Menu

Duur puntverlies in Sittard

Ajax heeft tegen rode lantaarndrager Fortuna Sittard duur puntverlies geleden. Ondanks een overwicht in de wedstrijd bleef de ploeg van Ronald Koeman steken op 1-1. Wamberto zorgde voor de gelijkmaker. Koeman probeerde het nog wel met vijf aanvallers, maar ook zij slaagden er niet in de winnende en 5000e treffer te maken.

Trainer Ronald Koeman kon nog altijd geen beroep doen op Rafael van der Vaart, Johnny Heitinga en Ferdi Vierklau. Opnieuw koos hij voor O'Brien als rechtsback en startte de Tunesisch international Trabelsi op de bank. Steven Pienaar maakte zijn debuut in de basis. Zondag tegen NAC mocht hij al een helft proeven aan het eerste elftal en daarin maakte hij klaarblijkelijk zoveel indruk dat hij vanavond mocht starten.

Ajax trapte af en deed dat met Pienaar en Machlas. De Zuid-Afrikaan was een verrassing in de basis en stond achter Machlas geposteerd. Jochem van der Hoeven verwachtte het gevaar van Pienaar want al na een minuut haalde hij hem hard onderuit. Reden voor scheidsrechter Schenkels om direct geel te trekken.

De Amsterdammers voerden de druk flink op in de openingsfase. Groot gevaar leverde dat in de eerste zes minuten nog niet op. Maar Fortuna moest veelvuldig aan de noodrem trekken. Ook Regillio Simons werd daardoor al snel (in de zesde minuut) op de bon geslingerd voor een overtreding op Chivu. Dat de aanvoerder zich nadrukkelijk bij de zestien meter meldde, gaf de bedoelingen van trainer Koeman wel aan.

In de tiende minuut kreeg Fortuna een vrije schop te nemen op een meter of vijf van het strafschopgebied. Die werd echter in de muur geschoten. Volgens Gerritsen kwam die op de hand terecht van een Ajacied, maar Schenkels vond van niet. Het grootste gevaar kwam in de elfde minuut en kwam ook van Fortuna Sittard. Landerl schoot, Van Halst stond nuttig in de weg, vervolgens schoot Hamming weer, maar ook nu smoorde het schot tot geluk van Ajax. Zo bleef het uitkijken.

Zo aardig de wedstrijd de eerste vijf minuten was, zo vervelend was die in de rest van het eerste kwart. Tot de 23 minuten had Ajax nog niets aardigs laten zien. De lange bal waar Chivu in de 25e minuut Machlas mee zocht was kenmerkend. De bal zeilde ver over de diepste man heen.

Maar Maxwell begreep het in de 27e minuut. Hij passte slim op Wamberto die Pienaar vond, Hesp zat mis maar de bal stuiterde te ver voor Van der Meyde.

Wamberto dacht in de 29e minuut dat hij kwalitatief beter zou zijn dan alle Limburgse verdedigers bij elkaar. Dat was inderdaad zo gezien zijn succesvolle slalom, maar in de zestien werd de Braziliaan, die de voorkeur kreeg boven Mido, tegen gehouden.

In de 33e minuut bedacht eindelijk iemand bij Ajax om het eens vanuit de tweede lijn te proberen. Van der Meyde haalde uit, maar zijn schot zeilde over.

Ajax rammelde nadrukkelijker aan de deur. Een bal die achter leek te waaien, werd door Wamberto knap terug getrokken. Hij kwam te moeilijk voor Machlas om in een keer te nemen. Toen de Griek de bal onder controle wilde krijgen, was deze alweer weggewerkt door Fortuna.


De man die de meeste indruk maakte aan Ajax-kant was de debutant. Pienaar was voor niemand niet bang, sterk aan de bal en toonde aan over een groot inzicht te beschikken. De Amsterdamse backs merkten dat Fortuna vooral met twee man in het centrum speelde en de zijkanten veelvuldig vrij liet. Daarom ging ook O'Brien in het slot van de eerste helft wat meer naar voren. Daar was het overigens al erg druk, want Fortuna hield negen man achterin bij een Ajax-aanval. Een gaatje in die muur was lastig te vinden.

Daar had Fortuna minder moeite mee, want in de 42e minuut was Simons voorbij Bergdølmo en hield alleen Grim nog over voor hij succesvol kon zijn. Maar Grim redde prima met de voet en ook in de rebound ruimde de Ajax-verdediging wel op. Toch was het weer even spannend. Het bleef bij spannend, want gescoord werd er niet, 0-0.

Beide teams startten in ongewijzigde opstelling de tweede helft. Maar al snel moest Volmer met een liesblessure het veld verlaten. Ook snel kwam Fortuna Sittard op voorsprong. Een snelle counter werd doeltreffend afgerond door de vrijstaande Ronald Hamming, 1-0.

Direct na de onverwachte achterstand stuurde Koeman Mido van de bank. Nadat hij uit het trainingspak was, moesten ook Cedric van der Gun en Zlatan warmlopen. John O'Brien moest, uit tactisch oogpunt, het veld verlaten. Daardoor ging Bergdølmo op rechts spelen, Chivu centraal en Van Halst op vier.


Lang duurde de voorsprong voor Fortuna Sittard niet, want in de 59e minuut schoot Wamberto Ajax langszij door vanuit het centrum voor Hesp op te duiken, 1-1.

Ajax leek wakker, want in de 62e minuut was het tweede doelpunt bijna een feit. Andy van der Meyde, onzichtbaar in de eerste helft, bracht de bal voor uit een vrije trap maar de inglijdende Machlas schoot over.

Ook Wamberto was dicht bij de 5000e goal. De vanuit het centrum opererende doelpuntenmaker schoot impulsief, maar wel bijna raak. Helaas ging de bal net over de kruising.

Na zeventig minuten was de wedstrijd voor Steven Pienaar voorbij. Hij kon terugkijken op een zeer goed debuut, maar moest ruimte maken voor de derde spits van de avond, Zlatan. Koeman wilde winnen en zette daarom vijf aanvallers neer, tegenover drie verdedigers en twee middenvelders.

Het had effect, want Zlatan miste op een haar na het doel in de 75e minuut. Dat deed ook de Fortuna-aanvaller in de 76e minuut. De bal kwam voor, werd weer door iedereen gemist en ook Heering gleed de bal net naast.

De laatste wissel kwam in dezelfde minuut in het veld. Na een lange blessureperiode kwam Cedric van der Gun weer binnen de lijnen. Van der Meyde verliet het veld.

De laatste fase leek het er niet meer op dat Ajax nog met de volle winst terug naar Amsterdam kon gaan. Toch was daar als een duveltje uit het doosje Mido die in de slotminuut de tweede, 5000e en winnende treffer op zijn schoen had. De Egyptenaar miste net.

Door de vele wissels in de tweede helft trok Schenkels liefst vier minuten extra tijd bij. Het kon nog altijd, maar eigenlijk verdiende Ajax die volle winst niet.

Uit de laatste corner kopte Mido over en zo bleef het zeer teleurstellend 1-1 in Sittard. Ajax moet zondag uit een ander vaatje tappen om Feyenoord weer op een grotere achterstand te zetten.