Menu
Een dag niet gelachen, is een dag niet getraind

Een dag niet gelachen, is een dag niet getraind

De sfeer op het trainingsveld oogde vrijdagochtend, zoals zo vaak, ontspannen. Met de hitte als een warme deken over het veld, die al bijna vanzelfsprekend wordt gevonden, onderwierpen de Ajacieden zich aan veel spieroefeningen. Onder hen natuurlijk Klaas Jan Huntelaar. De spits maakt, we zouden het bijna vergeten, ook voor het eerst deel uit van de zomervoorbereiding van Ajax op het nieuwe seizoen.

Veel verschilt de voorbereiding bij Ajax niet van hoe Huntelaar die bij Heerenveen was gewend. Natuurlijk de club is anders en de omgeving verschilt. ,,Met Heerenveen gingen we op trainingskamp naar Ameland. Dat was ook altijd leuk. In De Lutte was het wat drukker, de Ajax-fans zijn meer uitgelaten dan die bij Heerenveen. Ze willen altijd wel een praatje maken. Dat vind ik leuk."

Om een voorbeeldje te geven: Als Huntelaar zich tijdens de oefenwedstrijden ging warmlopen, kreeg hij al een orkaan aan applaus. ,,Dat is wel apart. Ik vind het een eer en leuk dat mensen zo positief reageren. Dat moeten we zo zien te houden door goed te presteren."

Met negen goals gaf de Ajax-spits zijn fans in elk geval wat ze willen. ,,De mensen kopen een kaartje omdat ze wat van je willen zien en ik wil ik hen wat laten zien. Over mezelf ben ik redelijk tevreden. Al kan alles beter. Ik had meer moeten scoren, baal ook echt als ik een kans mis. Ik wil er altijd alles uithalen."

Met de komst van de nieuwe trainer Henk ten Cate zijn sommige belevingen anders, weet ook Huntelaar. ,,De trainer wil dat we plezier uitstralen. Dan komt de rest vanzelf. Hij wil een glimlach zien. Dat lukt meestal wel, maar soms zoals bij heel warm weer heb ik geen puf om te lachen."

Hoe het weer zaterdagavond in Londen is, valt nog te bezien. Voor Huntelaar heeft het optreden van een helft in het nieuwe Emirates Stadium wel wat. ,,Het is toch mooi om bij het afscheid van Dennis Bergkamp te zijn en er zelfs te spelen. Bergkamp was een heel goede voetballer. Als ik aan hem denk, dan is het vooral aan dat doelpunt dat hij op het WK 1998 maakte. Toen ik dat zag, hoopte ik natuurlijk ook dat ik datzelfde later zou doen. Dan niet in een kwartfinale, maar het liefst in een finale!"

Tekent Huntelaar voor zo'n carrière als Bergkamp? ,,Ja, qua voetbal wel. Hij heeft een mooie carrière gehad, maar toen hij bij Ajax wegging heeft hij weinig prijzen meer gepakt. Dat zal ik toch liever anders willen!"

Na de vele spieroefeningen en passingsessies over de korte afstand, mochten de Ajacieden nog in een elf-tegen-elfpartij aantreden. Af en toe legde de trainer het spel stil en mocht niemand zijn positie verlaten. Dan vertelde Ten Cate haarfijn wat er op dat moment verkeerd ging en kon iedereen dat direct visualiseren. De partij werd gewonnen door de partij zonder blauwe hesjes, dankzij een benutte strafschop van Klaas Jan Huntelaar.