Menu
Een dagje Ajax in de herfstvakantie

Een dagje Ajax in de herfstvakantie

Een flinke hoeveelheid Ajacieden reist momenteel vanwege interlandverplichtingen kris kras door Europa en daarbuiten. Hierdoor zullen zij tot eind volgende week ontbreken op sportcomplex de Toekomst. De leegte wordt echter opgevangen door tal van andere Ajax-activiteiten op en buiten de Toekomst.

Ajax Clinics, dat weer veel aanmeldingen ontving, start maandag 13 oktober op de Toekomst, waar de jeugd (uit geboortejaren 2004 t/m 2008) gebruik mag maken van dezelfde faciliteiten als het eerste elftal en gaat trainen volgens de unieke Ajax trainingsmethodiek. Het thema van deze week luidt: domineren in één-tegen-één situaties. Dat wil zeggen: trainen op passeertechnieken.
Een dag later is het de beurt aan de overige jeugd (geboren in 2000 t/m 2006) en presenteert Ronald de Boer de openingsceremonie. Daarna zal de tweelingbroer van Ajax-trainer Frank de Boer de jongelingen de fijne kneepjes van het voetbal bijbrengen.

Donderdag 16 oktober staat in het teken van de doelmannen. Ongeveer vijftig keepers uit de geboortejaren 1998 t/m 2006 gaan zich dan concentreren op onder meer de positie in de goal, shotstopping, vallen en duiken en het meevoetballen. Daarbij krijgen ze de hulp van Peter Leeuwenburgh, de talentvolle derde doelman van Ajax die al op zijn tiende naar Ajax verhuisde. Hij komt de deelnemers uitleggen hoe je een Ajax-keeper kunt worden. Doordat de schoolvakanties in Nederland zijn gespreid, heeft Ajax Clinics donderdag 23 oktober ingeruimd voor de jeugd (geboortejaren 1998 t/m 2008) buiten de Randstad. Ook hiervoor hebben zich kinderen van heinde en verre ingeschreven.

Ajax-aanhangers die een wedstrijd willen bezoeken, komen eveneens aan hun trekken. De Ajax Vrouwen spelen namelijk vrijdag 17 oktober vanaf 19:30 uur op de Toekomst het thuisduel met PEC Zwolle. Een bezoek aan de bekerwinnaar is zeker de moeite waard, bovendien is de toegang gratis.

Wie in de herfstvakantie een bezoek aan Ajax wil combineren met een stedentrip kan terecht bij het Ajax Museum. In het museum op de Kalverstraat huist namelijk van 11 tot en met 19 oktober de ‘Cup met de Grote Oren’, die door Ajax op 24 mei 1995 werd veroverd ten faveure van AC Milan. Patrick Kluivert besliste destijds de Champions League-finale met zijn befaamde puntertje: 1-0.

De aanwezigheid van de Cup in het Amsterdam Museum is onderdeel van de tentoonstelling ‘Voetbal Halleluja!’, die de overeenkomsten en verschillen tussen voetbal en religie blootlegt en tot 4 januari 2015 is geopend. Behalve de trofee behoren de gouden schoen van Marco van Basten en een oude vaan van Ajax eveneens tot de blikvangers. Kinderen van 5 t/m 18 jaar betalen 5 euro voor de tentoonstelling en volwassenen elf euro. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Voor degenen die Ajax een warm hart toedragen en nieuwsgierig zijn naar de officiële werkplek van hun helden is een trip door de ArenA een mogelijkheid. Aan de hand van een gids waan je je een uur lang voor even Ajacied. Bezoekers kunnen onder meer een kijkje nemen langs de rand van het veld en krijgen bovendien de mogelijkheid zich even in een fauteuil te nestelen op de viptribune. Verder is de mixed-zone, waar de spelers normaliter worden geïnterviewd, toegankelijk gebied. Indien Ajax geen training of wedstrijd heeft, is zelfs het kleedkamergebied geen verboden terrein. Volwassenen betalen een bedrag van €14,50 en kinderen van 5 t/m 12 jaar €9,50 voor een uur ArenA-plezier.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees