Menu
'Duel van het jaar? Het is pas februari'

'Duel van het jaar? Het is pas februari'

Vol vertrouwen en met een topfitte selectie is FC Salzburg afgereisd naar Amsterdam. Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens de persconferentie van trainer Roger Schmidt en middenvelder Kevin Kampl in de Amsterdam ArenA. ,,Winst op Ajax zal ons een enorme boost geven.”

,,Ajax - Salzburg de wedstrijd van het jaar?” Trainer Schmidt lacht de vraag een beetje weg. ,,Het is pas februari, volgens mij.” Een kwinkslag van de Duitse coach, maar het maakt wel duidelijk dat hij er vanuit gaat dat er nog heel wat mooie ontmoetingen aankomen voor zijn club. Een overwinning op Ajax? Zeker mogelijk, denkt men in het Salzburg-kamp. Schmidt: ,,We gaan uit van onze eigen kracht. We zijn heel solide, spelen al anderhalf jaar hetzelfde. Ajax is geen eenvoudige tegenstander, maar als wij ons eigen spel spelen, maken we zeker een kans. Mochten we Ajax uitschakelen, geeft ons dat ook een enorme boost voor de rondes die daarna komen.”

Dat Salzburg woensdagavond met de borst vooruit de ArenA is binnen komen lopen heeft een reden: de ploeg draait ontzettend goed. In eigen land staan ze 17 punten los van de nummer twee, Bayern München werd in de winterstop in een oefenpotje met 3-0 vernederd en in de groepsfase van de Europa League eindigde de club van sponsor Red Bull zonder puntverlies bovenaan. Op het gegeven dat Ajax donderdag Nicolai Boilesen en Thulani Serero mist, reageert Schmidt nauwelijks. ,,Dat maakt me niets uit. Wij focussen ons op wat we zelf in de hand hebben.” Bij FC Salzburg overigens geen blessures, het team is topfit. ,,In de opstelling zullen jullie dan ook geen grote verrassingen zien.”

FC Salzburg maakte woensdagavond kennis met het veld in de Amsterdam ArenA. FC Salzburg maakte woensdagavond kennis met het veld in de Amsterdam ArenA.

Natuurlijk is er respect voor de tegenstander, maar van ontzag is absoluut geen sprake. Schmidt: ,,Ajax staat gelijk aan de Hollandse school. De ploeg is zeer sterk in balbezit, speelt goed combinatievoetbal en heeft veel diepgang, zowel over de flanken als door het centrum. Wij moeten zorgen dat we Ajax niet zijn eigen spel laten spelen.”

Tot slot: het thuisvoordeel voor Ajax. Vrijwel de gehele Amsterdam ArenA zal 90 minuten lang achter de ploeg van Frank de Boer staan. Middenvelder Kevin Kampl, ook aanwezig op de persconferentie, maakt zich niet druk. ,,Ik heb nog nooit voor 50.000 man gespeeld. Maar dat is geen probleem. Ik verheug me er juist op.” Volgens de Oostenrijkse pers onderschat Ajax de ontmoeting met Salzburg. Kampl heeft zijn antwoord klaar. ,,Dan zullen ze donderdag wat mee gaan maken." Trainer Schmidt denkt dat het wat betreft onderschatting wel mee zal vallen. ,,Het zijn professionals, ik kan me niet voorstellen dat Ajax geen rekening met ons houdt."

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kevin Kampl heeft geen angst voor een volle ArenA: 'Ik heb er juist zin in.' Kevin Kampl heeft geen angst voor een volle ArenA: 'Ik heb er juist zin in.'
Trainer Roger Schmidt: 'We moeten Ajax niet zijn eigen spel laten spelen.' Trainer Roger Schmidt: 'We moeten Ajax niet zijn eigen spel laten spelen.'
De gehele selectie van FC Salzburg is fit. De gehele selectie van FC Salzburg is fit.
Kampl heeft een grote fanbase. Hij kan in de ArenA rekenen op de steun van zo'n 75 vrienden en familieleden. Kampl heeft een grote fanbase. Hij kan in de ArenA rekenen op de steun van zo'n 75 vrienden en familieleden.
Het eerste kwartier van de training van Salzburg was open, daarna trainde de ploeg achter gesloten deuren verder. Het eerste kwartier van de training van Salzburg was open, daarna trainde de ploeg achter gesloten deuren verder.