Menu
Eclatante slotoverwinning Jong Ajax

Eclatante slotoverwinning Jong Ajax

De laatste wedstrijd in de Beloftencompetitie heeft Jong Ajax een monsterzege opgeleverd. Op de Toekomst werd hekkensluiter Jong NAC met 9-2 verslagen. Voor rust maakte Anne van der Kolk een zuivere hattrick, het was 4-0 halverwege, na rust scoorden de Amsterdammers nog vijf maal, maar moesten ze ook twee tegentreffers incasseren. De Beloften eindigden op de gedeelde vierde plaats.

Jong Ajax speelde maandagavond de laatste competitiewedstrijd van het seizoen tegen Jong NAC. Voor aanvang van de laatste competitieronde deelden de Amsterdammers de vierde positie op de ranglijst met sc Heerenveen, FC Twente en RKC Waalwijk, met 37 punten uit 25 wedstrijden. Op basis van doelsaldo stond Ajax zevende. Nummer drie, FC Utrecht, had slechts twee punten meer dan voorgenoemd kwartet. Met een beetje mazzel en een goed eigen resultaat, zou Jong Ajax dus zelfs nog als derde in de Beloftencompetitie kunnen eindigen, een mooi resultaat gezien het wisselvallige seizoen van de Beloften.

In de basisopstelling stond een opvallende naam: Mitchel Burgzorg was een van de elf die moesten proberen de drie punten in de wacht te slepen. Michael Timisela zit bij de selectie van Danny Blind voor de play-offwedstrijd tegen FC Groningen later deze week, dus was de rechtsback van de A-junioren toegevoegd aan het gezelschap van John van den Brom. Kenneth Vermeer stond in het doel, Jeffrey Sarpong linksbuiten, Jerghinio Sahadewsing droeg de aanvoerdersband en bemande de rechtervleugel.

Een derde plaats bleek er niet in te zitten voor de pupillen van John van den Brom. Zowel Jong FC Utrecht (tegen Jong Feyenoord) als Jong sc Heerenveen (tegen Jong PSV) won zijn wedstrijd en eindigde boven Ajax. Maar RKC en FC Twente verloren (van respectievelijk FC Volendam en Heracles Almelo), zodat Ajax wel twee plaatsen steeg in de eindklassering.

Ajax speelde een leuke wedstrijd. Al na een kwartier spelen passeerde Tom Kalkhuis voor de eerste maal die avond Arjan Christianen van NAC. De Bredase keeper zou nog acht maal vaker de bal uit het net moeten vissen. Voor rust nog drie keer. Anne van der Kolk, die na dit seizoen afscheid neemt van Ajax, luisterde zijn laaste duel in het roodwitte shirt op met een zuivere hattrick. De tweede in de aaneensluitende serie van drie was de mooiste: een vloeiende aanval over de rechtervleugel via Kalkhuis en Burgzorg kon de spits zonder moeite in het net volleren. Van der Kolk: ,,Ik heb geloof ik weleens eerder drie keer in een wedstrijd gescoord, maar nog nooit een zuivere hattrick. Dat is leuk, zo ga ik met een goed gevoel weg bij Ajax." De spits hoopte na zijn twee treffers voor rust dat hij nog een derde kon maken. ,,Ik heb bewust gedacht dat het leuk zou zijn als ik nog een derde kon maken. Ik wachtte op het kansje en gelukkig kwam die ook. We kregen geen specifieke opdracht mee, we moesten gewoon lekker voetballen. En dat hebben we gedaan, ook na rust, toen het toch al 4-0 stond."

Ajax leunde inderdaad niet achterover na de comfortabele tussenstand na een helft spelen. Een kwartier na rust hadden Cees Keizer, Robin Muller van Moppes en Jeffrey Sarpong de voorsprong al op 7-0 bepaald. Vincent Vervoort haalde voor zijn ploeg de hatelijke nul van het scorebord, invaller Benjamin van de Broek wist eveneens Kenneth Vermeer te passeren. Maar de voor Keizer in het veld gekomen Derk Boerrigter scoorde tweemaal en bepaalde de eindstand op 9-2.

Van den Brom keek na afloop terug op de mooie overwinning. ,,Het was een leuke wedstrijd. Ik heb de jongens die afscheid nemen van Ajax, op Henrik Moisander na, kunnen laten spelen. Als je dan deze uitslag neer kunt zetten, met allemaal eigen selectiespelers, en mooie goals, dan is dat erg leuk."

De monsterscore paste een beetje in het verloop van dit seizoen. Van den Brom: ,,Je kunt dit seizoen het beste typeren als wisselvallig. Voor de winterstop was het onregelmatig. Maar het hoort een beetje bij deze groep, bij de leeftijd van de spelers. Maar over het hele seizoen gezien, hebben we drie spelers kunnen laten doorstromen naar het eerste: Emmanuel Boakye, Robbert Schilder en Michael Timisela. Dat is nog belangrijker dan het resultaat. We hebben veel strijd in deze groep moeten gooien en uiteindelijk bleek het niet genoeg om mee te doen om de titel. Aan de andere kant: we hebben ook een na laatste gestaan op de ranglijst. Al met al kunnen we best trots zijn op deze groep", aldus de scheidend trainer. Na de zomerstop zullen Aron Winter en Maarten Stekelenburg het stokje van Van den Brom en Alfons Groenendijk overnemen. De selectie van de Beloften traint nog een paar weken door, alvorens eind mei met vakantie te gaan.