Menu
‘Een eer om bij Ajax te mogen spelen’

‘Een eer om bij Ajax te mogen spelen’

Rob Wielaert beleefde zijn eerste werkdag als Ajacied. Een dag nadat hij een contract tot 1 juli 2011 had getekend, werd de verdediger gepresenteerd aan de pers. Een fotoshoot en twee trainingen verder blikte Wielaert ‘bevrijd’ en met een goed gevoel terug.

Uit handen van trainer Marco van Basten ontvangt Rob Wielaert zijn eerste Ajax-shirt. De verdediger speelt dit seizoen met het rugnummer 17. Uit handen van trainer Marco van Basten ontvangt Rob Wielaert zijn eerste Ajax-shirt. De verdediger speelt dit seizoen met het rugnummer 17.

Rondom lunchtijd is de bestuurskamer omgebouwd tot een professionele fotostudio. In trainingskleding en op badslippers wandelt Wielaert de gelegenheidsstudio van huisfotograaf Louis binnen. De centrale verdediger heeft een bostraining in de benen. In de ochtenduren werkten de Ajacieden zich in het zweet in het Amsterdamse Bos.
De huisfotograaf van Ajax schiet de eerste portretten van Rob Wielaert. De huisfotograaf van Ajax schiet de eerste portretten van Rob Wielaert.

,,Vanmiddag wordt het echt zwaar’’, kijkt Wielaert alvast vooruit naar het middagprogramma. Als de clubfotograaf zijn portretten heeft ‘geschoten’ sloft de nieuwste aankoop weer terug naar het spelershome.
Een stief kwartiertje later vindt de officiële perspresentatie plaats. Wielaert ontvangt zijn eerste officiële Ajax-wedstrijdshirt uit handen van trainer Marco van Basten. Fotografen en cameramannen verdringen zich om de mooiste beelden. De verdediger heeft het rugnummer 17 toegewezen gekregen.
Als de orde is teruggekeerd in de perszaal, beantwoorden de speler en zijn trainer alle vragen. ,,Ik ben blij dat Rob bij ons is. Met hem halen we extra kwaliteiten binnen’’, vertelt Van Basten over de motieven bij de transfer. ,,Hij heeft veel ervaring, spreekt goed Nederlands en is organisatorisch sterk. Met zijn kwaliteiten kan hij mensen op hun plaats zetten. Rob kan waardevol voor het team zijn.’’
Om half vier maakt Rob Wielaert voor het eerst zijn opwachting op het trainingsveld bij de Amsterdam ArenA. Om half vier maakt Rob Wielaert voor het eerst zijn opwachting op het trainingsveld bij de Amsterdam ArenA.

Ook in zijn tijd als bondscoach vond Van Basten Wielaert al een opvallende speler. ,,We hebben intern toen ook over Rob gesproken’’, zegt de oud-bondscoach tijdens de perspresentatie. Tot een uitverkiezing voor het Nederlands elftal kwam het telkens (net) niet. Vooral niet omdat Oranje met André Ooijer, John Heitinga en Joris Mathijsen al over genoeg gelouterde en ervaren centrumverdedigers beschikte.
De overstap naar Ajax heeft slechts één consequentie voor de speler en zijn nieuwe club. Voor Wielaert is het Europese seizoen per direct afgelopen. Hij speelde dit seizoen al UEFA Cupvoetbal voor FC Twente. Het tweeluik tegen Fiorentina, en de Europese duels die eventueel daarna volgen dit voetbaljaar, moet Wielaert aan zich voorbij laten gaan. Pikant detail: Ajax óf Fiorentina treft in de volgende ronde de winnaar van de krachtmeting tussen FC Twente en Olympique Marseille.
Wielaert in duel met Miralem Sulejmani. Wielaert in duel met Miralem Sulejmani.

,,Mijn indruk van dit Ajax?’’, herhaalt Wielaert de vraag. ,,Ik denk dat er een talentvolle en heel gretige groep staat. Het is een groep waar heel veel rek ik zit. Met mijn ervaring en coaching kan ik iets toevoegen aan deze groep. En daarbij kan ik zelf ook een redelijk balletje trappen. Ik ben, denk ik, wel een moderne verdediger. De komende jaren zie ik in ieder geval met vertrouwen tegemoet.’’
De speler wilde hoe dan ook in de winterstop naar Ajax. De Amsterdamse club toonde eerder, in de zomermaanden, ook al interesse in de diensten van Wielaert, maar toen kwamen de clubs er niet uit. In december meldde Ajax zich opnieuw in Enschede. Vader Wielaert moest er uiteindelijk aan te pas komen om FC Twente te overreden zijn aanvoerder te laten gaan. Senior weet als geen ander wat zijn zoon het liefste wenste. Hij slaagde er zowaar in om de clubleiding van de Tukkers te overtuigen.
Wielaert wacht geconcentreerd op de afloop van het duel tussen Sulejmani en Siem de Jong. Wielaert wacht geconcentreerd op de afloop van het duel tussen Sulejmani en Siem de Jong.

De spreekwoordelijke ‘Ajax-trein’ kwam dus tweemaal voorbij voor Wielaert. ,,En ik wilde niet gokken op een derde trein’’, vertelt de speler, die maandag een contract tot en met 30 juni 2011 tekende. Daarna kan de club een eenzijdige optie lichten waarbij de speler nog een extra jaar aan Ajax verbonden blijft. ,,Ajax is de grootste club van Nederland. Het is een eer om hier te mogen voetballen. Toch was de keuze niet makkelijk. Vooral niet omdat ik heel veel aan FC Twente heb te danken.’’
Na de presentatie is enige haast geboden. Een half uur na de perspresentatie wacht alweer de tweede training. Klokslag half vier maakt Wielaert zijn publiekelijke debuut op het grasveld naast de ArenA. Dit keer fungeren de sportjournalisten én de aanwezige Ajax-fans als getuigen. ,,Ik ben blij dat alles voorbij is’’, doelt Wielaert direct na de middagtraining op alle spannende momenten in de voorbije dagen. Zweet wordt met een mouw van het voorhoofd gewist en een flesje sportdrank blijkt snel geleegd. ,,Nu kan ik me eindelijk weer helemaal richten op het voetbal en op Ajax. Ik voel met wat dat betreft wel een beetje bevrijd. Vanavond vroeg naar bed en morgen weer vol aan de bak.’’