Menu
Een keer speelde Ajax beslissingsduel

Een keer speelde Ajax beslissingsduel

Ajax treft aanstaande zondag FC Twente in de laatste speelronde van de Eredivisie. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Eredivisie dat de competitie op de laatste speeldag wordt beslist tussen de nummers een en twee. Het is overigens een keer eerder voorgekomen dat de competitie tussen de nummers een en twee op de laatste speeldag niet werd beslist. Dat was in seizoen 1959-1960. Ajax eindigde evenals Feyenoord op de eerste plek, met hetzelfde aantal punten én doelpunten. Er volgde daarom een gedenkwaardige beslissingswedstrijd...

De Klassieker doet zijn naam eer aan in de beslissingswedstrijd van seizoen 1959-1960. Ajax staat voor de tweede keer in een week tegenover Feyenoord. De wedstrijd in het Olympisch Stadion is beladen. Er staat veel op het spel. Naast het kampioenschap van Nederland strijden de twee teams om eer, roem en glorie. Een onvergetelijke middag voor duizenden supporters. Zo zwaar het de Amsterdammers afging in de eerste helft, zo briljant werd Feyenoord in de tweede helft weggespeeld.

Wim Bleijenberg. De jongeman die slechts drie wedstrijden speelde dit seizoen staat in de basis. Hij vervangt de geblesseerde Cees Groot. Het hele seizoen draait Groot prima en hij weet 29 keer het net van de tegenstander te vinden. Juist dit belangrijke duel kan hij niet spelen wegens een enkelblessure. Naast Bleijenberg staan Sjaak Swart, Henk Groot, Co Prins, Donald Feldmann, Ger van Mourik, Wim Anderiesen, Bertus Hoogerman, Werner Schaaphok, Ben Muller en Kees Smit in het basiselftal.

Het basiselftal poseert voor de groepsfoto. Het basiselftal poseert voor de groepsfoto.

De Amsterdammers beginnen sterk aan de zenuwslopende wedstrijd. Voormalig Ajax-doelman Eddy Pieters Graafland verricht een aantal weergaloze reddingen. Ook Feyenoord weet goed door te dringen in het zestienmetergebied. Na veertig minuten komt Feyenoord op voorsprong. Linkshalf Muller raakt de bal met zijn hand aan. Scheidsrechter Beltman kent een penalty toe. De geconcentreerde Kreyermaat schiet de bal genadeloos achter Hoogerman: 0-1.

De zenuwen spelen de Ajacieden parten. Wachtend op de rust werken ze nog een paar aanvallen weg van Feyenoord. In de tweede helft lijkt het net alsof er een gloednieuw en zelfverzekerend elftal staat. Ajax komt beter uit de startblokken. Wim Bleijenberg, de onzichtbare man bij de Amsterdammers, scoort verrassend uit een hoekschop de gelijkmaker. Alsof het geen kunst is, begint Bleijenberg kort daarna weer een aanval en hij passeert Feyenoord-doelman Graafland ogenschijnlijk simpel. Hij brengt Ajax op een 2-1-voorsprong. Een euforische stemming bij Ajax, wanhoop bij Feyenoord. Rechtsbuiten Sjaak Swart deelt de genadeklap uit met een schitterende solo: 3-1. De wedstrijd is eigenlijk al gespeeld. Feyenoord kan het ritme uit de eerste helft niet meer terugvinden in het spel. Verdwaald zoeken de Rotterdammers naar een uitweg. Te laat. Henk Groot, topscorer van de Eredivisie, scoort de vierde treffer namens Ajax. Uitblinker Bleijenberg strooit nog wat zout in de wonden door de 5-1 te maken.

Wim Bleijenberg ziet zijn schot in het doel verdwijnen. Wim Bleijenberg ziet zijn schot in het doel verdwijnen.

Feyenoord is verslagen in een zeer aantrekkelijk en emotioneel schouwspel. Teleurstelling op de gezichten van de Rotterdammers. Grote vreugde bij de Ajacieden. De feestende toeschouwers verspreiden zich als mieren over het veld. De spelers van Feyenoord verdwijnen onzichtbaar in de grote menigte.

Tussen de enthousiaste en juichende mensen, is er een iemand die zijn tranen de vrije loop laat gaan: Cees Groot. Ondanks dat Ajax zijn tiende landstitel binnensleept na een enerverend duel, kan de oudere broer van Henk zijn emoties niet onder controle houden. De pijn afkomstig van zijn enkel en zijn hart, door het missen van de laatste en belangrijkste wedstrijd van het seizoen.

De winst op Feyenoord wordt groots gevierd. Zangers Joop van de Marel en Harry Bourdon hebben speciaal voor Ajax een kampioenslied geschreven. ‘Ajax kampioen van Nederland’ belicht de spelers op het veld en hun specifieke kwaliteiten. Het is overigens wel verrassend dat Wim Bleijenberg, de uitblinker in de beslissingswedstrijd, niet wordt genoemd. Wel publiekslieveling Cees Groot.


Tekst: Nadia Marhoum/Ajax.nl
Foto's: Beeldarchief Ajax

Ajax is landskampioen van seizoen 1959-1960! Ajax is landskampioen van seizoen 1959-1960!