Menu
Een blik achter de schermen

Een blik achter de schermen

De grote schermen achter beide doelen geven iedere thuiswedstrijd van Ajax een extra dimensie. Herhalingen van mooie goals, kansen en beelden van supporters zorgen meestal voor een sfeer verhogend geheel in de Amsterdam ArenA. Ajax.nl dook tijdens Ajax - FC Utrecht de regiekamer in en nam letterlijk een kijkje achter de schermen.

Er is één gouden regel in de regiekamer: als de stadionspeaker spreekt, is iedereen stil. Het stemgeluid van Floor Thoolen mag uiteraard niet gemixt worden met allerlei achtergrondgeluiden en aanwijzingen van de regisseur. Het vormt een wereld van verschil met het moment vlak voordat Thoolen de supporters bijpraat over de wedstrijd. ‘Attentie voor Floor… muziek wegdraaien… ja, kom maar door met het filmpje van Siem de Jong. Aftellen jongens…’. In de regiekamer is het spitsuur als de spelers na de warming-up richting kleedkamer gaan. De actie op het veld wordt verplaatst naar de schermen. En daar komt heel wat bij kijken, zo blijkt deze middag.

Een compleet team bestaande uit een regisseur, LSM-operator (verantwoordelijk voor de slow motion beelden), geluidstechnicus en ‘chef data’ zorgen ervoor dat grote schermen optimaal benut worden. Tenminste, optimaal? ,,In theorie zouden we nog veel meer kunnen doen, maar de regelgeving vanuit de KNVB staat dat helaas niet toe. Beslissingen van de scheidsrechter, overtredingen en doelpunten van andere wedstrijden mogen niet op de schermen getoond worden”, zegt regisseur Karen Renken. ,,Gelukkig blijven er genoeg andere mogelijkheden over. We proberen het zo leuk, informatief en interactief mogelijk te maken voor de supporters in het stadion.”

Vanuit de regiekamer ter hoogte van de middenlijn worden de grote schermen bediend. Vanuit de regiekamer ter hoogte van de middenlijn worden de grote schermen bediend.

Sinds twee seizoenen is Renken de vaste regisseur bij alle thuiswedstrijden van Ajax. Vanuit de halfronde koepel boven de Koninklijke Loge zit ze precies recht tegenover VAK410. ,,Daardoor kan ik goed zien hoe er gereageerd wordt als we iets op de schermen tonen. Dat bevordert de interactie met de fans enorm.” De Amsterdam ArenA kan uit dezelfde beelden putten als de regiewagen van de televisie. Alle camera’s kunnen ‘doorgeprikt’ worden naar de grote schermen. Daarnaast draait Ajax iedere thuiswedstrijd met twee eigen camera’s van Ajax TV. ,,Met onze eigen cameramensen kunnen we gericht iets in beeld brengen zoals bijvoorbeeld een optreden tijdens de rust of bekende oud-spelers op de tribune. Ook de sfeershots van het publiek maken we meestal zelf.”

Het scoreverloop en de weinige kansen tegen FC Utrecht zorgen ervoor dat de regiekamer het tijdens de wedstrijd rustig heeft. Ogenschijnlijk dan. Want ondertussen wordt er druk gemonteerd aan een clip met hoogtepunten van de eerste helft. Een paar verdwaalde duiven op het veld komen als een welkom geschenk voor de montage. ‘Mag ik slomo 4 even voor die duiven?’ Als Theo Janssen even later aanlegt voor een vrije trap staat iedereen op scherp. Als het een aardige kans oplevert wil Renken direct de trap uit alle hoeken en standen op de schermen hebben. Ook hier moet de timing perfect zijn, want alleen tijdens dode spelmomenten mogen de herhalingen vertoont worden.

Als FC Utrecht na rust op 0-2 komt, is de teleurstelling ook in de regiekamer voelbaar. ,,Uiteraard leven we net als de supporters met de wedstrijd mee. Het verschil is alleen dat we na een doelpunt niet al te lang kunnen juichen, want dan begint het werk voor ons juist. Op zo’n moment wil iedereen die goal in de herhaling zien.” Wat dat betreft zijn de benodigde ingrediënten voor een geslaagde middag simpel. ,,Als de wedstrijd goed is, kunnen we veel op de schermen laten zien. Dat werkt dan sfeer verhogend. Zo’n panna als Eriksen onlangs tegen Vitesse liet zien konden we bijna eindeloos herhalen. De supporters bleven er enthousiast op reageren. Bij een slechte of saaie wedstrijd werkt het juist precies andersom. We kunnen een slechte wedstrijd niet leuker maken via de schermen. Alles valt of staat bij wat er op het veld gebeurt."


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees