Menu
Dubbel verlies voor Ajax

Dubbel verlies voor Ajax

Ajax leed een dubbel verlies tegen NAC. De Amsterdammers verloren drie punten en de ongeslagen status. De vijftigste Ajax-treffer van Klaas Jan Huntelaar was een spaarzaam lichtpuntje op een verder donkere, teleurstellende voetbalmiddag. Ajax verloor met 1-3.

Ajax behaalde in de eerste twaalf speelrondes van het seizoen 37 punten plus het koploperschap van de Eredivisie. Op de dertiende speeldag begingen de Amsterdammers hun eerste echte misstap in competitieverband. Een misstap die werd ingeleid door een eigen doelpunt van Jan Vertonghen. Op een middag waarop toch al bar weinig lukte bij de thuisploeg, werkte de Belg een voorzet van Kurt Elshot onhoudbaar hard voorbij zijn eigen doelman. Matthew Amoah en invaller Ahmed Ammi hielpen de ploeg van Ernie Brandts in het vervolg aan ‘echte’ Bredase treffers.

De 1-3 van Huntelaar deed feitelijk gezien niet meer ter zake. Met de persoonlijke mijlpaal benadrukte de aanvaller wel zijn voetbalklasse. De spits sloeg voor de vijftigste keer toe in zijn 61ste competitieoptreden voor de Amsterdamse club. Huntelaar kan kortom trots zijn op zijn doelpuntgemiddelde in nationale duels.

,,NAC heeft vandaag optimaal gebruik gemaakt van onze zwakke momenten’’, analyseerde Ajax-trainer Adrie Koster de zure nederlaag. ,,De tegenstander speelde daarbij zelf ook goed. Alles bij elkaar is dit een teleurstellend resultaat. Hier hadden we niet op gerekend. Mijn ploeg kan beter, dat hebben we eerder ook al laten zien. Maar tegen NAC zaten we op de eerste tien minuten na gewoon niet goed in de wedstrijd. De spelers zaten niet kort genoeg, de tweede bal werd niet gepakt. We hadden gewoon geen grip op de wedstrijd.’’

Het uitgelezen moment waarop de thuisploeg de kans kreeg de wedstrijd te laten kantelen, was ongelukkig genoeg de inleiding op de 0-2. Halverwege de tweede helft kreeg Albert Luque een riante kans om Ajax naast de gasten te brengen. De Spanjaard stuitte echter op de uitkomende doelman Jelle ten Rouwelaar. In de tegenstoot verdubbelde Amoah de voorsprong voor de Bredanaars door Maarten Stekelenburg van dichtbij te verslaan.

,,Als je zo’n kans krijgt, moet je de 1-1 maken’’, verwees Koster naar de mogelijkheid die Luque kreeg. ,,Je moet het als ploeg helemaal zelf doen. Daarna heeft zo’n mogelijkheid zich niet meer voorgedaan. Ook omdat te weinig spelers echt in de wedstrijd zaten.’’

Ajax had het vooral lastig met de opkomende spelers van NAC. Vooral de flankspelers waren een voortdurende plaag. Koster vertaalde het in de persconferentie naar ‘een probleem met de lopende spelers’. ,,We hadden vooral aan de zijkant moeite met omschakelen’’, sprak de Ajax-trainer.

In de rust besloot Koster de vleugelaanvallers Luque en Luis Suarez meer vanuit het centrum te laten opereren. Huntelaar vervolgde de wedstrijd in een rol als schaduwspits. De Amsterdammers bleven moeite houden met het spel van de gasten. Ook omdat de opkomende NAC-spelers niet afdoende werden afgestopt door de Amsterdamse midden- en verdedigingslinie.

Invallers Dennis Rommedahl en Kennedy konden het tij evenmin meer keren. ,,Uiteindelijk hebben we nog te weinig geprofiteerd van de ruimte die onze backs kregen’’, vond NAC-trainer Brandts. ,,Maar na de treffer van Amoah was de wedstrijd gespeeld.’’

Na het eerste competitieverlies moeten de Ajacieden genoegen nemen met de tweede plek op de ranglijst. Ajax verloor de koppositie aan PSV. Het nadelige verschil van twee punten kan op 16 december al worden goedgemaakt. Die zondagmiddag is Ajax gastheer voor de ploeg uit Eindhoven.

Bekijk de reacties van de Ajacieden op Ajax TV. Klik hier om naar Ajax TV te gaan >>