Menu
Duarte wil van WK-gangers leren

Duarte wil van WK-gangers leren

Door het vertrek van Siem de Jong en Christian Poulsen zullen er dit seizoen nieuwe leiders in het team moeten opstaan. Lerin Duarte heeft wel een idee wie die rol op zich zouden kunnen nemen. Zelf vindt hij zich (nog) niet de persoon om anderen aan te sturen. Fit blijven en een basisplaats afdwingen zijn dit seizoen zijn voornaamste doelen.

Tijdens zijn eerste seizoen bij Ajax had Duarte al snel door hoe de hazen liepen. Siem de Jong en Christian Poulsen namen het team steevast op sleeptouw. Inmiddels moet Ajax het zonder beide leiders doen, waardoor nieuwe aanvoerders moeten opstaan.

Natuurlijk is daar Niklas Moisander, de ervaren Finse international die ook qua leeftijd een voorsprong op veel zijn teamgenoten heeft. Hij is logischerwijs een van de spelers die een stap naar voren zal doen. Duarte verwacht echter ook veel van de WK-gangers Daley Blind, Jasper Cillessen en Joël Veltman die straks hun ervaringen met de groep kunnen delen. ,,Ik hoop veel van hen te kunnen leren. Het WK is het allerhoogste voetbalpodium. Inmiddels staat Oranje al in de kwartfinales. Daley, Jasper en Joël komen straks hoe dan ook met een schat aan ervaring uit Brazilië terug. Al die indrukken nemen ze uiteindelijk mee naar Ajax. Daar moeten wij als medespelers ons voordeel mee kunnen doen.”

Lerin Duarte: ,,Het is nu zaak om direct vanaf het begin fit te blijven en voor een basisplaats te gaan." Lerin Duarte: ,,Het is nu zaak om direct vanaf het begin fit te blijven en voor een basisplaats te gaan."

Vorig jaar werd Duarte vlak voor het sluiten van de transfermarkt als vervanger van Christian Eriksen door Ajax gehaald. Dit seizoen is hij er voor het eerst vanaf het begin bij. ,,Het is mooi dat ik nu alles vanaf het eerste moment kan meemaken. Vorig seizoen maakte ik de opbouw bij Heracles Almelo mee en kwam ik pas op het laatste moment naar Ajax toen de competitie al was begonnen. Na een goede start raakte ik helaas een paar keer geblesseerd waardoor ik telkens een stukje werd teruggeworpen. Ik moest steeds knokken om weer aan te haken.”

Duarte is er de persoon niet naar om over zijn blessures te klagen. ,,Natuurlijk had ik het liever anders gezien, maar ondanks dat ik een tijdlang niet heb kunnen spelen ben ik in mijn eerste jaar bij Ajax wel kampioen geworden en heb ik een paar wedstrijden in de UEFA Champions League gespeeld. Dat was fantastisch om mee te maken.” De middenvelder telt derhalve zijn zegeningen. Hij weet immers ook: als hij dit seizoen van fysieke ongemakken verlost blijft, kan zijn bijdrage aan het team groter worden. ,,Voordat ik geblesseerd raakte kreeg ik het vertrouwen van de trainer. Het is nu zaak om direct vanaf het begin fit te blijven en voor een basisplaats te gaan. Ik wil zoveel mogelijk minuten gaan maken en mezelf verder ontwikkelen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst