Menu
Dubbele blijdschap voor Maduro

Dubbele blijdschap voor Maduro

De prima zege op sc Heerenveen, waarmee Ajax een plek afdwong in de finale van de play-offs, smaakte extra zoet voor Hedwiges Maduro. De middenvelder keerde zondag na een periode van blessureleed terug in het elftal.

Maduro werd bijna drie maanden gehinderd door een blessure aan de binnenband van zijn rechterknie. ,,Wat voor Heerenveen de laatste wedstrijd was die ik heb gespeeld?’’ De Ajacied, een zak vol ballen losjes over de schouder gedrapeerd, neemt zo pal na de hersteltraining enkele tellen bedenktijd.

De denkpauze zegt genoeg over de duur van zijn afwezigheid. Hij liep de kniekwetsuur op in de voorbereiding op het thuisduel tegen Heracles Almelo. Twee weken voor Heracles was Maduro vier minuten van de partij tegen PSV.

Afgelopen woensdag keek Maduro in het Abe Lenstra Stadion negentig minuten toe vanaf de bank. PSV - Ajax – inmiddels dus zijn voorlaatste optreden in het Ajax-shirt - werd gespeeld op 18 maart, de dag waarop de Amsterdamse club zijn 107de verjaardag vierde.

Maduro: ,,Daarna heb ik nog wel een wedstrijd gespeeld met Jong Oranje. Daarna ging het hier mis.’’ ‘Hier’ is het trainingsveld waarop de Ajacieden normaal gesproken dagelijks trainen. Daags na de klinkende overwinning op Heerenveen staan de Ajacieden lachend op het veld. Maduro vormt daarop geen uitzondering; hij heeft zelfs twee redenen tot lachen. Naast zijn terugkeer dwongen de Amsterdammers ook een plek af in de finale van de play-offs.

,,Het gaat steeds beter met de knie, nu is het zaak om steeds meer minuten mee te pakken. Af en toe geeft de knie nog wel een reactie, maar die wordt gelukkig steeds minder. Het gevoel is goed, maar ik moet wel oppassen. Vooral om niet te veel te snel te willen doen. Knieblessures herstellen nu eenmaal langzaam.’’ Maduro verving in het laatste kwartier Jaap Stam. ,,Het was gistermiddag heerlijk om weer wat minuten mee te pakken. Als ploeg voelden we ons goed. We hadden die minuut waarin we twee keer scoorden, gewoon nodig om iets te forceren.’’

Maduro zag de KNVB Bekerfinale tegen AZ, een week voor zijn rentree, nog als toeschouwer. De Ajacied is net op tijd wedstrijdfit voor het komende, uiterst belangrijke tweeluik tegen de Alkmaarders. Ajax en AZ strijden in de vierde en vijfde onderlinge ontmoeting van dit seizoen om een plek in de voorronde van de Champions League. ,,We kennen AZ inmiddels’’, meldt Maduro fijntjes. ,,Het is een tegenstander die weinig verrassingen voor ons mag hebben.’’