Menu

'Dubbel gevoel, maar genieten'

Ondanks de 1-2 nederlaag tegen Inter, plaatste Ajax zich voor de tweede ronde van de Champions League. Zoals Bergdolmo al dacht, hielpen de Noren de Amsterdammers een handje. Van der Vaart had het ook goed voorspeld, want hij scoorde. ,,Eigenlijk twee keer", vond de middenvelder zelf.

Alle Ajacieden vonden het een rare gewaarwording om te verliezen en te winnen tegelijk. Aanvoerder Bergdolmo vond de wijze waarop Inter de winst naar zich toe trok typisch Italiaans. ,,En zo zie je wat een goede spits Crespo is. Als je hem twee meter ruimte geeft, heeft hij genoeg. Niemand van ons had schuld, dat gebeurt nou eenmaal", zei de Noor.
Zijn landgenoten hielden Lyon in Trondheim op 1-1. Door het onderlinge resultaat van Ajax tegen de Fransen, zit de Amsterdamse ploeg bij de beste zestien van Europa. Bergdolmo: ,,We stonden zelf met 2-0 achter en moesten toen uitgaan van het resultaat in een andere wedstrijd. Dat is raar. Maar de spelers van Rosenborg hadden me verteld dat ze liever sympathieke Nederlanders in de tweede ronde hadden, dan arrogante Fransen. Ik zal de coach van Rosenborg zo een sms sturen om hem te bedanken."

Naast hem in de verdediging stond de jonge en onervaren De Jong. Bergdolmo was tevreden over hem. ,,Hij is pas zeventien en speelt als een volwassen voetballer", zei hij over zijn collega. De Jong zelf baalde dat hij bij de tegendoelpunten was betrokken, maar kon achteraf alleen maar genieten. ,,Ik hoopte dat ik zou spelen omdat Chivu was geschorst, maar je weet het nooit. Het was niet normaal vandaag. Ik heb nog nooit in zo'n volle bak gespeeld. Het is jammer dat we verloren en zeker dat ik betrokken was bij beide goals. Het is typisch Italiaans, voor je het weet ligt die bal er in en staat er een paar minuten later 0-2 op het scorebord. Maar ja, Inter is niet zomaar een ploeg. Het was mooi om tegen Vieri en Crespo te spelen. Dat doe je niet elke dag. Maar ik kijk niet tegen ze op. Vijf minuten voor tijd hoorde ik lawaai op de tribunes. Ik keek naar de kant en merkte dat het 1-1 was in Noorwegen. Dat gaf een dubbel gevoel, je wint en verliest tegelijk."

,,We zijn nu beiden door. Daar kun je alleen maar van dromen, dat je bij de laatste zestien bent. Laat die grote ploegen maar komen! Ik heb geen voorkeur voor bepaalde ploegen, ik wil gewoon lekker spelen", vond De Jong.


Met een lachend gezicht kwam ook Tomás Galásek uit de kleedkamer. De Tsjech werd na zijn wissel meteen op de hoogte gesteld van de stand van zaken in Noorwegen. ,,Tijdens de wedstrijd kon ik het andere duel natuurlijk niet volgen. Maar toen ik werd gewisseld zei Koeman meteen dat de stand bij Rosenborg gunstig was. Later begon Tonnie Bruins Slot te juichen en wisten we dat het daar afgelopen was.
Ik denk dat we verdiend door zijn omdat het onderlinge resultaat tegen Lyon in ons voordeel is. Uiteindelijk blijken die twee wedstrijden doorslaggevend te zijn."

Over de wedstrijd werd nauwelijks gerept. Galásek verwachtte een moeilijk duel en kreeg daar gelijk in. ,,In de eerste helft speelden we eigelijk heel goed. Na die twee snelle doelpunten in de tweede helft zakten we wat terug. Maar vooral voor de jonge spelers is het leuk om zulke wedstrijden te spelen. Daar leer je heel veel van", aldus de Tsjech.

Tegen Lyon was Jelle van Damme er niet bij vanwege een schorsing, tegen Inter was hij opvallend aanwezig. De Belg kwam veel op over links en slingerde af en toe een voorzet voor het doel. Van Damme is van mening dat Ajax terecht door naar de volgende ronde is. ,,Dat komt niet alleen door de laatste wedstrijd. We hebben zes wedstrijden gespeeld, waarin we genoeg punten hebben gehaald. We hebben het afgedwongen. Eigenlijk hadden we verwacht dat we tegen Rosenborg meer punten zouden halen en minder tegen Lyon. Maar je ziet, voetbal kan aardig zijn. Vanavond stonden we plotseling achter. Toen moesten we kijken wat Lyon ging doen. Ik zat op de bank. Gelukkig liep Bruins Slot rond die liet weten wat er in Noorwegen gebeurde. Tsja, en nu gaan wij naar de tweede ronde, dat is mooi."

Rafael van der Vaart was de enige Ajacied die scoorde. Eigenlijk twee keer. ,,Ongelooflijk, dat het eerste doelpunt werd afgekeurd. Ik zag dat de assistent scheidsrechter zijn vlag omhoog stak voor buitenspel. Ik wist zelf dat dat nooit het geval kon zijn. Maar we mogen blij zijn dat we doorgaan naar de tweede ronde. Toen we gejuich hoorden vlak voor tijd, wisten we het. De eerste reactie is dat je baalt, want je verliest. Nu ben ik blij. Omdat we zo'n jong team hebben denk ik dat we heel veel gaan leren in de tweede ronde", zei Van der Vaart met een brede lach.

De matchwinnaar van Inter gaf net als in Milaan, Ajax complimenten. ,,Het is lastig om tegen Ajax te voetballen. Zij zijn erg goed in balbezit en het veroveren van de bal. En dan te bedenken dat het team zo jong is. Ik vind dat ze terecht door zijn, hoewel Lyon ook een goed team is. Maar er kunnen er maar twee door naar de volgende ronde en ik vind het leuk dat Ajax daar bij zit", aldus Crespo.