Menu
Duels met Groningers zijn zelden saai

Duels met Groningers zijn zelden saai

Koploper Ajax hervat de competitie komende zaterdag met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Net als vorig seizoen betreft het ook dit keer een strijd tussen directe concurrenten.

De Groningers vergaarden tot nu toe slechts een puntje minder dan de Amsterdamse lijstaanvoerder. De Noorderlingen koesteren daarentegen in competitieverband nog steeds de ongeslagen status. Ajax liep dit seizoen in Kerkrade zijn eerste nederlaag op. In de laatste speelronde leek ook de ploeg van trainer Ron Jans sportief een blauwtje te lopen. Aanwinst Luis Suárez boog een 2-3 achterstand tegen Vitesse echter hoogstpersoonlijk om naar een 4-3 voorsprong. De twee treffers van de Uruguayaanse spits bezorgden FC Groningen in de eigen Euroborg uiteindelijk toch de gewenste drie punten. Terecht werd Suárez naderhand gehuldigd als man van de wedstrijd.

Dit seizoen vormt Suárez met zijn collega Erik Nevland een gevreesd spitsenkoppel. De Ajacieden zullen zaterdagvond vooral de Noor en Uruguayaan in de gaten moeten houden. Al zullen ook de Groningse oud-Ajacieden Rasmus Lindgren en Stefano Seedorf azen op een droomoptreden tegen hun oude club. AZ is op dit moment overigens de nummer twee in de Eredivisie. Ook de Alkmaarders staan een punt achter op Ajax. Op basis van het betere doelsaldo staat AZ boven FC Groningen, de nummer drie op de ranglijst.

Afgelopen seizoen, op 27 december 2005, leverde de tot nu toe laatst gespeelde thuiswedstrijd tegen de Groningers Ajax drie punten op. Prima treffers van Markus Rosenberg (een snoeihard schot) en Angelos Charisteas (de Griek gleed de bal in het Groningse doel) bezorgden de ploeg van trainer Danny Blind een droomstart. Na een rake kopbal van Charisteas brak in de slotfase alsnog een Groningse storm los in de ArenA. De gasten knokten zich uiteindelijk terug tot 3-2. Na negentig interessante minuten boordevol strijd en tumult stapten de Amsterdammers toch als de verdiende overwinnaars van het veld. Met de zege (3-2) nam Ajax afstand van een directe concurrent op de ranglijst. De Groningers namen na de winterstop sportieve revanche. In de Euroborg slaagden de mannen van Jans er wel in de manschappen van Blind onder zich te houden: 3-2.

Als beloning voor een prima seizoen kwalificeerden de Groningers zich voor het UEFA Cuptoernooi. In de eerste ronde van dat toernooi was recent Partizan Belgrado te sterk voor de groenwitten. De nederlaag (4-2) in Belgrado is tot nu toe de enige misstap die de Groningse FC dit voetbaljaar maakte. In de return waren de Groningers slechts een benutte penalty verwijderd van een plek in de tweede ronde van het toernooi om de UEFA Cup. Yuri Cornelisse liet het buitenkansje vanaf elf meter onbenut. Ondanks de uiteindelijk 1-0 zege voor eigen publiek, waren de Groningers toch uitgeschakeld. De onfortuinlijke Cornelisse, zijn trainer en ploeggenoten namen luttele dagen later al sportieve revanche op Vitesse.

Ontmoetingen tussen Ajax en FC Groningen waren de achterliggende seizoenen zelden saai. Zo waren er op woensdagavond 3 april 2002 in de ArenA liefst zeven treffers te bewonderen. De Ajacieden toonden veerkracht door zich twee keer terug te knokken van een achterstand. De Ajax-spitsen Mido en Nikos Machlas loodsten de thuisploeg uiteindelijk richting veilige haven. De Egyptenaar legde met zijn twee goals (1-1 en 1-2) de basis voor de uiteindelijke overwinning. Met twee treffers neutraliseerde Machlas de tegengoals van de piepjonge Arjen Robben en oud-Ajacied Ignacio Tuhuteru. De Griek nam de 3-3 en 4-3 voor zijn rekening.

Ajax - FC Groningen, de laatste vijf keer:

2005-2006: 3-2
2004-2005: 2-1
2003-2004: 2-1
2002-2003: 2-1
2001-2002: 4-3