Menu
Droomstart 2012 Westerveld en Ajax CT

Droomstart 2012 Westerveld en Ajax CT

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de 21ste aflevering van dit seizoen kijken we met doelman Sander Westerveld terug op de eerste week na de zomerstop, waarin Ajax Cape Town twee fraaie zeges boekte en zich weer bovenin meldde.

De lange periode zonder competitieverplichtingen beviel Westerveld, die tussen Kerst en Nieuwjaar tien dagen met zijn gezin naar Nederland terugkeerde, goed. ,,Ik heb nog nooit zo’n mooie break gehad. Het leek veel op de voorbereiding op een nieuw seizoen in Nederland. Ik geniet hier elke dag, van het land, de cultuur en de club. Het hele gezin was ook blij dat we weer terug mochten naar Zuid-Afrika. Dat is een goed teken.”

Na de lange break vanwege de Afrika Cup mocht de eerste doelman van Ajax Cape Town afgelopen woensdag weer het veld op. Dat het duel met Platinum Stars zo dramatisch en heroïsch zou verlopen had ook de doelman niet verwacht. In de slotfase van de wedstrijd boog het team van trainer Maarten Stekelenburg een 0-2 achterstand om in een 3-2-overwinning, dankzij goals van Manyama, Booth en Lolo; de laatste twee doelpunten vielen in de 91ste en 95 minuut. ,,We hebben nu een serie van vijf overwinningen neergezet”, rekent Westerveld voor. ,,De laatste voor de winterstop wonnen we met 4-3 en vorige week woensdag hervatten we de competitie met die opzienbarende 3-2 zege. Dat we winnen is nu heel belangrijk. Aanvankelijk gingen de prestaties op en af, maar nu zitten we in een flow waarin het mee zit. Het waren wel publiekstrekkers, het was in de historie nog niet gebeurd dat een team dat vijf minuten voor tijd 2-0 achter staat, nog wint. Sommigen zeggen dat het geluk is, maar dat dwing je ook af. Je kan ook zeggen dat we altijd de overwinning zoeken.”

Westerveld: 'Wij zoeken altijd de overwinning.' Westerveld: 'Wij zoeken altijd de overwinning.'

De wonderbaarlijke ontsnapping tegen Platinum Stars was groot nieuws in Zuid-Afrika. Des te knapper was het dat Cape Town, spelend met het jongste team in de PSL, ook in de wedstrijd erna het hoofd koel hield en ‘gewoon’ drie punten uit Durban meenam. Ook toen kreeg de wedstrijd echter pas in de slotfase zijn beslissing. Twaalf minuten voor tijd scoorde nieuwkomer Akpabio de openingsgoal, tien minuten later gevolgd door een treffer van Khame Billiat. Dat er op het moment van het doelpunt van Akpabio nog niet was gescoord was vooral te danken aan doelman Westerveld zelf, die in uitstekende vorm verkeerde tegen Maritzburg United. De website van de opponent schreef zelfs dat hij reddingen van 'wereldklasse' verrichtte. ,,Het ging wel lekker ja", gaf de keeper van Ajax Cape Town zelf ook aan. ,,Het was aanvankelijk nog de vraag of ik de wedstrijd zou halen, want donderdag raakte ik geblesseerd aan mijn bovenbeen. Maar dat herstelde snel. Ik hoefde gelukkig niet al te veel te schieten, maar ik kreeg in de eerste helft wel veel te doen.”

Ajax Cape Town staat na dit weekeinde vierde, vijf punten achter op koploper Sundowns, het team waarover Johan Neeskens de scepter zwaait. ,,Er kan deze competitie nog van alles gebeuren", klinkt het hoopvol en vol verwachting uit de mond van Westerveld. ,,Nadat vijf basisspelers dit jaar waren vertrokken, Foppe de Haan terug ging naar Nederland en de als hoofdcoach onervaren Maarten Stekelenburg het overnam, waren er weinig verwachtingen. En wisten we dat het moeilijk zou worden. Daardoor hebben we rustig de tijd gehad om te bouwen aan een nieuw team. Maar als je in februari/maart maar vijf punten achterstaat op de nummer één doe je heel goed mee. Het geloof in een prijs is er. We spelen ook nog in de Nedbank Cup. We gaan er voor.”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town

Sander Westerveld was zondag de beste man van het veld. Sander Westerveld was zondag de beste man van het veld.