Menu
Een jaar na het afscheid: Haarms in foto's

Een jaar na het afscheid: Haarms in foto's

Deze zondag een jaar geleden overleed Ajax-icoon Bobby Haarms. De Amsterdammer droeg bij aan vele successen die Ajax, met Haarms op de bank, vierde. Ajacieden zullen Haarms ook vanwege zijn clubliefde nooit vergeten. Een jaar na het bijzondere afscheid dat de Ajax-familie op de Toekomst van hem nam, trekt de oer-Ajacied nog een keer voorbij in een reeks mooie foto's.


De befaamde Bobby-hersteltraining in beeld gebracht. In de rol van hersteltrainer was Haarms deel van een bijzonder ritueel. Als een geblesseerde speler de laatste fysieke tests van de 'goede beul' -zoals Haarms' bijnaam luidde - doorstond, was hij fit genoeg om weer aan te sluiten bij de groep. Ontelbare Ajacieden moesten er aan geloven. Ook Frank Rijkaard onderging in het seizoen 1994-1995 de altijd loodzware training van de goede beul. In 1995 verscheen 'Tussen hemel en hok', een boek over en met de oer-Ajacied. Deze foto, afgelopen jaar door de fans gekozen als mooiste uit het oeuvre van Ajax-fotograaf Louis van de Vuurst, sierde het omslag van het Ajax-boek. Haarms is waarschijnlijk de enige assistent-trainer over wie ooit een boek is geschreven. Het is illustratief voor de immense populariteit van de Ajacied..

Haarms was altijd, in woord en daad, loyaal en trouw aan de hoofdtrainer. Eind jaren negentig deed ook Hans Westerhof zijn voordeel met de opofferingsgezindheid en loyaliteit van Haarms. Haarms was altijd, in woord en daad, loyaal en trouw aan de hoofdtrainer. Eind jaren negentig deed ook Hans Westerhof zijn voordeel met de opofferingsgezindheid en loyaliteit van Haarms.
Weer of geen weer; altijd aan het werk voor de club. Op het trainingsveld bij het oude stadion de Meer praat Haarms bij met Louis van Gaal. Weer of geen weer; altijd aan het werk voor de club. Op het trainingsveld bij het oude stadion de Meer praat Haarms bij met Louis van Gaal.
Gepassioneerd coachend en docerend tijdens een training. Gepassioneerd coachend en docerend tijdens een training.
Haarms onderhield een bijzondere band met vele Ajacieden, maar met Simon Tahamata was de band wel heel speciaal. De vaderlijke blik op de kleine, technisch vaardige oud-speler spreekt boekdelen. Haarms onderhield een bijzondere band met vele Ajacieden, maar met Simon Tahamata was de band wel heel speciaal. De vaderlijke blik op de kleine, technisch vaardige oud-speler spreekt boekdelen.
Applaus van Haarms (tweede van rechts) voor de, in 1973, afscheid nemende coach Stefan Kovacs. Al in de jaren zestig en zeventig was Haarms assistent-trainer van Ajax. Veel eerder nog was Haarms speler in het eerste elftal van zijn favoriete club. Applaus van Haarms (tweede van rechts) voor de, in 1973, afscheid nemende coach Stefan Kovacs. Al in de jaren zestig en zeventig was Haarms assistent-trainer van Ajax. Veel eerder nog was Haarms speler in het eerste elftal van zijn favoriete club.
Bobby Haarms in de omgeving die hem het allerliefste was; op het veld en dicht bij zijn Ajacieden. Bobby Haarms in de omgeving die hem het allerliefste was; op het veld en dicht bij zijn Ajacieden.
Haarms bij zijn afscheid in de Amsterdam ArenA. De Ajacied kreeg het eerbetoon dat hem toekwam: applaus, waardering en een vol stadion. Haarms bij zijn afscheid in de Amsterdam ArenA. De Ajacied kreeg het eerbetoon dat hem toekwam: applaus, waardering en een vol stadion.
Haarms viert samen met Tijjani Babangida en trainer Morten Olsen de landstitel van het seizoen 1997-1998. Haarms maakte de vele successen tussen 1971 en 2000 van heel dichtbij mee. Haarms viert samen met Tijjani Babangida en trainer Morten Olsen de landstitel van het seizoen 1997-1998. Haarms maakte de vele successen tussen 1971 en 2000 van heel dichtbij mee.
Warm weerzien tussen twee Ajax-iconen. Eind jaren zestig werkten Rinus Michels en Haarms al samen als trainer en assistent. Rond de eeuwwisseling bleek de band nog altijd onverwoestbaar. Warm weerzien tussen twee Ajax-iconen. Eind jaren zestig werkten Rinus Michels en Haarms al samen als trainer en assistent. Rond de eeuwwisseling bleek de band nog altijd onverwoestbaar.