Menu
Duel van de gemiste kansen

Duel van de gemiste kansen

Na een midweeks Europees duel is het altijd de vraag hoe een club de draad in de nationale competitie weer oppakt. Ajax trof in de Amsterdam ArenA Sparta Rotterdam, voor de ontmoeting de nummer veertien in de Eredivisie. Ajax kreeg kans op kans, maar uiteindelijk bleef de stand zoals die voor de aftrap was, 0-0.

Trainer Martin Jol had voor een aanvallend concept gekozen deze wedstrijd. Met Ismaïl Aissati en Siem de Jong op het middenveld en Urby Emanuelson, Luis Suarez en Dennis Rommedahl in de aanval was de intentie duidelijk; druk zetten en scoren. Al binnen de eerste minuut had de bal achter de Sparta-keeper kunnen en ook moeten liggen. Siem de Jong kreeg de bal vanaf links, maar precies op de scheidslijn tussen schaduw en zon miste hij volledig.

Het zou illustratief blijken te zijn voor de wedstrijd. Ajax bouwde aanval na aanval op en scoren leek slechts een kwestie van tijd. Maar ook in de elfde minuut miste De Jong een redelijke mogelijkheid en Luis Suarez, die uitstekend in bedwang werd gehouden door de twintigjarige Nick Viergever, kon zijn productieve donderdagavond deze zondagmiddag niet herhalen. De aanvoerder kreeg kansen genoeg, maar óf hij werd prima verdedigd, óf hij stond er net niet lekker voor. Bovendien mikte hij tot twee keer toe de bal tegen het aluminium.

Keer op keer gingen de aanvallen echter over de rechterkant. Door in de tweede helft linkerspits Marvin Zeegelaar in te brengen voor Urby Emanuelson, hoopte Jol meer variatie in het patroon te kunnen brengen. Kansen kreeg Zeegelaar niet en dat was eigenlijk een unicum.

Want na dik een uur spelen was de druk op het georganiseerd verdedigende Sparta toegenomen tot schijnbaar onhoudbaar. Maar op bijna wonderlijke wijze bleef de bal keer op keer voor de doellijn. Ook toen Miralem Sulejmani zeventien minuten voor tijd was ingevallen voor Siem de Jong en hij een enorme kans kreeg, maar volledig miste. Hij kon het tij niet keren. ,,Ik gokte op Sulejmani, omdat hij tegen RKC binnenkwam en zeker vier kansen kreeg. Er had er een in moeten gaan. Gebeurt dat niet, dan krijgt de volgende keer Cvitanich weer de kans zich te laten zien'', zei Jol.

Zeventien minuten voor tijd kwam Eyong Enoh in het veld voor Aissati. Jol: ,,Ismaïl zit in de derde dag van de Ramadan. Dat schijnt de zwaarste dag te zijn. Hij zou een helft spelen, maar het werd langer. Toen was het ook op."

Ook Enoh kon het duel niet doen kantelen. In de extra tijd leek het er alsnog van te komen. Suarez schoot op doel, maar oud-Ajacied Emmanuel Boakye kopte de bal van de lijn: ,,Je kan niet zeggen dat het missen van alle kansen alleen pech is", stelde Jol. ,,Ook niet dat het vermoeidheid is van donderdag, want we hielden het initiatief. Zakten niet in. In de tweede helft was ik wel tevreden over het spel. We kregen zoveel mogelijkheden. Dan kan ik niet ontevreden zijn of boos. Met veertig doelpogingen kan je toch ook niet zeggen dat we slecht hebben gespeeld?"

Ismaïl Aissati stond tegen Sparta in de basisopstelling. Ismaïl Aissati stond tegen Sparta in de basisopstelling.
Siem de Jong kreeg een paar goede kansen, maar de bal wilde er niet in deze keer. Siem de Jong kreeg een paar goede kansen, maar de bal wilde er niet in deze keer.
Vurnon Anita had een basisplaats als linksback. Vurnon Anita had een basisplaats als linksback.
Jan Vertonghen duelleert met zijn voormailge teamgenoot Rydell Poepon. Jan Vertonghen duelleert met zijn voormailge teamgenoot Rydell Poepon.
Demy de Zeeuw bracht enkele keren zijn ploeggenoten in stelling. Demy de Zeeuw bracht enkele keren zijn ploeggenoten in stelling.
Marvin Zeegelaar viel halverwege het duel in voor Urby Emanuelson. Marvin Zeegelaar viel halverwege het duel in voor Urby Emanuelson.
Invaller Miralem Sulejmani kon het tij ook niet keren. Invaller Miralem Sulejmani kon het tij ook niet keren.