Menu
Een gesplitste ochtendtraining

Een gesplitste ochtendtraining

Niet alleen rond het trainingscomplex bij de Amsterdam ArenA was het dinsdagochtend gezellig druk, ook het veld zelf was goed gevuld. Ajax trainde er met liefst 26 spelers. De selectie werd gesplitst in meerdere groepen, om ondanks het grote aantal voetballers toch een werkbare situatie te creëren.

Van de complete spelerslijst ontbraken dinsdag slechts drie spelers op appèl: de langdurig geblesseerde Maxwell, Edgar Manucharyan die in Noord-Ierland verblijft voor het EK voor spelers tot 19 jaar en Anthony Obodai, die familieverplichtingen had. Verder trainde iedereen mee, ook Tomás Galásek. De Tsjechische middenvelder liet een dag eerder nog verstek gaan bij de middagtraining. ,,Dat was puur uit voorzorg´´, vertelde hij. ,,Ik had een beetje last van mijn linkerachillespees en daar hebben we geen risico mee willen nemen. Ik ben binnen gebleven en heb daar krachttraining gedaan en een beetje gefietst. Nu gaat het weer prima.´´

Opvallend genoeg deden de spelers die maandag voor het eerst meetrainden een dag later al een flink deel van de ochtend met de groep mee. Hedwiges Maduro, Ryan Babel, Urby Emanuelson, Angelos Charisteas en Hatem Trabelsi werden nog af en toe apart genomen door conditietrainer René Wormhoudt, maar deden de meeste oefenvormen gewoon in groepsverband. Vanmiddag zijn zij - plus keeper Kenneth Vermeer - de enige Ajacieden die trainen. De rest van de selectie gaat alleen nog naar sportpark De Toekomst, waar de jaarlijkse fotosessie voor de media plaatsvindt.

Tijdens de ochtendtraining werden de Amsterdammers niet al te zwaar belast. De spelers werden opgesplitst in twee groepen, waarvan de ene onder toeziend oog van trainer Danny Blind een aantal positiespelletjes speelde. De andere Ajacieden werkten met assistent Gerard van der Lem een oefening af waarbij inspelen, kaatsen en afronden op doel centraal stonden.

Tegen het einde van de training voegde Van der Lem er een wedstrijdelement aan toe. De elf spelers die op dat moment aan de beurt waren, mochten ieder drie schoten afvuren op het doel, dat afwisselend werd verdedigd door Kenneth Vermeer en Bogdan Lobont. Resulteerden die 33 pogingen in meer dan 12 doelpunten, dan mochten de schutters zich winnaar noemen. Bij minder dan 12 goals zouden de keepers zegevieren. Dat laatste gebeurde, want slechts vijf keer verdween de bal in het doel.

Tot besluit van de training werd de selectie getrakteerd op een serie korte sprintvormen, waarbij het er op aankwam zo snel mogelijk uit stilstand te vertrekken. Wesley Sneijder had het trainingsveld toen al verlaten. De middenvelder bleek bij het schieten op doel nog steeds last te hebben van zijn bovenbeen en zocht daarom de kleedkamer op voor behandeling.

Na een laatste ronde van buikspieroefeningen volgden de andere Ajacieden Sneijders voorbeeld. Alleen de zes spelers met een trainingsachterstand moesten nog wat langer blijven voor een extra loopprogramma.

Morgen traint Ajax al om 9.30 uur, alvorens af te reizen naar Limburg voor de oefenwedstrijd tegen Fortuna Sittard. Dat duel vormt het begin van het trainingskamp dat Ajax in Duitsland belegt. Daar zal de ploeg van Blind ook nog aantreden tegen Arminia Bielefeld.