Menu

Duel tegen Willem II voor Ajax de eerste als landskampioen

Na het behalen van het 29ste landskampioenschap heeft het uitduel tegen Willem II weinig meer om het lijf. Maar Ajax zal Ajax niet zijn als de ploeg het seizoen niet op een kampioenswaardige wijze wil afsluiten. Met tien goals in de laatste drie Tilburgse wedstrijden spreken de cijfers in dit geval voor zich.

Maar trainer Ronald Koeman gaf zondag na het behalen van de titel ook aan dat hij rekening houdt met het zware programma dat zijn internationals nog voor de kiezen krijgen tijdens het Europese kampioenschap in Portugal. Dat zou misschien betekenen dat de EK-gangers komende zondag aan de kant blijven. We zullen in Tilburg zien hoe zijn woorden geïnterpreteerd hadden moeten worden.

Bij de Tilburgse formatie is dit seizoen het één en ander gebeurd. Trainer Mark Wotte stapte voortijdig over naar Feyenoord en Denny Landzaat verliet Brabant voor een Alkmaars verblijf. Desondanks staat de ploeg zevende met 49 punten uit 33 wedstrijden. Het doelsaldo is opvallend genoeg negatief: -4.

In de slotwedstrijd tegen de kersverse landskampioen moet trainer André Wetzel Joris Mathijsen missen wegens een schorsing. Dat betekent dat Mathijsen geen afscheid kan nemen van het Tilburgse publiek. Hij speelde zijn laatste wedstrijd voor Willem II uit bij FC Zwolle. Het duel eindigde in 0-0, een uitslag waarmee FC Zwolle nog het minst kon leven aangezien de ploeg een strafschop miste en de punten hard nodig had in de strijd tegen directe degradatie.

Willem II verloor het laatste thuisduel op de laatste dag van februari. Toen won Feyenoord met 0-3. PSV ging eind maart naar Tilburg en moest met 3-1 een zware nederlaag slikken. Behalve de Rotterdammers wonnen FC Twente, Utrecht en Roda JC van de Tricolores. Volendam moest de grootste tegenslag incasseren. Met 6-0 werden de Noord-Hollanders weggevaagd. Dat was overigens een bekende uitslag voor de Brabanders. Zelf liepen ze namelijk enkele weken daarvoor tegen een gelijke nederlaag aan. Dat was gebeurd in de ArenA tegen Ajax. Wesley Sonck, Zlatan Ibrahimovic, Wesley Sneijder, Victor Sikora, Tom Soetaers en Steven Pienaar waren succesvol.

Met exact dezelfde cijfers won Ajax vorig seizoen bij Willem II. Van der Meyde, Ibrahimovic, Chivu, Galásek, Ibrahimovic en Mido troffen toen doel.

Donderdag misten Hatem Trabelsi, Tom de Mul, Julien Escudé, Wesley Sonck, Nicolae Mitea en Jelle van Damme de groepstraining. Steven Pienaar heeft van trainer Ronald Koeman al vakantie gekregen.

Uitslagen laatste tien competitieduels in Tilburg

1993-1994 Willem II - Ajax 2-1
1994-1995 Willem II - Ajax 1-4
1995-1996 Willem II - Ajax 1-0
1996-1997 Willem II - Ajax 0-1
1997-1998 Willem II - Ajax 0-1
1998-1999 Willem II - Ajax 3-1
1999-2000 Willem II - Ajax 3-6
2000-2001 Willem II - Ajax 0-1
2001-2002 Willem II - Ajax 1-3
2002-2003 Willem II - Ajax 0-6