Menu
Duur puntenverlies Zaterdag 1

Duur puntenverlies Zaterdag 1

De Zaterdag 1 heeft met 2-2-gelijkgespeeld tegen Montfoort. Tot tweemaal toe kwam de ploeg van trainer Bart Logchies op achterstand, maar door doelpunten van Sergio Cameron en Yuri Rose werd alsnog een punt uit het vuur gesleept. Voorafgaand aan het duel werd keeper Danny Been gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd in het Ajax-shirt.

De laatste thuiswedstrijd van 2013 stond alweer op het programma en in de aanloop naar de absolute topper van volgende week tegen Sparta Nijkerk moest er daarom gewonnen worden. In de openingsfase was de eerste kans voor Ajax. Het was Dennis Kaars die het eindstation was van een mooie aanval, opgezet via Rose en Misa Danso, maar de spits stuitte op doelman Verkerk.
Inmiddels waren de contouren al zichtbaar geworden van wat beide teams van plan waren. Montfoort ving Ajax op vanuit de hechte en prima georganiseerde defensie, en wilde verrassen op snelheid en goed uitgevoerde uitvallen. Dat gebeurde zo ook in de zevende minuut toen vanaf links een prima voorzet werd gegeven die over de hele Ajax-defensie heen ging en uiteindelijk belandde bij Joey van Ede die de bal meteen op zijn slof nam en zo de 0-1 binnen schoot.

Ajax had zichtbaar veel moeite om zijn eigen spelletje te spelen en zeker in het eerste kwart had de ploeg vaak de bal, maar Montfoort had het prima voor elkaar. Het ving Ajax gemakkelijk op en counterde vervolgens razendsnel richting doelman Been. Na ruim twintig minuten leek het erop dat Ajax wat nadrukkelijker op zoek ging naar de gelijkmaker. Het leverde dan wel geen grote kansen op, maar Montfoort stond nu toch wel wat vaker op zijn eigen helft dan in de openingsfase. Ondanks dat Ajax de druk wat opvoerde, had het team in de 24e minuut de hulp nodig van de Montfoort defensie om op gelijk hoogte te komen. Het was doelman Verkerk die wel erg lang treuzelde bij het uitverdedigen en zo stelde hij Yuri Rose in staat om lastig te worden en net op het moment dat Rose de bal aan het afpakken was werd hij licht getoucheerd. De penalty die daarna volgde was een simpel klusje voor Sergio Cameron (1-1). Ajax voerde de druk wel wat meer op in het restant van de eerste helft en het was in de 32e minuut opnieuw Yuri Rose die dreigend was, maar zijn inzet verdween rakelings naast de paal.

Na rust liet het brutale Montfoort Ajax schrikken toen in de 52e minuut Miquel Ballo op de paal schoot en de rebound door Billal Laoikili ruim naast werd geschoten. De Amsterdammers begonnen opnieuw niet overtuigend aan de wedstrijd en hadden een wake-up call nodig om wat scherper het restant te gaan beleven. Maar die scherpte was er zeker niet in de 57e minuut toen een vrije trap op het hoofd belandde van Bart Roelofs die wel heel makkelijk boven iedereen uitsprong voor de 1-2 .

Het ontbrak Ajax gewoon aan scherpte en finesse. Yuri Rose was nog een van de weinige lichtpuntjes in de voorhoede. Toch was het Dennis Kaars die in de 73e minuut een grote kans kreeg, maar hij stuitte andermaal op doelman Verkerk Uiteindelijk was het Yuri Rose die met zijn onverzettelijkheid en strijd ervoor zorgde dat Ajax in de 75e minuut op gelijke hoogte kwam. In een druk strafschopgebied haalde Rose hard uit nadat hij de bal pardoes voor zijn voeten kreeg. Hiermee zette hij de 2-2-eindstand op het scorebord.

Fotografie: Rob van Vliet