Menu
Dubbele tegenslag voor Ajax

Dubbele tegenslag voor Ajax

Ajax kon een treurige balans opmaken na de verloren thuiswedstrijd (0-1) tegen Heerenveen. De Amsterdammers verloren drie kostbare punten in de kampioensstrijd en raakten ook Leonardo kwijt. De Braziliaan lijkt geveld door een kruisbandblessure.

De ernst van de kwetsuur kon niet direct na de wedstrijd worden vastgesteld. Een MRI-scan moet uitsluitsel geven. Deze volgt waarschijnlijk maandag. Een ding is in elk geval zeker: de Braziliaanse aanvaller is lang uit de roulatie. De trieste aftocht van Leonardo, per brancard, maakte de middag extra wrang. Ajax verruilt bovendien de tweede plaats op de ranglijst in de Eredivisie voor de vierde. AZ en FC Twente passeerden de Amsterdammers dit weekeinde. De achterstand op koploper PSV is weer opgelopen tot tien punten.

De gasten zetten al relatief vroeg in de wedstrijd de toon. De eerste echte kans leverde de Friezen direct de openingstreffer op. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek werd al in de achttiende minuut rijkelijk beloond. Lasse Nilsson kreeg, na de assist van Gonzalo Garcia-Garcia, alle tijd en ruimte om uit te halen. De Zweed aarzelde niet en prikte de bal foutloos in het Ajax-doel.

,,Het was een slechte wedstrijd van onze kant’’, vatte Ajax-trainer Henk ten Cate de middag samen. De Amsterdammer verwees in zijn terugblik vrijwel direct naar de situatie waaruit de Zweed kon scoren. Het lukte een overmacht aan Ajacieden (5) niet om één Heerenveen-speler het scoren te beletten. ,,We begonnen de eerste helft al slecht’’, zei Ten Cate. ,,Nilsson mocht de bal vrij inschieten. Daarna pakten we het tot aan de rust toch redelijk op. De kopbal van Jaap Stam had er bijvoorbeeld wel in gemogen. Na de rust was Gabri onze enige controlerende middenvelder. De overige middenvelders liepen voor de bal.’’

Wat Ajax ook ondernam, de Amsterdammers waren niet bij machte het kunstje van Nilsson te evenaren, laat staan te overtreffen. Voor de rust verliep het Amsterdamse spel al traag en de thuisploeg had op de beslissende momenten ook geen geluk. Zo raakte spits Klaas Jan Huntelaar de bal, op luttele meters voor de doellijn, dusdanig verkeerd dat deze op het dak van het doel belandde.

Huntelaar beleefde toch al een moeizame middag. De spits vocht fikse duels uit met Petter Hansson, de aanvoerder van Heerenveen en het Friese evenbeeld van Jaap Stam. De aanvoerder van de thuisploeg bleef na de rust achter in de kleedkamer. George Ogararu nam de honneurs in de tweede helft waar als rechtsback. John Heitinga belandde in het centrum. Gabri ontpopte zich tot de controleur op het middenveld. De Spanjaard was de aanjager in het Ajax-collectief. Ten Cate: ,,Als je uit de organisatie gaat lopen, zoals sommige Ajacieden in de tweede helft deden, maak je het Heerenveen alleen maar gemakkelijker. Na de rust zag ik ons geen treffer meer maken. Of dit verlies mij zorgen baart? Nee. Afgelopen week hebben we met tien man wel goed gespeeld tegen AZ. Tot vandaag hadden we na de winterstop vier competitieduels gewonnen en twee duels gelijkgespeeld.’’

Een herhaling van het eerdere glansoptreden in het Abe Lenstra Stadion bleef dus uit. Ajax boekte op Friese bodem een moeiteloze 0-2 overwinning. Net als tijdens het midweekse bekeroptreden tegen Willem II was de vermoeidheid de Ajacieden aan te zien. Het voetbaltempo lag daardoor te laag. Alles bij elkaar genomen leverde Ajax - Heerenveen de Ajacieden een fikse kater op. Een dubbele kater.