Menu
Een 10 voor wiskunde

Een 10 voor wiskunde

Eerder deze maand bogen duizenden middelbare scholieren zich over hun eindexamen wiskunde. Slechts weinigen van hen zullen in de voetsporen kunnen treden van Davy Klaassen. De blonde middenvelder van Ajax rondde zijn havo-opleiding twee jaar geleden af met een 10 voor wiskunde. De huidige Ajax-selectie herbergt nog een wiskundetalent: Christian Poulsen. Waar komt hun liefde voor dit vak vandaan?

Het is een vraag die hem in zijn leven al talloze malen is gesteld: wat heb je aan wiskunde? Kees Stokhof (64) geeft er nog altijd met plezier antwoord op. ,,Met behulp van wiskunde leer je gestructureerd te denken. Het is vooral een steunvak. Bij natuurkunde, scheikunde en economie heb je wiskunde nodig om probleemstellingen op te lossen. Het is een hulpmiddel om logica van de grond te krijgen. Je bevordert er analytisch denken mee.”

Stokhof kan het weten. Onlangs vierde de wiskundedocent zijn twaalfenhalfjarig dienstverband bij Ajax. Talloze jeugdspelers heeft hij in de loop der jaren met hun wiskundevragen geholpen. Ook Davy Klaassen zat tot twee jaar geleden op de Toekomst in de schoolbanken. Hij rondde zijn wiskunde-examen met het cijfer 10 af. ,,Dat is redelijk uitzonderlijk”, weet Stokhof, die de credits voor dat mooie cijfer vrijwel volledig bij Klaassen zelf neerlegt. ,,Hij had heel weinig vragen. Vanwege het voetbal had hij in het laatste jaar een stapje teruggedaan door van vwo naar havo te gaan. Het examen was dus wellicht wat aan de makkelijke kant voor hem, maar een 10 is natuurlijk een geweldige prestatie. Dat staat buiten kijf.”

Christian Poulsen heeft een jaar wiskunde gestudeerd aan de Universiteit van Kopenhagen. Christian Poulsen heeft een jaar wiskunde gestudeerd aan de Universiteit van Kopenhagen.

Als Klaassen de naam van zijn voormalig wiskundedocent hoort verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. ,,Ah, meneer Stokhof. In mijn examenjaar kwam hij geregeld met raadseltjes en sommetjes aanzetten. Die maakte ik met plezier. Doordat ik op de havo iets meer tijd had, vormde die extra wiskunde-opdrachten een mooie afleiding voor me. Bovendien was het mijn favoriete vak. Of ik er in mijn voetbalcarrière iets aan heb weet ik niet, maar ik kan me wel voorstellen dat het kan helpen bij het inschatten van ruimtes op het veld.” Zijn voormalig docent vult aan: ,,Goede spelers kijken altijd waar hun tegenstander staat. Daar zit in zekere zin ook een stuk wiskunde in. Al gebeurt zoiets vooral onderbewust. Ik denk namelijk niet dat ze in de kleedkamer over wiskundige puzzels gaan praten.”

Christian Poulsen en Davy Klaassen vormen daar een uitzondering op. Net als Klaassen beschikt ook Poulsen over een wiskundig talent. De 33-jarige Deen heeft in het verleden zelfs een jaar wiskunde aan de Universiteit van Kopenhagen gestudeerd. ,,Ik ben ermee opgegroeid aangezien mijn vader als professor wiskunde aan de universiteit verbonden was. Net als bij Davy was het vroeger een van mijn favoriete vakken op school. Ik denk graag in boxes en structuren, vandaar dat ik wiskunde leuk vindt.”

Buiten Klaassen en Poulsen zijn er geen andere wiskundigen in de Ajax-selectie te vinden. Poulsen moet bovendien diep in zijn geheugen graven voordat hem nog een voetballende wiskundeliefhebber te binnen schiet. Tijdens zijn voetbalreis langs FC Kopenhagen, Schalke ’04, Sevilla, Juventus, Liverpool en Evian kwam de 92-voudig international in al die jaren slechts een ploeggenoot tegen: Ebbe Sand. De voormalig spits van Schalke beschikt over een ingenieursdiploma. Verder heeft het ‘wiskundig genootschap’ vooralsnog geen bekende leden. Klaassen: ,,Misschien staan ze na dit verhaal wel op.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Pro Shots

Al 12,5 jaar 'Meester Ajax'