Menu

Een nieuwe groep op het vertrouwde strand

Zoals altijd voor een Europese thuiswedstrijd wandelde de selectie van Ajax woensdagochtend op het strand van Noordwijk. Vorig seizoen werd de groep altijd voorgegaan door Richard Witschge en Andre Bergdolmo. De beide routiniers zijn echter vertrokken en dus leidde trainer Ronald Koeman zelf zijn manschappen het Noordwijkse zand op.

Tom Soetaers en Nicolae Mitea zijn nog niet speelgerechtigd voor de Champions League en zij waren dan ook niet bij de groep. Anders hadden zij net als Julien Escudé, Zdenek Grygera en Wesley Sonck hun 'debuut' gemaakt in Noordwijk. Terwijl jeugdbondscoach Ruud Gullit met cabaretiers Vigo Waas, Raoul Heertje en Peter Heerschop op de vloedlijn opnamen aan het maken was voor een satirisch voetbalprogramma, daalden de Ajacieden de trap van Hotel Huis ter Duin af.

Ronald Koeman gebruikte de wandeling om van gedachten te wisselen met zijn jonge middenvelder Wesley Sneijder. In gedachten verzonken liepen de meesten in noordelijke richting over het strand. Sonck en Escudé zochten elkaars gezelschap, waarschijnlijk om zo in het Frans wat te kunnen overleggen. Zo was het ook prettig voor Grygera om Tsjechisch te kunnen praten met Tomás Galásek, die de afgelopen tijd node gemist werd maar die er vanavond gelukkig weer bij kan zijn.

Na de strandwandeling, die onbedoeld iets verlengd werd doordat er flink wat water tussen de Ajacieden en de uitgang naar de boulevard lag, begaf het Amsterdamse gezelschap zich naar een plaatselijke horecagelegenheid voor het al even traditionele kopje koffie. Daarna, zoals altijd, terug naar het hotel om te eten, rusten en de laatste tactsiche aanwijzingen van de technische staf aan te horen.

Het was een vertrouwd gezicht, Ajax op het strand voor een Champions-Leaguewedstrijd. Vorig jaar wandelden de Ajacieden zeven keer over het zand van de badplaats. Hopelijk wordt dat aantal minstens geëvenaard dit seizoen. En dan liever niet voorafgaand aan een Uefa-Cupduel, als Ajax onverhoopt niet van Grazer AK zou kunnen winnen. Ajax hoort in de Champions League en de spelers weten dat. De Ajacieden zijn er klaar voor.