Menu
Druistig Ajax geen partij voor Spartak

Druistig Ajax geen partij voor Spartak

Ajax heeft de achtste finales van de UEFA Europa League niet overleefd. In een povere returnwedstrijd op het kunstgras van Spartak Moskou liepen de druistige Ajacieden donderdag tegen een 3-0 nederlaag op. De voetbaljaargang 2011-2012 biedt de ploeg van De Boer een nieuwe kans op continentaal succes.

Ajax bleef onverklaarbaar ver verwijderd van het niveau dat werd gehaald in de thuiswedstrijd tegen Spartak Moskou. De Ajacieden lieten vooral op basis van het uitgekiende positiespel in de eerste 45 minuten in de ArenA, een uitstekende en vooral veelbelovende indruk achter. De tegentreffer van Alex en het daaruit voortvloeiende 0-1 thuisverlies was een domper. Gesterkt door het geloof in eigen kunnen, zouden ook in het Luzhniki Stadion kansen worden afgedwongen. Zo werd vooraf gehoopt. Kansen en mogelijkheden moesten in Moskou hoe dan ook wél worden benut.

Het liep donderdag finaal anders in de Russische hoofdstad. De Ajacieden oogden angstig en sprongen veel te slordig om met balbezit. Het Amsterdamse spel was druistig en kwetsbaar. Spartak Moskou, de volksclub met het oprichtingsjaar 1922, kreeg én benutte alle tijd en ruimte om te voetballen. Dmitri Kombarov profiteerde na 21 minuten spelen als eerste van de Amsterdamse zwaktes. Gelanceerd door aanvoerder Alex schoot de aanvallende helft van de tweeling, broer Kirill stond in de verdediging, met zijn linker ijskoud raak: 1-0.

Lorenzo Ebecilio zoekt naar afspeelmogelijkheden. Lorenzo Ebecilio zoekt naar afspeelmogelijkheden.

De ploeg van Frank de Boer streed eigenlijk vanaf dat moment al een verloren strijd. Om de 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd te repareren was op Russische voetbalgrond een snelle Ajax-treffer gewenst. Omdat de gasten ook na de treffer van Kombarov bleven grossieren in balverlies leek een gelijkmaker buiten bereik.

Ondanks de steun van de 200 meegereisde Ajax-supporters in het imposante Luzhniki Stadion, incasseerde Ajax na een half uur al de 2-0. Kort nadat Eriksen een afstandsschot op het dak van het doel had gemikt, schoot vedette en spits Welliton wel raak. Nadat de Ajacieden de bal, op de helft van Spartak, hadden verspeeld, was Welliton de laatste pion van een watervlug uitgevoerde counter. Net als eerder zijn kameraad Kombatov al deed, rondde ook Spartak’ nummer 11 na een korte rush met zijn linker beheerst af. Na een half uur voetballen kreeg de returnwedstrijd om een plek in de kwartfinales van de Europa League alle nare trekjes van een mission impossible .

Het was aan doelman Jeroen Verhoeven te danken dat Ajax niet voor rust al een derde tegengoal incasseerde. De stand-in van de geblesseerde Maarten Stekelenburg, voor de eerste doelman is het seizoen waarschijnlijk voorbij, tikte een lepe inzet van Evgeni Makeev stijlvol uit de doelmond. Te weinig Ajacieden haalden voor rust hun normale niveau. De ondermaatse teamvorm bleek dodelijk tegen het leep combinerende Spartak Moskou.

Ajax-trainer De Boer probeerde na rust het tij nog wel te keren. Aras Özbiliz was de vervanger van Miralem Sulejmani, terwijl Daley Blind werd gewisseld voor Eyong Enoh. Vurnon Anita – gestart als controleur op het middenveld – zakte een linie en speelde verder als linksback. Met Enoh op het middenveld hoopte De Boer op meer lijn in het spel en een betere aanvoer richting (vooral) spits Siem de Jong. Negen minuten na de pauze deed Alex Ajax opnieuw pijn. De Braziliaanse spelmaker liet in de ArenA al zien over een fluwelen balbehandeling te beschikken. De manier waarop hij ook voor eigen publiek direct uit een vrijetrap raakschoot, dwong weer respect af. Verhoeven kon alleen kijken naar de indraaiende vrijetrap: 3-0.

Dario Cvitanich kwam de aanval versterken in het laatste halfuur. De Argentijn kwam erin voor Eriksen, waarmee De Jong werd getransformeerd tot offensieve middenvelder. De Moskovieten lieten zich ook door deze tactische veranderingen niet van de wijs brengen. Vanuit verloren positie drongen de Ajacieden vooral van afstand wel meer aan. Cvitanich zag een afstandsschot voorlangs rollen. Collega-invaller Özbiliz raakte zelfs de lat boven doelman Andriy Dykan, de ‘stompende steunpilaar’ uit de heenwedstrijd. De vrieskoude avond in winters Moskou voelde voor de Ajacieden nog enkele graadjes frisser aan. De Europese Ajax-tournee is voor het seizoen 2010-2011 voorbij. Ajax strijdt nu nog op twee fronten om eremetaal. Naast de bekerfinale tegen FC Twente op 8 mei, gaat ook de strijd om de landstitel een beslissende fase in. Het besef dat Frank de Boer en zijn Ajacieden het seizoen alsnog extra glans kunnen geven met een prijs, zorgt na de pijnlijke Europese uitschakeling nog voor enige verwarming.

,,We verloren beide duels in de eerste helft", aldus Frank de Boer na afloop. ,,Spartak Moskou heeft vandaag wel veel beter gespeeld, hadden een beter positiespel en voelden zich comfortabeler op het kunstgras, al is het laatste geen excuus. Wij keken te apatisch toe voor rust. Zij waren agressiever. Ze speelden vooral dominanter dan onze spelers. We zijn blij dat we de tweede helft onze ruggen hebben gerecht. Dat moeten we meenemen naar zondag als er een nieuwe belangrijke wedstrijd wacht. Tot slot geef ik Spartak Moskou de complimenten. Zij speelden beter, ik vond het voetballend een heel goede ploeg en ik wens ze succes in de volgende ronde."

Tekst: Ajax.nl/ Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl

Christian Eriksen wordt door drie Spartak-spelers omringd. Christian Eriksen wordt door drie Spartak-spelers omringd.
Jeroen Verhoeven als vervanger van Maarten Stekelenburg in actie. Jeroen Verhoeven als vervanger van Maarten Stekelenburg in actie.
Vertonghen maakt, net als heel Ajax, een knieval voor Spartak. Vertonghen maakt, net als heel Ajax, een knieval voor Spartak.
Scheidsrechter Atkinson trekt geel voor de niet zichtbare Enoh. Scheidsrechter Atkinson trekt geel voor de niet zichtbare Enoh.
Alderweireld heeft pijn, maar kan na verzorging verder. Alderweireld heeft pijn, maar kan na verzorging verder.
Demy de Zeeuw feliciteert zijn oud-ploeggenoot Ari met de winst. Demy de Zeeuw feliciteert zijn oud-ploeggenoot Ari met de winst.