rust. Na een klein kwartier nam Ajax het weer over van de bezoekers en viel er een serie doelrijpe kansen te noteren voor de thuisclub. Vooral De Mul en Babel hadden het verschil nog wat op kunnen voeren, maar alleen Sneijder wist Timmer nog een keer te passeren. Olaf Lindenbergh (goede vervanger voor Urby Emanuelson), Kenneth Perez en Mauro Rosales waren toen al ingevallen.

Door de nederlaag van de lijstaanvoerder en de afgetekende overwinning van Ajax op Feyenoord is het verschil met PSV nog 'slechts' vijf punten. Natuurlijk nog steeds een verschil van twee gewonnen wedstrijden, maar de komende weken beloven spannend te worden.