Menu
Duels met Heerenveen vaak doelpuntrijk

Duels met Heerenveen vaak doelpuntrijk

Ajax en sc Heerenveen openen vrijdagavond de 31ste speelronde van de Eredivisie in de Amsterdam ArenA. Duels tussen Ajax en Heerenveen zijn vaak doelpuntenrijk en spectaculair. De laatste jaren trok Ajax meestal aan het langste eind, maar ook de Friezen lieten zich af en toe gelden. Ajax is dus gewaarschuwd.

Op de uitslag van Ajax - sc Heerenveen valt sinds 2000 geen duidelijk etiket te plakken. Ajax won weliswaar de laatste drie ontmoetingen met een doelsaldo van 13-3, maar er werd ook drie keer verloren. Eén keer scoorden beide partijen niet.

De eerste ontmoeting in het nieuwe millennium eindigde in een doelpuntrijk duel. Op 3 december 2000 wonnen de Amsterdammers met liefst 6-2. Parallel met nu is dat ook toen veel verschillende spelers doelpunten konden maken. Wamberto, Nikos Machlas, Tomás Galásek, Shota Arveladze en Cedric van der Gun (2x) waren destijds succesvol. Keeper Fred Grim kreeg doelpunten van Dennis de Nooijer en Anthony Lurling te incasseren. Na afloop gaven de fans zelfs een staande ovatie aan de spelers. Want ze hadden eindelijk weer eens genoten. Onder leiding van trainer Co Adriaanse was een sprankelende wedstrijd op de mat gelegd, met de Tsjech Galásek als belangrijkste man.

Bij de laatste nederlaag tegen Heerenveen, in 2009, kreeg Thomas Vermaelen een rode kaart. Bij de laatste nederlaag tegen Heerenveen, in 2009, kreeg Thomas Vermaelen een rode kaart.

Hoe anders ging dat in oktober 2004. Na vier zeges in de zero's op rij, liep Ajax een flinke dreun op. De recordkampioen kende dat seizoen al een stroeve start. Van de eerste zeven wedstrijden speelde Ajax er drie gelijk. Geen score waar de - ook destijds - regerend kampioen van Nederland trots op kon zijn. Tegen Heerenveen ging het niet beter. Integendeel zelfs. De formatie van trainer Ronald Koeman leed prompt de eerste nederlaag van die voetbaljaargang. Met 1-3 besliste de formatie van Gertjan Verbeek de wedstrijd in zijn voordeel nadat Yannis Anastasiou Ajax in de eerste helft nog wel aan de leiding had gebracht. Ugur Yildirim, Mika Väyrynen en Stefan Selakovic bogen na rust de wedstrijd helemaal om. En ook de twee seizoenen erna deden de Friezen het uitstekend in Amsterdam. Bleef de onderlinge ontmoeting in 2005 nog doelpuntloos, anderhalf jaar later bleek een doelpunt van Lasse Nilsson in de achttiende minuut de winnende. Behalve de punten verloor het team van trainer Henk ten Cate ook Leonardo die na een duel zwaar geblesseerd raakte aan de knie.

Een half jaar later lukte het Ten Cate en Ajax wel weer om sc Heerenveen zonder punten naar Friesland terug te sturen. Zonder de gepasseerde Afonso Alves en de getransfereerde Lasse Nilsson (in het verleden vaak een plaaggeest voor Ajax) maakten de Friezen een tamme indruk. Ajax, dat voor de wedstrijd afscheid nam van Wesley Sneijder, domineerde bijna de gehele wedstrijd en boekte een verdiende 4-1-overwinning. Toch ging het een seizoen later weer fout. Op 31 januari 2009 verloor Ajax voor het laatst van sc Heerenveen. Het werd opnieuw 0-1. Danijel Pranjic benutte een vrije trap in het duel waarin Thomas Vermaelen net na rust werd weggestuurd. De huidige Heerenveen-coach Marco van Basten was destijds trainer van Ajax.

Onder trainer Martin Jol bouwde Ajax aan een goede serie. Op 22 november 2009 stond halverwege een zelden vertoonde 5-1-ruststand op het scorebord. Demy de Zeeuw (2x), Luis Suarez, Marko Pantelic en Ismaïl Aissati waren de goudhaantjes in die wedstrijd. Ook de afgelopen twee edities bleef Ajax aan de goede kant van de score. Bleef de productie in 2010 nog steken op 3-1 (goals van Mounir El Hamdaoui (2x) en Vurnon Anita), vorig jaar was de marge vier goals: 5-1. Kolbeinn Sigthórsson, Toby Alderweireld, Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en Gregory van der Wiel scoorden voor Ajax.

Kan Kolbeinn Sigthórsson in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen opnieuw het net vinden voor Ajax? De IJslander is in een prestigestrijd verwikkeld met zijn landgenoot Finnbogason die dit jaar al 23 goals maakte, tegenover vier voor de Ajacied, die lang geblesseerd was. Vrijdagavond weten we het.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst