Menu
Een op voorhand eenzijdige strijd

Een op voorhand eenzijdige strijd

Het lijkt op voorhand een ongelijke strijd, die tussen Ajax en De Graafschap. De Superboeren wonnen nog nooit in Amsterdam. Het betreft bovendien een treffen tussen de ploegen met de meeste en minste doelpunten voor in de Eredivisie.

Ook in verdedigend opzicht is er sprake van disbalans. De Graafschap hield dit seizoen, als enige club in de Eredivisie, nog niet de nul. Een schril contrast met Ajax, de koning van de clean sheets: negen. Een kleine pleister op de wonden voor De Graafschap is dat de ploeg niet de meest gepasseerde defensie heeft van de Eredivisie. Die staat op naam van SC Cambuur.

Ongeslagen
Ajax verloor, zoals gezegd, voor eigen publiek nog nooit van De Graafschap. Zeventien van de negentien ontmoetingen werden gewonnen en tweemaal eindigde het gelijk.

De Graafschap wacht in totaal (uit en thuis) al 32 duels op een overwinning tegen Ajax. Enkel NEC had ooit een langere reeks zonder zege tegen de Amsterdammers: veertig. De Superboeren kregen in februari 1976 Ajax voor het laatst op de knieën. Oud-Ajacied Dick Schoenaker was één van de Doetinchemse doelpuntenmakers.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst