Menu
Ebecilio begrijpt hoge verwachtingen

Ebecilio begrijpt hoge verwachtingen

Bij de entree van Frank de Boer als trainer van Ajax, in december 2010, vielen een aantal dingen op. Zo posteerde de nieuwbakken coach Lorenzo Ebecilio bij zijn competitiedebuut als linkeraanvaller. Deze ingreep had uiteraard te maken met de schorsing en het latere vertrek van sterspeler Luis Suarez, maar ook met het rotsvaste vertrouwen van De Boer in zijn vroegere pupil bij de A1.

Ebecilio speelde vorig seizoen uiteindelijk zestien competitieduels, waarin hij driemaal scoorde. Daarmee had hij een niet gering aandeel in de dertigste landstitel uit de clubgeschiedenis van Ajax. Dit seizoen is echter alles anders. De 20-jarige linksbuiten verloor zijn basisplaats aan aankoop Derk Boerrigter en had bovendien te kampen met blessureleed.

Inmiddels is de aanvaller fit verklaard, maar speelt hij naar eigen zeggen niet pijnvrij. ,,Ik heb al een tijdje last van mijn rug”, geeft de Noord-Hollander aan. ,,Het is een zeurende pijn die voorlopig wel blijft en alleen met rust is te genezen. Toch ben ik wel fit genoeg om te spelen. Natuurlijk wil iedereen topfit zijn, maar dat gaat niet altijd.”

Lorenzo Ebecilio maakte vorig seizoen zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Vitesse. Lorenzo Ebecilio maakte vorig seizoen zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Vitesse.

Mede vanwege blessureleed heeft Ebecilio nog niet de goede vorm te pakken van vorig seizoen. De daarbij behorende kritiek neemt de jeugdinternational voor lief en noemt hij zelfs begrijpelijk. ,,Iedereen krijgt weleens kritiek”, reageert hij volwassen. ,,Ik kan er gelukkig redelijk goed mee omgaan. Ook wist ik van tevoren dat de verwachtingen in het tweede seizoen hoog zouden zijn. Daar houd je rekening mee.”

Komende zondag neemt Ajax het in eigen huis op tegen FC Utrecht. Voor Ebecilio betekent dat een weerzien met zijn voormalige ploeggenoot Rodney Sneijder. ,,Hij is nog steeds een gabber van me en we spreken elkaar nog genoeg”, zegt de Ajacied over zijn vriendschap met de huurling van Ajax. En dan met een lach: ,,We zijn in ons doen en laten een beetje hetzelfde: een beetje goed gestoord.”

Ebecilio (voorheen AZ) en Sneijder kennen elkaar al uit de periode dat zij beiden deel uitmaakten van Oranje onder 15 en 16 en van de onderlinge duels tussen de jeugd van AZ en Ajax. ,,Daarom is het niet echt bijzonder om tegen Rodney te voetballen. Wij willen met Ajax gewoon van Utrecht winnen. Gezellig praten doen we na afloop pas.”

Aan een verliespartij zoals eerder dit seizoen in Utrecht wil Ebecilio niet eens denken. ,,Dat mag en gaat in de ArenA niet gebeuren. Wij moeten gewoon ons spel spelen en winnen.” Dat de wedstrijd tegen Ajax heel speciaal is voor Utrecht begrijpt de vleugelaanvaller als geen ander. ,,Ik had dat vroeger bij AZ zelf ook. Tegen Ajax was ik altijd veel beter. Ik weet niet hoe dat kwam, maar Ajax heeft gewoon iets magisch waarvan andere clubs niet houden. Ik vind dat juist wel mooi. Met Hollandia kreeg ik ooit een pak slaag van Ajax: 16-0. Daar werd ik niet blij van.”

Tot slot organiseert de Ajax Foundation in samenwerking met hoofdsponsor AEGON weer het Ajax StreetWise-project. Op zeven basisscholen in de zeven stadsdelen van Amsterdam wordt het Ajax SteetWise Scholenproject georganiseerd. Dit jaar krijgt elk stadsdeel ook een eigen Ajax StreetWise Clinic. Ebecilio en Boerrigter hadden onlangs de eer te mogen aftrappen op Basisschool De Klimop in Amsterdam-Noord. ,,Dat was mooi”, blikt Ebecilio terug. ,,Die kinderen keken er echt naar uit. Ze stonden gillend op ons te wachten. Je probeert ze wijs te maken dat het belangrijk is om naar school te gaan. En dat is het ook zeker. Vroeger voor ons ook. Als je het op school niet goed deed had je op de club ook een probleem.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst