Menu

Een dagje op de Toekomst

Het was druk maandag op de Toekomst, het jeugd- en amateur-complex van Ajax. Niet alleen speelde het tweede elftal een oefenpartijtje tegen FC Inter, een Finse club bezig aan de voorbereiding op hun competitie. Tevens was het de eerste dag van Ajax Internationaal, een groep talenten die Ajax scoutte vanuit de hele wereld. Bovendien heeft Ajax deze week nog apart twee jonge Finnen op stage.

Wamberto neemt een hoekschop. Ajax 2 had weinig moeite met FC Inter, de nummer zes uit de hoogste klasse van Finland.

Finnen op stage bij Ajax Ajax heeft twee Finnen voor een stageweek op De Toekomst te gast. Ossi Martikainen (van 25 november 1982) en Mika Vayrynen (28 november 1981) zullen dinsdag met de A1 een wedstrijd spelen en de rest van de week trainen de linksback en de midmid met de Ajax-beloften mee. De pubers worden de hele week gevolgd door een groot Fins televisiestation.

In de voetsporen van Jari?

Ajax bewaart goede herinneringen aan de vorige Fin in de selectie. Jari Litmanen verbleef zeven seizoenen ( 1992-1999) bij de club en groeide uit tot een echte Amsterdammer.

Litmanen was de tweede Fin in de rijke Ajax historie. Petri Tiainen was hem in 1986 voor gegaan. Tiainen kwam op twintigjarige leeftijd naar de hoofdstad maar speelde slechts acht competitieduels. Jari verging het, zoals bekend, beter.

Mika Vayrynen komt van dezelfde club als Litmanen, FC Lahti, maar heeft hem nooit ontmoet. Ossi Martikainen komt van HJK Helsinki, ook al een vorige club van de huidige Barcelona-speler. Ajax 2 klopt 'Inter'

Op de veelzijdigheid van Hans Westerhof wordt dezer dagen veelvuldig beroep gedaan. De interim-trainer en hoofd opleidingen van Ajax was enkele minuten interim-arbiter tot hij werd afgelost door de verlate leidsman.

De Finse jongens waren maandagmiddag getuigen van de eerste helft van het oefenduel tussen Ajax 2 en FC Inter, uit Finland. Voor Inter, dat tien jaar geleden koos voor dezelfde kleurencombinatie en naam als de beroemde club uit Milaan, verliep het duel desastreus.

De reserves van Ajax, geleid door Stanley Menzo en versterkt met John O'Brien, Wamberto en Tim de Cler, wonnen met 6-0 na een 2-0 ruststand. Ajax International krijgt vorm

Voor de meesten was het broodje kroket even wennen.

Van het strijdgewoel buiten merkte de groep voetballers in de kantine van de Toekomst weinig. Aan een grote tafel deed een bonte verzameling jonge voetballers zich tegoed aan een Hollandse lunch. Zij zijn de eerste lichting van de Internationale Ajax School. Vanuit tien landen zijn deze maand 23 vijftienjarigen bij Ajax te gast.

De groep is het tastbare resultaat van de samenwerkingen tussen Ajax en zijn buitenlandse deelnemingen. Germinal Beerschot Antwerpen zond vijf Belgen, Ashanti Goldfields drie Ghanezen en Ajax Cape Town de eerste drie Zuid-Afrikaanse talenten. Het gezelschap bestaat verder uit twee Australiers, twee Mexicanen en twee Peruvianen. Manager buitenland Jan Pruijn en Piet Keizer nodigden ook twee Chinezen uit die zij scoutten op hun orientatie-reis in Azie.

De komende weken gaan de jongens op trainingskamp, waarna zij op 13 mei als 'Ajax Internationaal' deel zullen nemen aan het jubileum-jeugdtoernooi op de Toekomst. De besten zullen worden uitgenodigd voor een verlengd verblijf in Amsterdam.