Menu
'Druk op PSV vergroten met winst bij Cambuur'

'Druk op PSV vergroten met winst bij Cambuur'

De titelrace in de Eredivisie is in de beslissende fase beland. Ajax staat op poleposition gezien de voorsprong van twee punten op PSV, maar Frank de Boer weigert zich al rijk te rekenen. ,,Vooruitkijken heeft weinig zin”, vertelde de coach van Ajax vrijdag op de persconferentie in aanloop naar het uitduel tegen SC Cambuur van zaterdag. ,,We moeten zorgen dat we continu de concurrent onder druk blijven zetten. Dat kunnen wij doen door morgen drie punten mee te nemen uit Leeuwarden.”

De Boer noemde het belangrijkste obstakel richting de titel Ajax zelf en trok een vergelijking met zijn eigen actieve carrière. Als ik honderd procent gefocust was, kon ik ook tegen bijvoorbeeld Ronaldo heel goed spelen. Zo niet, dan werd het een heel moeilijke middag.” Hetzelfde geldt volgens De Boer voor het huidige Ajax. ,,Als wij geconcentreerd zijn, kunnen we iedereen aan. Dat hebben we bewezen. We hebben meer kwaliteit dan ploegen als Heerenveen, FC Twente en Utrecht. Als we niet gefocust zijn, wordt het een heel lastig karwei.”

Weg vinden
De Boer benadrukte nog maar eens het belang van goede focus. ,,Concentratie is heel belangrijk. Je moet je vooraf inbeelden in een wedstrijd. Het mag niet zo zijn dat je na het fluitje denkt: 'oh, de wedstrijd begint'. Zo werkt dat niet in topsport. We hebben een jonge groep en de spelers moeten leren wat wel en niet kan in topsport. De jongens moeten daar nog hun weg in vinden."

Om die reden maakt Ajax sinds dit seizoen gebruik van een focuscoach. ,,In het begin was het heel intensief en hebben we allemaal drie lessen gehad. Nu komt hij af en toe op de club langs, deze week nog, om te kijken of sommige jongens extra aandacht behoeven. Als technische staf hebben we ook handvatten aangereikt gekregen. Dat als wij weten dat er iets speelt, we bepaalde tools hebben om die speler alsnog in de concentratie te krijgen, zodat hij niet wordt afgeleid door randzaken.”

De Boer werd ook gevraagd waarom hij vorige week tegen PEC (3-0) Viktor Fischer bracht en niet Anwar El Ghazi. ,,Ik vind dat Fischer heel goed traint en beloonde hem daarom met een invalbeurt”, legde De Boer uit. ,,Hij zit heel dicht tegen Amin aan, maar op dit moment heb ik gezien de resultaten geen reden om te wisselen. Hetzelfde geldt voor Anwar, die ook goed traint. Ik weet zeker dat ze er zullen staan als ze nodig zijn.”

Teambelang
De coach benadrukte dat er op dit moment geen plaats mag zijn voor ontevreden spelers. ,,Natuurlijk zal er bij die jongens iedere week teleurstelling zijn als blijkt dat ze niet gaan spelen. Maar dat boek is afgesloten. We moeten maar aan één ding denken en dat is het team. Ik heb het idee dat we er op dit moment goed voor staan.”

Volgens De Boer gaat zijn ploeg relaxt met de koppositie om. ,,Gezonde spanning is er altijd. En druk natuurlijk ook, dat weten we allemaal. Het morsen van punten kan je duur komen te staan. Maar we moeten gewoon zorgen dat we de laatste vijf wedstrijden winnen. Dan zijn we kampioen.”

De eerste horde is SC Cambuur, een ploeg vol geheimen voor De Boer. ,,We weten niet hoe ze gaan spelen. Vorige week speelden ze 4-3-3, daarvoor 5-3-2, maar het merendeel hebben ze 4-4-2 gespeeld. Het is even afwachten met wat voor intentie ze ons gaan bestrijden: verdedigend of met druk vooruit? We spelen op kunstgras en op een klein veld. Dat zijn ingrediënten in het voordeel van Cambuur. We zullen hetzelfde qua inzet moeten brengen als zij. Pas dan gaat het verschil in kwaliteit de doorslag geven.”

Tekst: Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst