Menu
Duarte trots op nieuwe ervaringen

Duarte trots op nieuwe ervaringen

Of hij zondag tegen FC Utrecht zal spelen, wordt deze zaterdag duidelijk. Voor Ajax is dat wel te hopen, want Lerin Duarte is aardig aan het warmdraaien binnen het team. Aan de hand van acht momenten geven we de milestones in de carrière van Duarte aan.

6 mei 2009: AD Sportwereld: Lerin Duarte is uitgeroepen tot beste speler van de Eredivisie voor A-junioren. De 19-jarige Spartaan verzamelde dit seizoen 45 punten. Daarmee bleef hij NEC’er Bram Nuytinck (42 punten) en Charlton Vicento (ADO, 37) voor.

Duarte: ,,Ik speelde in de jeugdopleiding van Sparta. Dat waren de tijden waarin je je ontwikkelde om bij Sparta 1 te komen. Het was een mooi jaar voor mij en we speelden goede wedstrijden. Ik vond het mooi om mee te maken dat ik als beste speler werd gekozen. Die uitverkiezing heeft het misschien makkelijker gemaakt om bij Sparta 1 te komen. Er waren toen al wel andere clubs in mij geïnteresseerd, maar ik was nog jong en mijn doel was om bij Sparta te debuteren en vanaf dan stappen te maken. Na mijn debuut wilde ik één of twee goede seizoenen daar spelen en dat is uiteindelijk ook gebeurd.”

25 mei 2011 ANP: Lerin Duarte voetbalt komend seizoen in de Eredivisie. De 20-jarige Rotterdammer maakt de overstap van Sparta naar Heracles Almelo.

Duarte: ,,Heracles was concreet. Die club wilde me graag hebben. Voor mij was Heracles ook aantrekkelijk. Er zat veel voetbal in de ploeg, ze hadden goede spelers en dat trok mij aan.”

29 augustus 2013: VI: Ajax is net als vorig seizoen ingedeeld in een uiterst zware Champions Legaue-poule. De Nederlandse kampioen treft in Groep H Barcelona, AC Milan en Celtic. Alle vier die ploegen wonnen het toernooi (Europa Cup I en Champions League) al eens.

,,Ik was rond het moment van de loting voor de groepsfase van de Champions League eigenlijk meer bezig met Heracles. Er speelden wel geruchten over een transfer naar Ajax, maar niets was nog duidelijk. Daarom was ik gefocust op Heracles. Toen de loting klaar was, heb ik natuurlijk die poule-indeling gezien. Stiekem in m’n achterhoofd dacht ik wel: ‘Stel je voor dat de transfer naar Ajax doorgaat, dan kan ik misschien tegen Barça en Milan spelen. Hoe mooi zal dat zijn?’ M’n hart maakte wel een sprongetje ja, maar ik was op dat moment echt nog gefocust op Heracles.”


31 augustus 2013: Twitter Jeroen Elshoff (NOS): Twee interviews gemaakt met Duarte in tien minuten. Bij de eerste wist ie nog van niks, bij de tweede was het rond. #Ajax

,,Voorzitter Jan Smit van Heracles vertelde me dat het rond was. Alleen kon ik nog niets naar buiten brengen, want dat moest de voorzitter zelf als eerste doen. Toen ik dat eerste interview met de NOS had kon ik op dat moment nog niets zeggen. Maar precies toen ik na afloop wegliep, was de deal tussen Heracles en Ajax rond en had de voorzitter het meegedeeld. En dus moest ik terug. De verslaggever van Radio 1 begreep het wel en moest zelf ook lachen. Toen kon ik er in het tweede interview wel over praten. Ik was blij, al moest ik het op dat moment zelf ook nog beseffen. Bovendien moest ik persoonlijk nog rondkomen met Ajax. Maar ik was zeker blij dat de clubs er op dat moment uit waren.”

2 september 2013: Ajax.nl: Een gloednieuw contract en een kakelvers Ajax-shirt rijker verliet Lerin Duarte maandagavond de Amsterdam ArenA. De 23-jarige middenvelder, die overkwam van Heracles Almelo, was zicht- en hoorbaar een tevreden man. ,,Als kleine jongen droom je hiervan.’’

