Menu
'Duel met Telstar wordt cruciaal'

'Duel met Telstar wordt cruciaal'

Na een week waarin het interlandvoetbal centraal stond, wordt vrijdagavond de BeNe League hervat. De Ajax Vrouwen reizen af naar Velsen-Zuid voor de belangrijke uitwedstrijd tegen Telstar. Een duel dat gezien de stand op de ranglijst eigenlijk moet worden gewonnen. Voor aanvoerster Daphne Koster is de ontmoeting van vrijdag tevens een weerzien met haar voormalige club.

Koster speelde een seizoen voor De Witte Leeuwinnen alvorens zij afgelopen zomer de overstap maakte naar Ajax. Desondanks tilt de nuchtere Noord-Hollandse niet al te zwaar aan het sentiment rondom haar terugkeer in het TATA Steel Stadion. ,,Daar ben ik eigenlijk niet zo bezig. Ik heb daar vorige week nog een interland tegen Wales gespeeld. Het is een vertrouwde omgeving en niks is nieuw daar. Alleen zit ik vrijdag in de kleedkamer van de tegenstander. Bovendien draait bij mij het spelletje om winnen, tegen wie we ook spelen.”

Ajax bezet momenteel de vijfde plaats in de BeNe League met dertien punten uit tien wedstrijden. Telstar staat met een punt meer uit hetzelfde aantal duels een plek hoger; een positie die na de winterstop recht geeft op de play-offs met de eerste vier ploegen van België. ,,Het wordt dus een cruciaal duel”, beseft Koster. ,,We hebben nu uitzicht op iets wat wij niet willen. Winnen we echter van Telstar dan staan we twee punten los. We kunnen dus goede zaken doen.”

Koster: ,,De wedstrijd tegen Telstar wordt een cruciaal duel." Koster: ,,De wedstrijd tegen Telstar wordt een cruciaal duel."

Dat Ajax als nieuwkomer op het hoogste niveau niet meteen om de bovenste plaats strijdt verbaast Koster niet. ,,Toen ik er instapte had ik drie scenario’s voor ogen: Het loopt vanaf het begin fantastisch en alles is koek en ei. Het wordt een verschrikkelijk drama met alleen maar zeperds. Of het gaat met ups en downs met een proces van vallen en opstaan, zoals nu. De kans was dus aanwezig dat dit kon gebeuren met een nieuwe ploeg, maar ik lig er niet wakker van.”

Behalve haar sportieve loopbaan is Koster ook in dienst van de KNVB, waar zij zich bezighoudt met het promoten van vrouwenvoetbal. ,,Ik word op verschillende manieren ingezet om de zichtbaarheid daarvan te vergroten”, legt de international uit. ,,Zoals bijvoorbeeld bij clinics of sponsoren. Het is in elk geval heel breed en flexibel en een mooie combinatie met topsport.”

Vrijdag trekt Koster echter weer haar kicksen aan voor de subtopper tegen Telstar. ,,Die wedstrijd leeft wel. In mijn omgeving heeft iedereen het erover. Ook journalisten uit de buurt. Ik verwacht dus een hoop mensen.”

Telstar Vrouwen - Ajax Vrouwen begint vrijdag om 19:30 uur in het TATA Steel Stadion.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst