Menu
'Een boek in de stijl van Bergkamp'

'Een boek in de stijl van Bergkamp'

Jaap Visser is al ruim dertig jaar werkzaam in de sportjournalistiek. De auteur verdiende zijn sporen bij onder meer de Volkskrant en Vrij Nederland. Daarnaast was hij adjunct-hoofdredacteur van het inmiddels ter ziele gegane voetbalmaandblad Johan en schreef hij diverse sportboeken. De afgelopen anderhalf jaar werkte hij aan de biografie over Dennis Bergkamp, die op 18 oktober in Amsterdam wordt gelanceerd. Johan Cruijff neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Dat de boekpresentatie in Grand Café Fossa in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer plaatsheeft, is niet geheel toevallig. ,,Ik had een afspraak met Dennis om door zijn oude wijk te wandelen en herinneringen op te halen", vertelt Visser. ,,Toen werden we plotseling getroffen door een fikse regenbui waardoor we noodgedwongen ergens moesten schuilen. Dat deden we dus in Fossa. Waarna Bergkamp de legendarische woorden sprak: volgens mij moeten we hier de boekpresentatie houden. Iets wat heel veelzeggend is voor de persoon Dennis Bergkamp. Geen Huis ter Duin of het Hilton, maar gewoon een café in Amsterdam-West."

De band tussen Visser en Bergkamp ontstond in 1992, toen Bergkamp furore maakte bij Ajax. ,,Ik kende natuurlijk ook de verhalen dat hij een beetje saai zou zijn, maar ik had vanaf het begin een ongelooflijke klik met hem en was nieuwsgierig naar hoe hij als voetballer in het leven stond", verklaart de sportjournalist. Dat de oud-speler van Internazionale en Arsenal in de media zelden tot nooit het achterste van zijn tong laat zien, heeft volgens hem een reden. ,,Er zijn een paar dingen waaraan Bergkamp heel veel waarde hecht tijdens een interview: je moet oprechte interesse tonen, goed voorbereid zijn en zinvolle vragen stellen. Niet voor niks zegt hij: ik ben alle journalisten altijd met open vizier tegemoet getreden, maar zodra ik doorhad dat er gemakzucht was of iets dergelijks sloeg ik dicht en ging ik verder op de automatische piloot."

Jaap Visser heeft ook het boek over Edwin van der Sar geschreven. Jaap Visser heeft ook het boek over Edwin van der Sar geschreven.

Na het gesprek voor de Volkskrant volgden nog verhalen in Vrij Nederland en het blad Johan. ,,Die laatste keer in 2002 was ook ons laatste grote interview", stelt Visser, die destijds ineens ongevraagd onderdeel werd van een enorme rel. ,,Het was de periode waarin Arsenal-manager Arsène Wenger het rotatiesysteem doorvoerde in zijn selectie en Bergkamp vaker dan hem lief was op de bank belandde. Hoewel er een gedachte achter zat gezien de leeftijd van Dennis, die toen 33 jaar was. Dennis voelde zich echter nog zo goed dat hij opmerkte: soms kan ik de trainer wel schieten. Vervolgens heeft een correspondent die quote vertaald naar het Engels - wat een stuk heftiger klinkt - en namen alle bladen het over. Het haalde zelfs BBC Ceefax", de teletekstpagina van de Britse zender. ,,Ik heb hem toen mijn verontschuldigingen aangeboden, waarop hij droog reageerde: ik weet toch hoe het werkt en wat ik heb gezegd."

Hoewel Visser naar eigen zeggen twintig jaar geleden al het plan had opgevat een boek te schrijven over Bergkamp, zette hij het idee naar verloop van tijd uit zijn hoofd. ,,Dennis sloeg het ook telkens af en liet liever zijn voeten spreken. Maar gaandeweg kwam hij toch tot de ontdekking dat hij ook wel wat te vertellen had. Uiteindelijk trokken de eerder verschenen boeken over Johan Cruijff en Wim van Hanegem, maar met name de (door Visser geschreven, red.) biografie over Edwin van der Sar hem over de streep." Tijdens het afsluitende feest rondom de afscheidswedstrijd van de voormalige doelman van Oranje, in 2011, kwam de voor Visser bevrijdende mededeling: 'ik geloof dat ik zo ver ben.'

Visser sprak de hoofdrolspeler vanaf begin 2012 ongeveer eens per maand. ,,We zaten meestal ergens aan de rand van de hei. Hij zei ook meteen: ik ga geen kunstjes doen, maar jou alles geven voor het boek en that’s it. In het boek spreekt hij ook honderduit over zijn vliegangst en zijn jeugd in Amsterdam. En wat velen ook niet weten is dat Bergkamp ongelooflijk rechtlijnig is, ook voor mij. Die eigenschap heb ik nog nooit zo sterk meegemaakt als bij hem, maar tegelijkertijd is dat ook zijn grote kracht."

Eerder verscheen in Engeland al het boek 'Stillness and Speed', het Engelse boek over Bergkamp, met daarin de Engelse interviews die zijn afgenomen door de bekende schrijver David Winner. Visser is dan ook een tevreden mens. ,,Wat de mensen inhoudelijk van het boek vinden, daarover kan ik niet oordelen, maar de vormgeving is net zo mooi als Bergkamp vroeger voetbalde. Het is volledig in stijl."

Wil jij kans maken op een exemplaar van de biografie van Dennis Bergkamp? Mail je gegevens naar web@ajax.nl o.v.v. 'Prijsvraag Bergkamp'.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van Vuurst