,,Het is natuurlijk gek hier te zijn, want als kleine jongen was ik altijd voor Ajax en nu mag ik echt voor Ajax spelen. Dat is gewoon mooi om mee te maken. De eerste dagen bij een andere club is altijd anders dan je gewend was. Het is een andere omgeving, het zijn andere jongens. Maar bij Ajax ben ik goed opgevangen en het voelt hier goed.”

18 september 2013: RTV Rijnmond: Oud-Spartaan Lerin Duarte heeft zijn debuut in de Champions League gemaakt tijdens de uitwedstijd in en tegen Barcelona. In de eerste wedstrijd van de poulefase ging de club van Duarte, Ajax, roemloos ten onder en kwam uiteindelijk met een 4-0 nederlaag nog goed weg.

,,Het was al mooi om de stap naar Ajax te maken. En dan debuteer je kort erna in de Champions League en dan ook nog eens tegen Barcelona in Camp Nou. Dat is iets wat elke speler wel wil meemaken. Daar kan je alleen maar van genieten en daar ben ik zeker trots op. Het was een gek gevoel toen ik dat stadion betrad. Ik moest nog even beseffen dat ík daar stond. Ik was blij, maar moest natuurlijk wel de focus houden. Ik had wel spanning voor mijn Europese debuut, maar toen het fluitsignaal klonk, zakte die spanning weg en was ik geconcentreerd op die wedstrijd. Hoewel we 4-0 verloren, deden we het als team niet slecht tegen Barça.”

1 oktober 2013: sport.nl.msn.com: ,,Tijdens de eerste helft van Ajax - Milan was Duarte de grote man bij Ajax. De kleine middenvelder was agressief, strooide met passjes en bepaalde het tempo van de wedstrijd.”

,,Mijn tweede Champions League-wedstrijd. De eerste in eigen huis tegen AC Milan. In de eerste helft hebben we het als team goed gedaan. Zelf zat ik lekker in de wedstrijd tot ik geblesseerd uitviel. Natuurlijk is het dan jammer dat het na de wedstrijd niet meer gaat over hoe wij hebben gespeeld, maar alleen nog over die penalty. Dat kan je niet meer terugdraaien. Voor ons is het echter belangrijk dat we er toch een goed gevoel aan overhouden. We moeten dat goede voetbal ook tegen FC Utrecht proberen door te trekken."

Over zijn enkelblessure zegt hij: ,,Mijn enkel klapte een beetje dubbel nadat een speler van AC Milan mijn voet meenam in een duel. Gelukkig is het niet ernstig. AC Milan speelde keihard, maar uiteindelijk hoort dat ook bij voetbal op dit niveau. Uiteindelijk is mijn eerste maand bij Ajax best zwaar geweest met wedstrijden tegen Barcelona, PSV en AC Milan. Daar moet je als speler goed mee omgaan. Ik rust dan ook veel en laat me goed door de fysio behandelen. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Gelukkig ondersteunt de medische staf me daar goed in.”

2 oktober 2013: De dag dat Duarte zijn intrek neemt in zijn Amsterdamse huis.

,,Ik heb de afgelopen vier weken in een hotel gezeten. Deze week ben ik naar m’n nieuwe huis verhuisd. Ik heb twee jaar in Almelo gewoond, want ook die plaats was te ver van Rotterdam waar ik vandaan kom. Vanuit Almelo ben ik naar Amsterdam gekomen. Natuurlijk kan een Rotterdammer in Amsterdam wonen. Ik vind Amsterdam en Rotterdam mooie steden. Ik woon nu een klein kwartiertje van de club. Prima toch?”

Of Lerin Duarte zondag tegen FC Utrecht (aanvang 12:30 uur) kan spelen, is nog onzeker. ,,We kijken zaterdag (vandaag, red.) hoe het gaat als ik meetrain. Utrecht is een belangrijke wedstrijd en we moeten drie punten in eigen huis houden. Utrecht heeft een aardig team en doet het gewoon goed, maar het is aan ons om ons eigen ding te doen en dan moeten we de drie punten in eigen huis kunnen houden.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees