Menu
'Een gekke, tijdelijke situatie'

'Een gekke, tijdelijke situatie'

John van ’t Schip gaf vrijdag zijn eerste training en persconferentie als interim-trainer van Ajax 1. Onder toeziend oog van het talrijke journaille groeide de vervanger van Marco van Basten snel in zijn tijdelijke rol. ,,Eén ding is nu belangrijk; ons optimaal prepareren voor de wedstrijd tegen FC Twente’’, aldus Van ’t Schip.

Ook voor de eerdere assistent-trainer was het een pijnlijke week. De beslissing van zijn vriend en collega om Ajax te verlaten was prominent nieuws en werd daardoor kamerbreed uitgemeten. Van Basten stak al zijn tijd in Ajax, maar blies uiteindelijk onverwacht toch de aftocht. ,,Het is nu een gekke situatie, voor mij een noodsituatie die tijdelijk is’’, lichtte Van ’t Schip de actualiteit toe in de perskamer van de ArenA.

,,Je verwacht niet dat het loopt zoals het nu is gelopen. Zeker niet met één wedstrijd te gaan. Marco vond heel veel dingen leuk aan het trainersvak, maar een paar dingen ook helemaal niet leuk meer. De nederlagen tegen PSV en Sparta zijn bijvoorbeeld heel hard aangekomen. Nu is het belangrijk om er het beste van te maken. We moeten gewoon ons best doen. Maar je merkt aan de spelers wel dat er iets is gebeurd.’’

Van ’t Schip twijfelde niet over de vraag of hij Van Basten op kon of wilde volgen. Van Basten drukte zijn assistenten, met Van ’t Schip ook Rob Witschge, op het hart door te gaan bij de club. ,,Marco gaf ons aan dat we door moesten gaan met deze groep. Dat hij zelf niet door wilde gaan, ging buiten mij en Rob om. Onze vriendschap ligt helemaal niet onder vuur.’’

John van 't Schip instrueert zijn spelers tijdens de training in de ArenA. John van 't Schip instrueert zijn spelers tijdens de training in de ArenA.

De vroegere rechtsbuiten kende de twijfels van de man die tot woensdag hoofdtrainer van Ajax was. ,,Na onze periode bij het Nederlands elftal werkten we dit seizoen elke dag samen. Er zijn dan vele momenten waarop wordt gepraat en je elkaars gevoelens deelt. Als vrienden en collega’s hebben we ook discussies gehad. Maar het was altijd onze kracht om daarna altijd weer met de neuzen in dezelfde richting verder te gaan. Marco heeft eerder ook al aangegeven wat zijn problemen waren. Wat dat betreft heeft de beslissing mij niet verrast.’’

De ogen waren, ook wel weer begrijpelijk, tijdens de persconferentie vooral gericht op de interim-hoofdtrainer. De toch zeer belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Twente kwam nauwelijks aan bod. In een nog niet zo heel grijs verleden was Van ’t Schip zelf als hoofdtrainer werkzaam bij de Tukkers. Ajax moet winnen van de Twentenaren om de belangrijke derde plaats in handen te houden. De nummer drie in de Eredivisie hoeft ‘slechts’ één kwalificatieronde te overleven om door te dringen tot het hoofdtoernooi van de Europa League.

,,Ik draag FC Twente een warm hart toe, maar nu even niet. Als we geen derde worden, spelen we volgend seizoen twee wedstrijden meer. Dat is niet bevorderlijk. De steun van de supporters is zondag daarom extra belangrijk. Ik hoop dat de fans op een goede manier reageren.’’

Siem de Jong duelleert met Eyong Enoh. Siem de Jong duelleert met Eyong Enoh.
Na de persconferentie voor televisie- en radiomedia schoof Van 't Schip aan bij de schrijvende pers. Na de persconferentie voor televisie- en radiomedia schoof Van 't Schip aan bij de schrijvende pers.
Toby Alderweireld wordt de voet dwarsgezet. Toby Alderweireld wordt de voet dwarsgezet.
Van 't Schip tussen de groep die hij deze week overnam van Marco van Basten. Van 't Schip tussen de groep die hij deze week overnam van Marco van Basten.