Menu
'Duel met NEC belangrijk voor titel'

'Duel met NEC belangrijk voor titel'

Ajax staat voor belangrijke weken. Met opponenten als NEC, Groningen en sc Heerenveen spreekt trainer Marco van Basten, die Maarten Stekelenburg weer tot eerste keeper heeft benoemd, zelfs van cruciale weken in de strijd om de landstitel.


Het rijtje tegenstanders voor de eerste duels van 2009 is, met alle respect, een ander dan de laatste opponenten van 2008. Toen wilde Van Basten twaalf punten uit de laatste vier wedstrijden halen. Dat lukte. Nu wil hij negen punten uit drie wedstrijden. ,,Maar natuurlijk is het doel 51 punten uit de resterende zeventien duels", sprak de trainer met een lach. Want winnen wil elke trainer, elke speler. Bovendien hebben zeer weinig spelers van Ajax ooit een kampioenschap meegemaakt. ,,Dus zou de wil om dat eens mee te maken zeer groot moeten zijn. Je moet niet alleen elke wedstrijd het besef hebben dat je er alles aan en voor hebt gedaan, maar elke dag. Je hoeft niet helemaal mesjogge te zijn, maar je moet de wil om kampioen te worden wel bijna als een levensstijl hanteren. Voor de spelers is het ook belangrijk dat ze de ervaring krijgen van hoe je daar mee omgaat. Ik zie AZ als favoriet voor de titel, want zij staan drie punten voor op ons. Wij moeten wachten tot zij een steek laten vallen en weten dat we dat zelf niet mogen doen."
De spelers van Ajax hebben het besef dat ze door de transfer van Rob Wielaert als team sterker zijn geworden, gaf de trainer aan tijdens de persconferentie. ,,Ik verwacht dat Rob weinig aanpassingsproblemen zal kennen. Mijn eerste indruk van hem is dat het een verstandige voetballer is. Hij doet geen gekke dingen en is bezig met het team. Ik denk dat dat de jongens dat wel prettig vinden. Met Rob Wielaert en Jan Vertonghen hebben we een goed centraal duo, dat kan inschuiven en zich verbaal ook laat gelden. Omdat Thomas Vermaelen zondag wegens een achillespeesblessure niet kan spelen, is Robbert Schilder zijn logische vervanger. Gregory van der Wiel speelt rechtsback. Robbert en Gregory zijn opkomende backs, dus ik denk dat we een uitgebalanceerde verdediging hebben waar voetbal in zit."
Deze week heeft de trainer zijn keepers laten weten dat Maarten Stekelenburg zijn eerste keuze is. ,,Veel aspecten spreken in het voordeel van Maarten. De reputatie die hij zelf in het verleden heeft opgebouwd, het feit dat hij tweede aanvoerder was en hij heeft de laatste weken goed gewerkt. Kenneth Vermeer heeft het ook prima gedaan, maar hij begreep de keuze voor Stekelenburg als eerste keeper wel."
Zondag kan Ajax direct aan de bak tegen NEC. ,,Ik hoop dat er veel verschil zit in de eerste wedstrijd van het seizoen en de eerste wedstrijd van de tweede helft van het seizoen", stelt Van Basten, die nog goed weet dat de ouverture tegen Willem II met 2-1 verloren ging. ,,We zijn als groep nu meer aan elkaar gewend en meer een groep. Dat moet het verschil zijn met de wedstrijd tegen Willem II."
In de winterstop oefende Ajax één keer, tegen de Duitse subtopper VfB Stuttgart. Van Basten:,, Het was na de winnende reeks tegen Volendam, NAC, De Graafschap en ADO Den Haag, goed om tegen Stuttgart te spelen. Nu weten de spelers weer dat sommige dingen ook direct afgestraft kunnen worden (Ajax verloor met 3-2, red.) Het duel met NEC is belangrijk voor het kampioenschap en belangrijk voor Ajax. Bij NEC is de laatste week ook veel gebeurd. De trainer die in de belangstelling kwam te staan, de aanvoerder die naar Twente vertrok. Wij weten dat het moeilijk wordt, want NEC is een lastig te slechten vesting. Het is aan ons om daar verandering in te brengen."