Menu
'Een leuke uitdaging in het buitenland zou mooi zijn'

'Een leuke uitdaging in het buitenland zou mooi zijn'

Ed Engelkes is sinds de oprichting in 2012 hoofdtrainer van de Ajax Vrouwen. Dit seizoen wordt ingezet op het binnenslepen van de felbegeerde landstitel. Maandelijks deelt Engelkes zijn ervaringen op Ajax.nl.

Helaas heb ik vorige week minder goed nieuws te horen gekregen. Mijn contract wordt door Ajax niet verlengd en dat betekent dat ik volgend seizoen geen trainer van de Ajax Vrouwen meer ben. Op het moment dat een contract afloopt, is de kans daarop altijd 50/50. Het kan zijn dat ze vanuit de club zeggen: 'het is klaar', of dat dit gebeurt vanuit mijn kant.

,,Ik denk wel dat het vrouwenvoetbal in Nederland een gesloten boek voor mij is. Wat zou voor mij nog passend zijn in Nederland na Ajax? Ik denk niet zoveel."

Het eerste is nu helaas het geval. Daar moet je dan respect voor hebben. Aan mij de taak – hoe zuur ook – om mijn werk zo goed mogelijk af te maken. Stel dat we kampioen worden, dan gaat Ajax zonder mij de Champions League in. Dat is uiteindelijk wel datgene waarvoor je het al die jaren hebt gedaan.

Uiteindelijk ben ik trots dat ik vijf jaar bij deze mooie club heb mogen werken. Als ik die tijd in een aantal steekwoorden zou moeten samenvatten, dan zou ik zeggen: interessant, dynamisch, werken met de besten en prachtige faciliteiten. Uiteindelijk hebben we met z'n allen een situatie gecreëerd waarin deze groep mooie stappen heeft kunnen maken. Alle keuzes zijn weloverwogen geweest. Het was aan Marleen Molenaar en mij om de richting aan te geven en deze lijn te volgen. Daar heb je wel steun voor nodig vanuit de directie. Uiteindelijk moet een club geld vrij willen maken voor een groep kwalitatief goede speelsters.

Solide basis
Wat dat betreft heeft Ajax in 2012 zijn nek uitgestoken en staat er nu een professionele tak binnen een groot bedrijf. De grootste winst is dat we van amateurvoorwaarden naar veel professioneler je sport bedrijven zijn gegaan. De speelsters hebben nu allemaal een contract van twintig uur. Het staat nog steeds lang niet in verhouding tot de salarissen bij de mannen, maar het is in ieder geval een solide basis.

,,Ik ben deze situatie niet gewend. Ik heb nog nooit zonder werk gezeten."
,,Ik ben deze situatie niet gewend. Ik heb nog nooit zonder werk gezeten."

Toen ik het nieuws over mijn vertrek vorige week donderdag aan de speelsters vertelde, reageerde het gros toch wel verrast. Al besef ik me ook dat iedereen daar zijn eigen interpretatie bij heeft. Er zullen speelsters zijn die thuis de vlag uithangen omdat ze hopen onder een andere trainer wellicht meer speeltijd te krijgen, maar er zijn ook speelsters die het jammer vinden. Ik heb hier en daar al wat mooie dingen ingefluisterd gekregen en ook wat appjes ontvangen. Ik moet zeggen: dat sterkt en helpt wel door zo'n periode heen te komen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik sinds vorige week een wat onrustiger gevoel heb. Ik draag nu de onzekerheid van de toekomst. Mensen kunnen zeggen: je bent ambitieus en hebt veel kwaliteiten en een mooi cv. Toch wil ik het eerst altijd maar zien. Vooropgesteld: ik heb vertrouwen in mijn eigen kwaliteiten en weet van mezelf waar ik goed en ook minder in ben. Ik kijk dus zeker positief naar de toekomst. Maar ik ben deze situatie niet gewend. Ik heb nog nooit zonder werk gezeten.

Avontuur
Ik denk wel dat het vrouwenvoetbal in Nederland een gesloten boek voor mij is. Wat zou voor mij nog passend zijn in Nederland na Ajax? Ik denk niet zoveel. Sterker nog, ik denk niets. Dan zou het een nationaal team moeten zijn, of een mooie uitdaging in het buitenland. Dat laatste is wel iets wat ik op basis van mijn cv een prima vervolgstap zou vinden. Wat betreft het mannenvoetbal. Als er een mooie uitdaging voorbij komt – of het nu iets is in de jeugdopleiding, een tweede elftal of bij de topamateurs – dan zal ik daar goed over nadenken.

NIEUWS I Laatste seizoen Engelkes bij #AjaxVrouwen. 'Zal alles doen om dit seizoen goed af te sluiten.'👍💪⚽️🏆Meer➡️➡️https://t.co/Mgr7oqRA7V pic.twitter.com/MrZ9C9htVe

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 26 januari 2017

Op de werkvloer verandert er de komende maanden in ieder geval niets. Het blijft fantastisch mooi om met deze groep te werken. We streven ook dit seizoen naar het hoogst haalbare. Daarbij staat de landstitel op één, al blijft de beker ook schitterend. Die hebben we één keer eerder gewonnen. Maar als kroon op het werk zouden we er graag nog een prijs bij willen zien.