Menu
'Een plezierige dag voor Ajax'

'Een plezierige dag voor Ajax'

Op financieel gebied was er dinsdag reden tot vreugde bij Ajax. Bij de bekendmaking van de jaarcijfers over het boekjaar 2011-2012 sprongen er twee getallen uit. Zo presenteerde Ajax een nettowinst van 9,7 miljoen euro en een recordomzet van 104,1 miljoen euro. Financieel directeur Jeroen Slop licht de cijfers toe.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Ajax een omzet van meer dan 100 miljoen euro gedraaid. ,,Het is geweldig dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Met name omdat deze recordomzet gepaard gaat met een nettowinst van bijna tien miljoen euro”, zegt Slop over de fraaie financiële cijfers. ,,Dat alles maakt het tot een plezierige dag voor Ajax.”

Een belangrijke pijler onder het financiële succes is uiteraard deelname aan de UEFA Champions League. ,,Vanuit die competitie hebben we vorig jaar 25 miljoen euro aan inkomsten bijgeschreven. Daar gaan uiteraard alle kosten nog vanaf, maar het heeft absoluut een positieve invloed op de uiteindelijke nettowinst. Het geeft aan dat we als club een groot stuk van de extra verdiensten uit de Champions League overhouden.”

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Ajax een omzet van meer dan 100 miljoen euro gedraaid. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Ajax een omzet van meer dan 100 miljoen euro gedraaid.

Ook uitgaande transfers spelen een voorname rol in de cijfers. Zo zijn de verkopen van Maarten Stekelenburg (AS Roma) en Demy de Zeeuw (Spartak Moskou) in het dinsdag gepresenteerde boekjaar 2011-2012 meegenomen. Omdat de transfers van onder anderen Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen en Vurnon Anita na 30 juni 2012 hebben plaatsgevonden, zijn deze inkomsten niet in de huidige jaarcijfers opgenomen. ,,Daardoor is de verwachting voor het volgend boekjaar positief. Zeker ook omdat we dit seizoen opnieuw Champions League spelen. Daardoor kunnen we nu de verwachting uitspreken dat we ook volgend jaar een winstgevend jaar zullen hebben.”

Ondanks de economisch zware tijden blijft de aantrekkingskracht van Ajax onveranderd groot. Zowel op de fans als het bedrijfsleven. Uit de jaarcijfers blijkt dat zowel het aantal verkochte seizoenkaarten als business seats in het afgelopen boekjaar is gestegen. Daarnaast is de omzet van skyboxen en sponsoring (vrijwel) onveranderd gebleven.

Het beste nieuws van de dag zit hem volgens de financieel directeur van Ajax in het operationeel resultaat. ,,Dat laat namelijk de samenhang tussen de dagelijkse inkomsten en uitgaven zien. Het is prachtig dat juist dat cijfer (13,1 miljoen euro tegenover 1,8 miljoen positief in 2010/2011, red.) enorm is gestegen. Die verbetering wekt vertrouwen en laat zien dat de zaak hier op orde is. Het geeft aan dat we onze kosten beheersen en de inkomsten naar een steeds hoger plan tillen. Dat is het beste wat je als voetbalclub kan overkomen.”

Tegenover het goede nieuws, stond ook een enkel minpunt. Met name de crisisheffing heeft een forse impact gehad, zo laat Slop weten. En door het vertrek van Dario Cvitanich en Mounir El Hamdaoui (die samen voor een aardige waarde in de boeken stonden) heeft Ajax die waarde moeten afboeken. Toch overheerst het goede gevoel over de nettowinst van 9,7 miljoen euro. ,,Dit is een winst waar je met plezier naar kijkt.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax presenteert jaarcijfers

Financieel directeur Jeroen Slop temidden van Miel Brinkhuis (links, manager pers & communicatie) en commercieel directeur Henri van der Aat. Financieel directeur Jeroen Slop temidden van Miel Brinkhuis (links, manager pers & communicatie) en commercieel directeur Henri van der Aat.
Directeur voetbalzaken Marc Overmars was ook aanwezig bij de persconferentie. Directeur voetbalzaken Marc Overmars was ook aanwezig bij de persconferentie.
Journalisten luisteren naar het verhaal over de jaarcijfers van Ajax. Journalisten luisteren naar het verhaal over de jaarcijfers van Ajax.