Menu
Duels tussen Ajax en Feyenoord voorlopig zonder uitpubliek

Duels tussen Ajax en Feyenoord voorlopig zonder uitpubliek

De wedstrijden tussen de eerste teams van Ajax en Feyenoord worden de komende vijf jaar zonder uitpubliek gespeeld. Deze beslissing volgt op een aantal recente incidenten.

In een overleg op woensdagavond 18 februari, tussen burgemeesters Cohen van Amsterdam en Aboutaleb van Rotterdam, bestuurders van Ajax, Feyenoord en de KNVB is besloten dat wedstrijden tussen de eerste elftallen van Ajax en Feyenoord de komende vijf jaar zonder uitpubliek worden gespeeld. Partijen hebben afgesproken dat er na twee jaar een evaluatie plaatsvindt, waarna de termijn eventueel ingekort kan worden.
De beslissing volgt op het totaal aan incidenten rond de wedstrijden van afgelopen week, van zowel de eerste elftallen als de Beloftenteams. Ondanks de eerdere waarschuwingen die clubs en burgemeesters aan de aanhang hebben gegeven, is er blijvend sprake van misdragingen, geweldsincidenten en spreekkoren. Naar aanleiding van supportersrellen is in 2005 door de burgemeesters, clubs en KNVB destijds afgesproken dat als er zich bij de volgende wedstrijden weer ongeregeldheden voordoen, dit zogenaamde 'vijf-jaar-regime' van kracht zal worden.
De bovenmatige inzet vanuit de politie en clubs hebben er bij de laatste edities van de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord uiteindelijk niet toe geleid dat het rond de wedstrijden rustig is gebleven.
Burgemeesters, clubs en KNVB vinden de incidenten van de afgelopen weken aanleiding om deze periode van afkoeling in te gelasten.
Voor de Beloftenelftallen geldt dat zij de komende twee seizoenen helemaal zonder publiek worden gespeeld. Ook na deze periode vindt een evaluatie plaats.
De partijen benadrukken dat zij het zeer betreuren dat het zover heeft moeten komen.