Menu
Duel met 'geiten' biedt A1 nieuwe leermomenten

Duel met 'geiten' biedt A1 nieuwe leermomenten

Ajax A1 heeft de kruisfinales bereikt van het toernooi om de Gestion Copa Amsterdam. De Amsterdammers speelden zondag met 1-1 gelijk tegen het Mexicaanse Chivas Guadelajara en wonnen vervolgens ruim (4-0) van FCNH. Zaterdag werd Chelsea al met 2-0 verslagen door de ploeg van Frank de Boer. In de halve finale wacht maandag Rosenborg BK.

De eerste halve finale wordt vanaf 12.00 uur gespeeld. De andere finalist komt uit de kruisfinale tussen AZ en Chivas Guadelajara. Deze wedstrijd begint om 13.00 uur. De aftrap van de finale wordt om 16.15 uur verricht. Ook op de finaledag wordt een finale van de AEGON Penaltykoning van Nederland afgewerkt.

Sportpark Sloten is dit weekeinde zowaar een mini-stadion rijker. Rijen dik staan en zitten voetballiefhebbers uit alle windstreken ook deze tweede speeldag rondom het kunstgrasveld van FC Blauw-Wit Amsterdam. Een weldadig schijnend zonnetje maakt de stemming er alleen maar beter op. Op het stoepje voor de kleedkamers puft een half elftal talenten van Real Madrid uit na het treffen met de leeftijdgenoten van Rosenborg BK. De in hagelwitte opwarmtenues gestoken beloften van AZ A1 maken zich alweer op voor een nieuw duel. Gemoedelijkheid is een van de kenmerken van de Gestion Copa Amsterdam, het toernooi dat dit jaar zijn vijfde editie beleeft.

De historie van het toernooi rijkt niettemin (veel) verder. In zijn oorspronkelijke toernooivorm, als het pinkstertoernooi van Blauw-Wit, speelde zelfs Johan Cruijff begin jaren zestig al zijn toernooiwedstrijdjes mee als aanstormend talent. Ook Frank de Boer stond ooit al in het veld als Ajacied op het pinkstertoernooi. ,,En volgens mij heb ik het toernooi wel eens gewonnen ook’’, graaft de jeugdtrainer in zijn herinneringen. De Boer bewaart louter goede herinneringen aan het toernooi dat vroeger in het Olympisch Stadion werd afgewerkt. ,,Het toernooi heeft altijd al een goede naam en sterk deelnemersveld gehad. Ook in mijn tijd was al sprake van een internationaal sterk deelnemersveld. Voor de A-junioren van nu is dit opnieuw een mooi toernooi om te leren.’’

Frank de Boer coacht zijn spelers van de A1 voor de wedstrijd tegen Chivas Guadelajara. Foto: Stanley Gontha / PRO SHOTS Frank de Boer coacht zijn spelers van de A1 voor de wedstrijd tegen Chivas Guadelajara. Foto: Stanley Gontha / PRO SHOTS

Terwijl de spelers uit Noorwegen, Spanje én Alkmaar hun rust pakken, meet Ajax A1 de krachten met de meest veelbelovende talenten van Chivas Guadelajara. Zo soepel als de ploeg zich eerder voorbij Chelsea speelde gaat het vandaag niet tegen de 'geiten', zoals de bijnaam van de Mexicaanse club luidt. Vooral een aanvaller met rugnummer 69 blijkt een echte handenbinder voor de Amsterdamse defensie. Een levensgevaarlijke en messcherpe handenbinder zelfs. Michel Vázquez, de naam bij het nummer, is fysiek ijzersterk en daarom moeilijk van de bal te krijgen. Vlak voor de rust, de wedstrijden op Gestion Copa Amsterdam duren twee keer 25 minuten, slaat de aanvaller keihard toe. Na een moment van onoplettendheid bij de Ajacieden verschijnt Vazquez voor doelman Marco Bizot. Van dichtbij wordt de keeper listig verslagen: 0-1.

Rik Schouw doet in de slotfase iets terug namens de A1. Met een fantastisch afstandsschot wordt ook de Mexicaanse doelman Miguel Jiménez kansloos gelaten. De inzet van de middenvelder wordt vanaf ruim 20 meter gelanceerd en slaat snoeihard in de verre hoek: 1-1. Tom Overtoom krijgt daarna zelfs nog tweemaal de mogelijkheid om het treffen in Amsterdams voordeel te beslissen. De sterk spelende en onvermoeibare aanvoerder ziet zijn twee pogingen naast verdwijnen. Ook invaller Marvin Zeegelaar verzuimt van dichtbij toe te slaan. Randel Shakison is dan al gewisseld. De linksback kampt waarschijnlijk met een lieskwetsuur.

,,Uiteindelijk begonnen we goed, maar hebben we het zelf uit handen gegeven’’, kijkt De Boer terug op de onbeslist gebleven krachtmeting met Chivas Guadelajara. ,,We hebben de tegenstander onze wil niet op kunnen leggen. Vooral niet omdat we te slordig speelden en op het middenveld te weinig duels wonnen. Die slordigheid was ook het grootste verschil met het duel tegen Chelsea. Tegen de Engelsen werden er minder onnodige fouten gemaakt. We zijn vooral te onzorgvuldig omgegaan met de kansen. Daarmee hebben het vooral onszelf lastig gemaakt.’’

De Boer doet tegen de Mexicaanse geiten ook een beroep op de twee B-junioren in zijn selectie. Tom Boere en Christian Eriksen spelen een groot deel van de wedstrijd mee en maken een goede indruk. ,,Dit is opnieuw een zwaar toernooi’’, vervolgt De Boer, die zijn ploeg vorig weekeinde de toernooizege van het Ter Borg Toernooi zag veiligstellen. Ter Borg behoort zelfs tot de sterkste jeugdtoernooien in Europa. ,,Als je met één basiselftal speelt, houd je het nooit vol. Deze wedstrijden bieden volop leermomenten. Chivas speelde bijvoorbeeld in een soort 5-3-2-systeem met opkomende backs. Erg lastig, maar daarom juist goed om een keer tegen te spelen.’’

Vroeg op de avond stelden de Ajacieden hun plek in de kruisfinales van de vijfde Gestion Copa Amsterdam definitief veilig. FCNH, een gelegenheidsselectie van amateurspelers, werd met 4-0 verslagen. Christian Eriksen opende vlak voor rust de score voor de Amsterdammers. Na de pauze scoorden Tayfun Candan en Lorenzo Ebecilio (2 maal). Afgelopen jaar sloot Ajax het toernooi af als nummer twee.