Menu
'Durven' is het toverwoord bij De Boer

'Durven' is het toverwoord bij De Boer

Een droomdebuut. Zo kan je de eerste wedstrijd van hoofdcoach Frank de Boer gerust noemen. Met een glimlach van oor tot oor keek hij na afloop van het gewonnen Champions League-duel met AC Milan terug op een meer dan geslaagd debuut.

Schor en wel verlieten de 1.800 meegereisde Ajax-supporters ver na afloop van de wedstrijd het stadion. Blij en voldaan met de knappe zege en Europese overwintering werden De Boer en zijn spelers tot ver na afloop van de knappe zege in San Siro toegezongen. En inderdaad, het was zo’n avond van ‘Frank de Boer, wie kent hem niet?’

Terwijl de klanken uit het bezoekersvak nog nagalmden, betrad de winnende debutant de persruimte. Op de felicitaties van de meegereisde pers antwoordde hij authentiek: ‘Ja, jullie ook hè’. En weer was daar die glimlach en die knipoog. ,,We hebben met durf gespeeld. Met een positieve arrogantie. Maar wel vanuit de discipline, met een strakke organisatie en als echt team. Dat hebben ze met elkaar uitstekend uitgevoerd”, waren de ronkende teksten van De Boer.

De Boer: ,,Ik weet wat Eriksen kan. En dat is heel veel." De Boer: ,,Ik weet wat Eriksen kan. En dat is heel veel."

,,We hebben vanuit de Ajax-filosofie gespeeld. Met buitenspelers en echte nummer tien. Daarbij voerde iedereen de taak die hij vooraf had gekregen goed uit. De buitenspelers hielden het veld breed en kwamen op de juiste momenten naar binnen. En dat kan alleen als de backs op tijd opkomen. Ik heb Van der Wiel vanavond bijvoorbeeld wel een keer of twintig zien opkomen. Dat had ik een tijd niet van hem gezien. Nu deed hij het wel. Die Greg willen we zien. Hij stond denk ik symbool voor het hele team vanavond.”

Over de goed spelende Christian Eriksen zei De Boer: ,,Christian liep goed vrij en kwam telkens goed ‘in de bal’. Dat is juist zijn kwaliteit.” Als voormalig A1-coach kent hij zijn Deense pupil als geen ander. ,,Ik weet wat Eriksen kan. En dat is heel veel. Alleen hebben we daar sinds zijn overstap naar het eerste nog niet veel van gezien. Het is er nog niet uitgekomen. Vanavond deed hij het goed. We moeten hem vertrouwen geven en geduld met hem hebben. Dan komt het er vanzelf uit. En vergeet niet: hij is nog steeds pas tweedejaars A-junior.”

,,We hebben vanavond durf getoond”, zo concludeerde hij tevreden. ,,Daar hebben we vooraf met de staf duidelijk op gehamerd. Durf te voetballen. Daarbij mag je ook fouten maken, maar toon durf. Op alle posities. Die opdracht hebben de jongens vanavond uitstekend uitgevoerd.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst