Menu
Duels Ajax en SC Veendam dun gezaaid

Duels Ajax en SC Veendam dun gezaaid

Erg vaak troffen Ajax en SC Veendam elkaar niet in de historie van beide clubs. Wie de geschiedenisboekjes erop naslaat treft een korte reeks duels met een vriendschappelijk of officieel karakter. Op 11 november 2010 stonden Ajax en Veendam voor het laatst tegenover elkaar. Woensdagavond komt daar verandering in.

In een, zowel letterlijk als figuurlijk, woelige fase speelden de Amsterdammers en Groningers in november 2010 om een plek in de achtste finales van het KNVB Bekertoernooi. Bij bekerhouder Ajax vielen de resultaten onder trainer Martin Jol tegen. De fluwelen revolutie, die de club ook op bestuurlijk vlak teisterde, was in volle gang. Letterlijk woelig was het die bekeravond ook buiten de lijnen, of beter gezegd: buiten de Amsterdam ArenA. Een pittige storm geselde de panelen op het stadiondak.

Treffend voor de periode waarin de Amsterdamse club zich bevond, ontpopte invaller Mido zich na een povere en doelpuntloze eerste helft tot grote bevrijder. Na 61 minuten nam Ajax, via Mido (na zijn terugkeer bij de club voor het eerst scorend sinds december 2002), eindelijk afstand van Veendam. De strijd was gestreden; via Luis Suarez en Christian Eriksen leverde de bekerontmoeting een 3-0 overwinning op. Een maand later leek alles alweer anders bij de Amsterdammers. Frank de Boer was de vervanger van Martin Jol en Ajax kreeg gaandeweg zijn gezicht weer terug.

Frank Rijkaard tekende op 28 september 1986 voor het winnende doelpunt in en tegen Veendam: 0-1. Frank Rijkaard tekende op 28 september 1986 voor het winnende doelpunt in en tegen Veendam: 0-1.

De eerste ontmoeting tussen Ajax en Veendam werd op 17 maart 1966 gespeeld. Ook ditmaal betrof het een bekerontmoeting. Met het Olympisch Stadion als voetbaldecor en Rinus Michels als trainer op de Ajax-bank lieten de Ajacieden een 7-0 overwinning noteren. Johan Cruijff was met vier treffers uitstekend op dreef voor de rood-witten. Sjaak Swart en Klaas Nuninga waren de overige Ajacieden die scoorden. De ongelukkige Kerkhof werkte de bal in zijn eigen doel. Het klassieke Olympisch Stadion moet er die dag ietwat mistroostig hebben uitgezien. Het duel met de noordelijke tweede divisionist trok slechts 3.288 toeschouwers.

Twee seizoenen acteerden de Veendammers op het hoogste niveau van de Eredivisie. De vier onderlinge ontmoetingen leverde vier Ajax-overwinningen op. Op 28 september 1986 leverde Ajax’ bezoek aan stadion de Langeleegte een 1-0 overwinning op. Frank Rijkaard tekende vlak voor rust voor de, naar later bleek, enige en winnende treffer van de middag. Bij de Amsterdammers, die later in hetzelfde seizoen de Europa Cup II zouden winnen, waren onder meer Marco van Basten, Danny Blind en John Bosman van de partij.

De ‘returnwedstrijd’, later in hetzelfde seizoen, leverde Ajax een royalere zege op: 4-0. Jan Wouters deed al voor rust iets wat hem tijdens zijn loopbaan niet vaak lukte: twee keer scoren. De twee treffers van Van Basten, na rust, kregen na dat duel vaker navolging. Veendam verdween na het seizoen 1986 – 1987 weer uit de Eredivisie. In de voetbaljaargang 1988 – 1989 volgde een korte rentree. Net als in ’86 – ’87 boekten de Ajacieden dat jaar in de voormalige veenkolonie een 1-0 overwinning. In het vertrouwde, eigen stadion de Meer werd het opnieuw 4-0.

Sinds 1989 slaagden de Groningers er niet meer in om de Eredivisie te bereiken. In de voorbije jaren stond vooral het overleven van allerhande financiële sores voorop. De club uit de Jupiler League sloot het afgelopen seizoen met een zestiende plek. Komend seizoen lijkt het sportief alleen maar beter te kunnen gaan.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Beeldarchief Ajax

De maker van de winnende treffer tegen Veendam wordt op de Langeleegte onder meer gefeliciteerd door Marco van Basten (rechts) en Sonny Silooy. De maker van de winnende treffer tegen Veendam wordt op de Langeleegte onder meer gefeliciteerd door Marco van Basten (rechts) en Sonny Silooy.