Menu
Een dag vol contracten en champagne

Een dag vol contracten en champagne

Naast de dag van Ajax - AZ was het woensdag ook de dag van drie contractondertekeningen. Jody Lukoki en Ruben Ligeon tekenden allebei een verlengd en verbeterd contract. Voor Sven Nieuwpoort was het helemaal een bijzondere dag. De 18-jarige verdediger zette zijn handtekening onder zijn eerste contract bij Ajax.

In de uren voorafgaand aan Ajax - AZ werden op de directievleugel van de Amsterdam ArenA talloze handtekeningen gezet en drie flessen champagne geopend. Voor Jody Lukoki was het al de tweede keer binnen een jaar dat hij de ceremonie van handen schudden, tekenen, poseren en interviewen onderging. Ook voor Ruben Ligeon was het niet nieuw meer. Voor Sven Nieuwpoort des te meer. Met een gevoel van trots zette hij ook zijn krabbel onder zijn eerste contract.

Toen Nieuwpoort om even na 16:30 uur zijn handtekening onder een contract tot de zomer van 2014 zette, was het officieel: vanaf nu is hij prof. Een mooi moment, want na negen jaar knokken in de jeugdopleiding van Ajax bereikte hij woensdagmiddag een bijzondere mijlpaal. ,,Hier heb ik al die jaren voor gewerkt”, zegt de verdediger er zelf over. ,,En het is niet alleen mooi voor mij, maar ook voor het gezin. Zij hebben me al die jaren gesteund en heen en weer gereden.”

De hele familie Nieuwpoort was getuige van het moment dat Sven officieel prof werd. De hele familie Nieuwpoort was getuige van het moment dat Sven officieel prof werd.

Het gezin Nieuwpoort was op volle kracht naar de ArenA gekomen. Ook zijn anderhalf jaar jongere broer Lars was van de partij. Net als Sven speelt hij bij een club uit het betaald voetbal: AZ. ,,Bij ons thuis gaat het dus echt dag en nacht over voetbal. Mijn ouders wisselen de wedstrijden van AZ en Ajax steeds af om zoveel mogelijk van ons allebei te kunnen zien. Omdat Lars net als ik in de A1 speelt, zijn de onderlinge wedstrijden tussen Ajax en AZ dit seizoen extra bijzonder.”

Eerder op de middag schoven ook Lukoki en Ligeon aan de grote houten tafel aan. Net als Nieuwpoort hadden zij ook heel wat te ondertekenen in hun nieuwe contracten. Ligeon: ,,Ik had er al vertrouwen in dat het met mijn ontwikkeling de goede kant op ging, maar deze contractverlenging tot 2016 geeft een mooie bevestiging. Nu dit geregeld is kan ik me helemaal honderd procent op voetbal focussen. Niets staat een mooie toekomst meer in de weg. Nu is het aan mij om het te laten zien.”

Lukoki proostte voor de tweede keer in 2011 op een nieuw contract. Afgelopen februari tekende hij tot de zomer 2012, woensdag zette hij zijn handtekening onder een overeenkomst tot 2015. ,,In de afgelopen tien maanden is er best veel veranderd. Ik ben fysiek een stuk sterker geworden. Daar werk ik hard aan. Ook mijn eerste goal in de Eredivisie (tegen Roda JC, red.) heeft me veel vertrouwen gegeven. Met mijn nieuwe contract hoop ik nu snel bij het eerste elftal aan te sluiten en een vaste waarde als rechtsbuiten te worden.”

Met de bekerwedstrijd Ajax - AZ in het vooruitzicht leek een langer verblijf in de ArenA logisch voor de familie Nieuwpoort. Toch kiest de verdediger van Ajax A1 ervoor om de wedstrijd om televisie te bekijken. Afgelopen maandag liep hij tijdens Jong Ajax - Jong Heerenveen (5-2) een knieblessure op. Donderdag volgt een MRI-scan in het ziekenhuis. Ook dat hoort bij het leven van een prof.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Vrolijke gezichten bij de familie Lukoki. Vrolijke gezichten bij de familie Lukoki.