Menu
Drukke weken voor Koreaan Suk

Drukke weken voor Koreaan Suk

Er was maandagochtend een kleine Koreaanse invasie op de Toekomst. Hyun Jun Suk trainde voor het eerst als officiële Ajacied met Jong Ajax mee. De spits uit Zuid-Korea heeft de komende maanden een druk programma in Nederland.

Hyun Jun Suk hoeft zich deze dagen niet alleen te voelen. De nieuwste aanwinst van Ajax wordt omringd door landgenoten die hem op allerlei gebieden bijstaan. Terwijl hij de eerste lunch met zijn nieuwe teamgenoten van Jong Ajax heeft verorbert, zetten zijn begeleiders hun lepel in een kop Hollandse erwtensoep. Voor Suk begint ondertussen deel twee van zijn eerste werkdag: tijd voor interviews en Nederlandse les.

Hij spreekt al enkele Nederlandse woorden, maar het is goed dat hij wordt bijgestaan door zijn tolk annex vertegenwoordiger. De Koreaanse woorden worden naar het Nederlands vertaald, waarbij het woord ‘ArenA’ af en toe opvalt tussen het verder onverstaanbare Koreaans. ,,Ik heb alles in Korea opgegeven om hier te kunnen slagen”, benadrukt Suk gaandeweg het gesprek. Het tekent zijn wil om te slagen bij Ajax.

De lange Koreaan is een opvallende verschijning. De lange Koreaan is een opvallende verschijning.

Begin oktober tekende Suk een contract dat hem van 1 januari 2010 tot en met 30 juni 2011 aan Ajax verbindt. De overeenkomst vermeld ook nog een eenzijdige optie voor nog een seizoen. Tot zover niets bijzonders. Veel opvallender is de manier waarop hij bij Ajax terecht is gekomen. Halverwege 2009 kwam de 18-jarige Koreaan op de bonnefooi naar Nederland om een trainingsstage af te dwingen. Na een mislukte poging in Engeland, probeerde hij het op aanraden van zijn voormalige zaakwaarnemer in Nederland. Hij bekeek trainingen van Ajax, vroeg geregeld of hij mee mocht doen, waarna trainer Martin Jol hem naar Jong Ajax doorverwees. Via enkele trainingen dwong hij een trainingsstage af, waarna hij zich in september definitief kon bewijzen. Een geslaagde missie, want het leverde hem een contract op.

Op Nieuwjaarsdag meldde Suk zich voor derde keer, ditmaal definitief, in Nederland. De aanvaller heeft inmiddels onderdak gevonden bij een gastgezin. ,,Voor mij is het belangrijk dat ik nu snel Nederlands leer”, zegt hij in de kantine van de Toekomst. Direct na het interview staat er al een Nederlandse les gepland, en ook de komende maanden zullen zijn dagen voornamelijk uit trainen en Nederlands leren bestaan. ‘Goedemorgen’, ‘lekker’ en ‘dankjewel’ beheerst hij inmiddels al, zo laat hij horen.

De communicatie met zijn medespelers en de trainers Pieter Huistra en Fred Grim probeert hij zo goed mogelijk te laten verlopen. ,,Gelukkig beheers ik de meeste oefeningen. Bij nieuwe dingen zorg ik gewoon dat ik niet als eerste aan de beurt ben, zodat ik goed kan zien hoe mijn teamgenoten het doen. Daarbij helpt het ook dat ik nu inmiddels een contract heb. De druk die er eerst was om het contract te verdienen is voorbij, dat maakt het voor mij ook makkelijker om met teamgenoten contact te zoeken.”

Suk is blij dat zijn trainingsstage hem uiteindelijk een contract bij Ajax heeft opgeleverd. ,,Daar ben ik Pieter Huistra ook dankbaar voor. Hij heeft tijdens mijn stage veel met me gewerkt en gezien wat ik kan. Zo heeft hij dat ook bij Ajax aangegeven. Ik vind het dan ook jammer dat hij volgend seizoen naar FC Groningen gaat, al is dat voor hem natuurlijk een goede zaak.”

Over zijn doel bij Ajax is hij duidelijk: ,,Ik zal hier eerst even moeten aarden, maar daarna hoop ik snel het eerste elftal te halen. Het is daarom belangrijk dat ik veel train en wedstrijden ga spelen. Ik zal er alles aan doen om hier te slagen.”


Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tekst: Ajax.nl/Daan Germans

Ook Nando Rafael (links) trainde maandag mee. Hij houdt bij Jong Ajax zijn conditie op peil. Ook Nando Rafael (links) trainde maandag mee. Hij houdt bij Jong Ajax zijn conditie op peil.
Suk trekt een sprint. Suk trekt een sprint.