Menu
Een lange, hoge voorzet op Babels 'afrokapsel'

Een lange, hoge voorzet op Babels 'afrokapsel'

Afwerken, afwerken en nog eens afwerken was het devies tijdens de maandagochtendtraining. De teleurstelling over het gelijkspel tegen Heracles werd door menige Ajacied afgereageerd op de bal. Een altijd hatelijke nul is morgenavond in het Champions-Leagueduel tegen FC Thun zeker geen optie.

Gescoord moet er worden en gescoord zal er worden tegen de Zwitsere ploeg. Aan het scorend vermogen werd daarom door de Ajacieden opzichtig gesleuteld. Vanuit alle hoeken en standen werden de doelmannen Maarten Stekelenburg, Bogdan Lobont en Hans Vonk onder vuur genomen.
Een van de interessantste oefenvormen was die waarin verdedigers en buitenspelers de duels aangingen. De middenvelders verstuurden lange ballen op de links- en rechtsbuitens, die vervolgens een tegenstander opzochten. De aanval werd afgerond met een schot op doel of vervolgd met een voorzet. In het laatste geval kreeg de inlopende middenvelder de kans af te ronden.

Nigel de Jong kreeg de handen op elkaar voor een inzet die ‘strak’ in de kruising belandde. Net als veel van zijn ploeggenoten heeft de international nog iets recht te zetten. Ook De Jong liet zaterdagavond tegen de Almelose ploeg enkele dotten van kansen onbenut.

Ajax trainde scherp. Eén, twee, soms wel driedubbele combinaties met ploeggenoten verdwenen - geplaatst - in de oefendoeltjes. Ook Stekelenburg, die zaterdag zijn maakte, had er de handen vol aan. De 0-0 buiten beschouwing latend, zal de doelman een van de weinigen zijn geweest die de ArenA wél verliet met een (minuscuul) gevoel van tevredenheid. ,,De wedstrijd ging voor mij persoonlijk best lekker, al kwam de verwachting dat ik weinig ballen zou kregen helemaal uit’’, blikte Stekelenburg terug. ,,Een reactie is, ook al volgens verwachting, helemaal uitgebleven. Een training als deze is qua werk en inzet een stuk intensiever dan het duel met Heracles was.’’
Voorzien van de nodige trainingsmaterialen, verdween de eerste doelman van het trainingsveld. De tientallen meters tussen het oefenveld en de ArenA leverde voor alle Ajacieden vertraging op. Een grote groep supporters klampte de spelers fotograferend en om handtekeningen vragend aan. De in het elftal teruggekeerde keeper bleek nog steeds een van de populairste Ajacieden.

Maxwell hoefde aanzienlijk minder krabbels te zetten. Met een afnemende populariteit heeft dat niets te maken. De Braziliaan werkte een revalidatietraining af en zocht na ruim een uur de catacomben op. Het merendeel van de supporters bevond zich toen nog aan de overzijde van het trainingsveld. Pas nadat Blind, na anderhalf uur trainen, floot voor het einde van de training, nam de schare supporters nabij het bruggetje fiks toe.
Terwijl een klein groepje spelers zich vermengde met de supporters, bleef een delegatie Ajacieden achter op het veld. Nigel de Jong, Wesley Sneijder en Nourdin Boukhari trainden nog wat op vrije trappen direct op doel.

Op een ander doeltje werd keeper Vonk getest. Ook een fraaie trap van Hedwiges Maduro verdween fraai in de kruising. John Heitinga, Steven Pienaar, Ryan Babel en Olaf Lindenbergh scoorden meestal wel, maar niet zo fraai als Maduro. Verschil moet er natuurlijk zijn, maar de boodschap blijft dezelfde. Het maakt niet uit wie op welke manier scoort, als er maar wordt gescoord…
Babel verliet als een van de laatste Ajacieden de trainingsgrond. Van der Lem bediende de tiener met hoge voorzetten, die Babel mocht inkoppen. ,,Hier weer zo’n bal die lekker lang onder weg is, Ryan’’, kondigde Van der Lem zijn voorzet aan. ,,Zo op je afrokapsel!’’