Menu
'Een gewaarschuwd mens telt voor twee'

'Een gewaarschuwd mens telt voor twee'

Ajax neemt het woensdagavond in de tweede ronde van de KNVB Beker op tegen FC Utrecht. Na het teleurstellende gelijkspel tegen ADO Den Haag ligt er in de Galgenwaard een mooie uitdaging te wachten. Frank de Boer kiest ook dit seizoen voor keeper Jasper Cillessen tijdens de bekerwedstrijden. Debutant Fabian Sporkslede (19) vervangt de geblesseerde Thulani Serero in de wedstrijdselectie.

Twee dagen na de 1-1 tegen ADO Den Haag stond dinsdag alles alweer in het teken van FC Utrecht. Op het oog wacht Ajax woensdagavond eenzelfde soort lastige uitwedstrijd, al heeft De Boer daar in aanloop naar het duel met Utrecht niet extra op gehamerd. ,,De teleurstelling van ADO is inmiddels bij iedereen verteerd. Dat zal ook wel moeten, want we hebben morgen weer een wedstrijd voor de boeg. Daar moeten we klaar voor zijn. En dat ‘klaar zijn’ is vooral een kwestie van scherpte en instelling, want voetballen kunnen ze allemaal. Tegen ADO waren die scherpte en instelling bij veel spelers niet aanwezig. Maar als je een beetje eergevoel hebt, ben je nu natuurlijk gewaarschuwd. En een gewaarschuwd mens telt voor twee natuurlijk.”

Frank de Boer doet woensdag op nagenoeg dezelfde groep spelers een beroep als bij de duels met Borussia Dortmund en ADO Den Haag van afgelopen week. Alleen de geblesseerde Thulani Serero (lies) ontbreekt bij de achttien. Zijn plek in de wedstrijdselectie wordt ingenomen door de 19-jarige debutant Fabian Sporkslede. De middenvelder (rugnummer 40) maakte de afgelopen weken een uitstekende indruk op De Boer. Mede daardoor heeft hij voor het eerst een plek in de selectie afgedwongen. ,,Fabian heeft dit zelf verdiend. Vorige week heeft hij met de A1 in de NextGen Series heel goed gespeeld. Ook gisteravond bij Jong Ajax maakte hij een prima indruk op me.”

De Boer over Sporkslede: ,,Sinds hij op het middenveld speelt, maakt hij elke keer stappen. En de afgelopen weken zelfs heel grote stappen." De Boer over Sporkslede: ,,Sinds hij op het middenveld speelt, maakt hij elke keer stappen. En de afgelopen weken zelfs heel grote stappen."

Sporkslede is van origine een verdediger, maar speelt inmiddels alweer een tijd op het middenveld. De Boer: ,,Ik denk dat de kwaliteiten van Fabian op het middenveld beter tot hun recht komen. Hij bezit de capaciteiten om de positie van controleur in te vullen. Sinds hij daar speelt, maakt hij elke keer stappen. En de afgelopen weken zelfs heel grote stappen. Nu er een paar geblesseerden (Eyong Enoh, Thulani Serero, red.) op zijn positie zijn, kan het dus snel gaan.”

Over het wegvallen van Serero zei De Boer: ,,Het is vooral heel vervelend voor Thulani zelf. Hij had bepaalde doelen gesteld voor dit seizoen, waaronder meer speelminuten maken dan vorig jaar. Dat ging de goede kant op. Bovendien was hij in de eerste fase van de competitie belangrijk voor het team. Dan wil zo’n jongen uiteraard nog meer laten zien. Helaas ligt hij er nu een tijd uit.”

De Boer kijkt uit naar de start van het bekertoernooi. ,,Het is toch iets anders dan de competitie, want bij bekerduels is het alles of niets. Het kan op een verlenging of strafschoppen uitdraaien. Dat geeft een bekerwedstrijd altijd iets extra’s. Zeker als het zo’n mooi affiche als tegen FC Utrecht is. Dat zijn wedstrijden waar iedereen op zit te wachten. Het zijn speciale wedstrijden waar je uiteindelijk als team beter van wordt. Bovendien is de beker een prijs. Niet de belangrijkste prijs, maar wel een prijs die we graag willen winnen.”

De huidige nummer 5 van de Eredivisie wordt door De Boer als een ‘moeilijk te bespelen ploeg’ getypeerd. ,,Ze spelen een lastig systeem met twee spitsen, of soms één spits met buitenspelers die dat dan eigenlijk niet zijn. Dat maakt het al met al een moeilijk te bespelen ploeg. Voor ons betekent het in ieder geval dat er onderling veel gecommuniceerd moet worden. Ook moeten we proberen om zo weinig mogelijk domme overtredingen op eigen helft te maken. Juist bij spelhervattingen komt FC Utrecht, zeker thuis, in hun kracht. Dat moeten we dus zien te voorkomen.”


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees