Menu
‘Een frustrerende en nieuwe ervaring’

‘Een frustrerende en nieuwe ervaring’

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column op Ajax.nl. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is dat Ricardo van Rhijn.

Het is de afgelopen week een aantal dagen zeer mooi weer geweest en ik denk dat ik niet de enige ben die daar een stukje vrolijker van wordt. Op zulk soort dagen geniet je net even wat meer van de dingen om je heen. Ook kan het helpen om je mentaal beter in je vel te laten zitten.
Niet dat ik mentaal in een wak zit - integendeel zelfs, want ik voel me goed - al houdt ons mindere spel me wel bezig. Er is kritiek en dat is terecht, want we hebben de laatste tijd niet het Ajax gezien waar iedereen op hoopt en rekent. We kunnen niet het aantrekkelijke spel op de mat leggen, zoals we voorgaande jaren in grote delen van het seizoen wel konden.

Natuurlijk ben ik daar mee bezig. Je denkt er zelf aan en ook mensen uit je omgeving vragen wel eens wat er aan de hand is met de ploeg. Als ik bij familie ben, praat ik meestal niet over voetbal. Dat doe ik wel met vrienden of mensen op de Toekomst. Dat zijn de mensen die je nadrukkelijk volgen. Natuurlijk doet mijn familie dat ook, maar dat is toch allemaal wat subjectiever.
Een van mijn beste vrienden is Tim Receveur, met wie ik heel wat jaartjes in de jeugd van Ajax heb gespeeld. Hij komt nu uit voor Almere City. Tim is ook iemand die voetbal als beroep heeft en er elke dag mee bezig is. Hij heeft bepaalde dingen dus ook ervaren en weet goed wat er binnen een team speelt. Met Tim kan ik af en toe goede gesprekken voeren over voetbal.

Ik kijk eerlijk gezegd nu alweer uit naar volgend seizoen, om dan weer met de ploeg proberen bovenaan te eindigen. Sinds ik bij de selectie zit, zijn we elk jaar kampioen geworden. Het is een nieuwe ervaring om te weten dat het dit seizoen niet gaat lukken. Dat is frustrerend, omdat we veel onnodig puntenverlies hebben geleden. Daarbij hadden we historie kunnen schrijven door voor de vijfde keer op rij de schaal te pakken. De eerstvolgende keer dat zoiets zou kunnen gebeuren, is pas over vijf of zes jaar. Dat is een behoorlijke tijd.

Natuurlijk weet je dat het kan gebeuren dat een ander team een keer kampioen wordt, zo realistisch ben ik ook wel. Maar het daadwerkelijk accepteren is een ander verhaal. Het is niet zo dat ik me erbij neerleg en dat het een bepaalde rust geeft. Het is vooral irritant. Je moet je nooit erbij neerleggen dat andere ploegen iets beter kunnen of betere prestaties halen.

De kans is groot dat we tweede worden, en dus in de voorronde van de Champions League gaan uitkomen. Een mooie klus, omdat we al vroeg in het seizoen een bepaald niveau moeten halen om überhaupt een ronde verder te komen. De kans is groot dat we in de laatste voorronde dan een behoorlijke tegenstander loten. De Champions League is het allerhoogste clubniveau en daarop wil je zowel individueel als in teamverband acteren. Het zou heel erg zijn als we de Champions League niet halen.

Maar eerst maar eens die tweede plek daadwerkelijk veilig stellen en het seizoen enigszins positief afsluiten met vier overwinningen. Hopelijk lukt dat ook met goed spel.


Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst